Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

ΔΩΡΕΑ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ


 Αποτέλεσμα εικόνας για δσ Έδεσσας
ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

Το μεγαλύτερο μέρος  της συζήτησης σ αυτό το δημοτικό συμβούλιο περιστράφηκε γύρω από  τη δωρεά της οικογένειας Χατζηγιάννη και τον πονοκέφαλο που προκαλούν οι πέντε όροι προκειμένου η δωρεά αυτή να περιέλθει στο δήμο.

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΦΟΥΝΤΑΛΗ  ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΑΡΧΙΚΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ː

Ο κ. ΦΟΥΝΤΑΛΗΣ   ζήτησε στοιχεία για τα δένδρα που κόπηκαν στο στρατόπεδο Εκκλησιοχωρίου και πήρε  απάντηση από τον κ. Γιάννου  πως την υλοτόμηση την έχει κάνει το δασαρχείο. Ακόμα,  συμφώνησε με τη δωρεά και τους όρους, χαρακτήρισε  τους δωρητές  υπερβολικούς  και συμπλήρωσε  πως, μετά το δικαστήριο εάν δεν πειστούν  να επιστραφεί η δωρεά.

Ο κ.  ΡΥΣΑΦΗΣ  αφού διαπίστωσε πως το μουσείο Καρυδιάς δε λειτουργεί, ενδιαφέρθηκε να μάθει τι πρόκειται να κάνει ο δήμος. Απάντησε ο κ. Γιάννου ότι το μουσείο έχει παραχωρηθεί στη ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ε και αυτή θα μεριμνήσει για τη λειτουργία του.   Επίσης, ρώτησε  για τον ανύπαρκτο φωτισμό   στο φανάρι του  Πασά Τσαήρ, και η απάντηση ήταν πως, είναι θέμα της περιφέρειας και γίνονται οχλήσεις στην περιφέρεια.  Ακόμα, ο κ. Ρυσάφης ζήτησε να μάθει  για ποιο λόγο οι λακκούβες στους δρόμους παραμένουν, ενώ θα πρέπει να κλείσουν για την ασφάλεια των πολιτών, τόσο στην Έδεσσα όσο και στα χωριά. Δεν πήρε σαφή απάντηση από τον κ. Γιάννου καθότι χρειάζονται χρήματα. Σχετικά  με τη δωρεά της οικογένειας Χατζηγιάννη,  ο κ. Ρυσάφης διατύπωσε το εξής ερώτημα ː ΄΄εάν αποφασίσει το δικαστήριο πως η δωρεά επιστρέφεται, η οδός Αριστοτέλους που έγινε Χατζηγιάννη  θα ξαναγίνει Αριστοτέλους;΄΄

Ο κ. ΔΑΣΚΑΛΟΥ  ενδιαφέρθηκε να μάθει ποιανού απόφαση είναι η ανακοίνωση του παπά  στην Αγία Φωτεινή,  που επιτρέπει να μεταφερθούν τα οστά από το παλαιό στο νέο νεκροταφείο. Σ αυτό δήλωσε άγνοια ο δήμος. Ζήτησε ακόμα να αλλάξει μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και να ξαναέρθει το θέμα διεκδίκησης του στρατοπέδου Εκκλησιοχωρίου, όμως αυτή  φορά με τη διεκδίκηση στο εκατό τοις εκατό.   Ο κ. Γκιούρος απάντησε  πως είχε ψηφιστεί η αποδοχή του 50%  και  για το υπόλοιπο 50 θα γίνει  η διεκδίκηση από τον αντίστοιχο φορέα νομικά. Ζήτησε, επίσης, πληροφορίες ο κ. Δασκάλου, για τα κόστη και την κατασκευή του γηπέδου, και πήρε τις απαντήσεις από τον κ. Γιάννου αφού το έργο έχει δρομολογηθεί. 

Ο κ. ΣΟΝΤΡΑΣ  ζήτησε να  μάθει για ποιο λόγο η πρόταση της ΔΕΥΑ δεν προχώρησε στο πρόγραμμα  αναβάθμισης των υποδομών ύδρευσης, όπου εγκρίθηκαν 71 προτάσεις  στη χώρα. Χαρακτήρισε επίσης, άσχημη την εικόνα του δήμου να βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη μαζί με τον δωρητή και έκανε πρόταση ο δήμος να παραιτηθεί της δωρεάς. Σ αυτό απάντησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γκιούρος  ότι,  η διαπίστωσή του άργησε  αφού υπάρχει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου

Η κ. ΤΑΜΒΙΣΚΟΥ ρώτησε  εάν έχει κατατεθεί μελέτη από τη ΔΕΥΑ  σχετικά με το πρόγραμμα αναβάθμισης  υποδομών και πότε θα τελειώσει η ιστορία  με τους διπλούς λογαριασμούς που καλούνται να εξοφλήσουν οι δημότες. Ακόμα, ενδιαφέρθηκε να μάθει, μήπως υπάρχει εργαζόμενος που διπλοπληρώνεται, επειδή  απασχολείται αυτή τη στιγμή στο κέντρο καταρρακτών, ενώ έχει ενταχτεί στο προσωπικό του δήμου. Σύμφωνα με την κ. Ταμβίσκου,  όφειλε η δημοτική αρχή να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της δωρεάς Χατζηγιάννη και να ενημερώσει τους πολίτες για τα αποτελέσματα. Εδώ  απάντησε, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γκιούρος,  πως συμφώνησε και η ίδια με την απόφαση  αποδοχής της δωρεάς όταν είχε έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο κ.ΠΑΣΧΑΛΗΣ παραπονέθηκε επειδή το πάρτι μετά την αποκριάτικη παρέλαση  έληξε πρόωρα, μετά την επέμβαση της αστυνομίας, για λόγους κοινής ησυχίας. Επ αυτού η δημοτική αρχή ισχυρίστηκε  ότι, όλες οι εκδηλώσει πραγματοποιούνται μετά από σχετική άδεια.

