Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

ΣΧΟΛΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕΗ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Το ΣΕΗ και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος αγωνίζονται, λένε, για να υπογραφεί Σ.Σ.Ε. στο ελεύθερο θέατρο. Ωραία!
Δε λένε όμως σε κανέναν ότι η Σ.Σ.Ε. υπογράφεται μεταξύ συλλογικών οργάνων, δηλαδή μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.
Στην περίπτωση του ελεύθερου θεάτρου συλλογικός φορέας των εργοδοτών δεν υπάρχει, διότι οι παραγωγοί επέλεξαν τη συλλογική αυτοδιάλυση κι έτσι στο χώρο επικρατεί η απόλυτη απορρύθμιση.
 Σε αυτή την αναρχία και απορρύθμιση θέλει να βάλει – και θα βάλει – τέρμα το Υπουργείο Εργασίας. Έτσι έχει ξεκινήσει μια ΔΗΜΟΣΙΑ πρωτοβουλία συνεννόησης/διαβούλευσης με τους εργοδότες/παραγωγούς με στόχο να συσταθεί εκ νέου η συλλογική τους οργάνωση, έτσι ώστε να υπογραφεί η Σ.Σ.Ε. με το συλλογικό εκφραστή των εργαζομένων που σε β΄θμιο επίπεδο (άρα νόμιμη για να υπογράψει κλαδική σύμβαση) είναι η ΠΟΘΑ.
Η πραγματικότητα είναι αυτή. Αυτή όμως δε βολεύει τα καλά σωματεία. Από κοινού έχουν επιδοθεί σε ένα κυνήγι για να αποτρέψουν την όποια προσπάθεια συλλογικής διαπραγμάτευσης. Έρχονται στο Υπουργείο και τσακώνονται με τα ρολά και τις πόρτες, μαθαίνουν πού συναντώνται μόνοι τους οι εργοδότες για να απαντήσουν στην πρόσκληση του Υπουργείου, τους τρομοκρατούν και τους διαλύουν τη συνάντηση και, τέλος, καταγγέλλουν το Υπουργείο και τον Γ.Γ. προσωπικά γιατί (άκουσον - άκουσον) συζητά με τα θεσμικά όργανα (ΠΟΘΑ) και προσπαθεί να πείσει τους εργοδότες να ανασυστήσουν το σωματείο τους.
Γνωστή η πρακτική τους. «Ό,τι δεν ελέγχουμε, το καταστρέφουμε». Σε μας όμως δεν περνάει.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο του θεάματος και ακροάματος και τους λέμε πως η αναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων θα γίνει, και μάλιστα άμεσα. Θα είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης συλλογικών φορέων και όχι παζάρι παραγόντων στη γωνία του κινήματος.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more