Ο κ. ΓΙΑΝΝΟΥ απάντησε στις διαμαρτυρίες σχετικά με την αλλαγή του ονόματος της οδού Αριστοτέλους και εξήγησε πως η απόφαση βγήκε ομόφωνα (εκτός από ένα λευκό ) από τα μέλη του Δ.Σ.    Είπε πως θα καταθέσει  φάκελο για να χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο και επικαλέστηκε τη σχετική   νομοθεσία. Θύμισε πως, η αποδοχή μιας δωρεάς  γίνεται μετά  από απόφαση  Δημοτικού Συμβουλίου, τη σχετική υπογραφή, και στη συνέχεια πάει στην αποκεντρωμένη για νομιμοποίηση.  Τόνισε ο κ. Γιάννου πως, έχει έρθει πολλάκις το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και η  δημοτική αρχή δεν υπόκυψε στους όρους. Η μισή οδός που μετονομάστηκε δεν ικανοποίησε τους δωρητές.
Ο κ. Γιάννου μίλησε για τις τεράστιες προσπάθειες που έκανε ο δήμος ώστε να πείσει τους δωρητές, αφού είναι δύσκολο να πουληθεί μια ολόκληρη πόλη για χάρη μιας δωρεάς. Το δικαστήριο πρόκειται να γίνει και  μέσω της δικαστικής οδού θα ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Οι δωρητές ζήτησαν  την οδό Αριστοτέλους,  την οδό Πέλλης, την αλλαγή ονομασίας της πλατείας Στουγιαννάκη, προτομή, το πάρκο των μικρών καταρρακτών και παραχώρηση οικογενειακού τάφου. Εάν δεν πραγματοποιηθούν οι όροι τους ζήτησαν να επιστραφεί η δωρεά και αν δεν επιτευχθεί αυτό  αποζημίωση 435.000.
Στη συνέχεια ο κ. Γιάννου, επειδή  η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα ποσά που χρειάζονται για τα έργα και την ανάγκη λήψης ορισμένων δανείων,  απάντησε  πως, ο δήμος  με τα λίγα προσπαθεί και εξοφλεί τις δανειακές του υποχρεώσεις και γι αυτό θεωρείται στις συναλλαγές του αξιόπιστος.
Σχετικά με το κατηγορητήριο που εξαπέλυσε η κ. Ταμβίσκου,   στην προηγούμενη συνεδρίαση και μετά  έφυγε χωρίς να ακούσει την απάντηση,  ο κ. Γιάννου της  θύμισε  πως έκανε αίτηση  για να συμμετέχει στο συνδυασμό του και πως ήταν άδικο το κατηγορητήριό της.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ː Πήρε το λόγο και εξέφρασε τη διαφωνία του με την αλλαγή  ονομασίας της οδού Αριστοτέλους και το φόβο ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για κάθε δωρεά να γίνονται υποχωρήσεις και ανταλλάγματα σε βάρος της πόλης και των πολιτών.

Ο κ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ  κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δεν ενημέρωσε σχετικά τους πολίτες και χαρακτήρισε την ομόφωνη απόφαση λάθος. Εδώ ήρθε η απάντηση της δημοτικής αρχής  πως, υπάρχει και η άλλη πλευρά των πολιτών που συλλογικά χρησιμοποιούν το κτίριο Χατζηγιάννη.

Η κ. ΖΡΔΟΥ απάντησε στον κ. Σόντρα   ότι η ΔΕΥΑ είχε καταθέσει τρεις προτάσεις στο ΕΠΠΕΡΑΑ τον Ιούλιο του 2016  ː  Α) για νέο δίκτυο ύδρευσης  στην Παναγίτσα και τον Άγιο Δημήτριο λόγω της ποιότητας του νερού, Β) για το δίκτυο ύδρευσης του Αγίου Αθανασίου  Γ) για  τα εξωτερικά δίκτυα που φέρνουν το νερό από το Νησί σε  Άγρα και Μεσημέρι.  Αυτή που δεν εγκρίθηκε ήταν της Παναγίτσας και του οικισμού Αγίου Δημητρίου, οι άλλες δύο είχαν χαμηλή βαθμολογία. Είναι ανοιχτό το πρόγραμμα και θα υποβληθούν ξανά οι προτάσεις. Όσον αφορά τους διπλούς λογαριασμούς, εξήγησε η κ. Ζδρου  ότι,  είναι η τελευταία φορά που οι πολίτες θα λάβουν διπλό λογαριασμό, δηλ. έναντι και εκκαθάριση ταυτόχρονα.

 Επίσης, εγκρίθηκε ομόφωνα η συγχρηματοδότηση για το πρόβλημα ύδρευσης της Παναγίτσας μετά από εισήγηση της κ. Ζδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more