Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Η Μαρτίνα Άντερσον για το Brexit

·        "Όλοι όσοι ψήφισαν στο δημοψήφισμα υπέρ της αποχώρησης δεν ήταν ρατσιστές, αλλά κάθε ρατσιστής ψήφισε Brexit"
·        "Το Brexit είναι ασύμβατο με την ειρηνευτική & πολιτική διαδικασία στην Ιρλανδία"
·        "Σταθήκαμε δίπλα στην Ελλάδα στο παρελθόν, σας χρειαζόμαστε τώρα"
·        "Χιλιάδες Έλληνες ζουν στη Βρετανία, χρειάζονται τη στήριξη των συμπατριωτών τους"

 Η Ιρλανδέζα Ευρωβουλεύτρια Μαρτίνα Άντερσον έδωσε μια ξεχωριστή συνέντευξη στον υπεύθυνο τύπου τουΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο Βασίλη Κατσαρδή για το Brexit και όχι μόνο

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη:
Μπορείτε να επιλέξετε ελληνικούς υπότιτλους στις ρυθμίσεις  

Παρακάτω τα πιο σημαντικά σημεία της συνέντευξης & σχετικά βίντεο:

Για το γιατί ήρθε το Brexit:
Όλοι όσοι ψήφισαν στο δημοψήφισμα υπέρ της αποχώρησης δεν ήταν ρατσιστές, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία, ιδιαίτερα στην Αγγλία, ότι κάθε ρατσιστής ψήφισε Brexit [...] Δεν μπορείς να καλλιεργείς τέτοιου είδους μίσος και φόβο και να μην έχουμε μια κοινωνία που να βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα στην ισότητα, στο σεβασμό, στην αξιοπρέπεια, στην ευημερία και στην ισότιμη μεταχείριση με βάση την κοινή μας ανθρωπιά και την ανθρώπινη ευπρέπεια.

Για το γιατί αφορά και την Ελλάδα το Brexit:
Ο λαός της Ιρλανδίας ενδιαφέρθηκε ειλικρινά για το τι συνέβη σε σας - τι συνέβη στον ελληνικό λαό. Πήγα στην Ελλάδα, στάθηκα  ώμο με ώμο με τους ανθρώπους στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος σας, κατά τις εκλογές σας. Να στέκεσαι δίπλα-δίπλα και να υποστηρίζεις όσους ψήφισαν για αυτό που είναι σωστό για εσάς. Και χρειαζόσασταν τη διεθνή κοινότητα να σας βοηθήσει εκείνη την περίοδο. Λοιπόν αυτό που λέμε στους κατοίκους της Ελλάδας -  σας χρειαζόμαστε κι εμείς τώρα [...] Υπάρχουν 3 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία και υπάρχουν χιλιάδες Έλληνες, που ζουν και εργάζονται και μεγαλώνουν τις οικογένειές τους στη Βρετανία. Χρειάζονται την υποστήριξη της δικής τους χώρας, των συμπατριωτών τους, για να ξέρουν ότι τα δικαιώματα που έχουν διατηρούνται και προστατεύονται. Έτσι, σε εθνικό επίπεδο και σε διεθνές επίπεδο, ο λαός της Ελλάδας θα πρέπει να ενδιαφέρεται, γιατί οικονομικά θα επηρεαστεί η ζωή του. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν, οι συνέπειες της συμφωνίας απόσυρσης θα γίνουν αισθητές στην Ελλάδα, καθώς θα γίνουν αισθητές παντού και θα είναι πολύ αργά αν ο λαός της Ελλάδας «υπνοβατήσει» σε αυτό.

Για το αν υπάρχει «σκληρό» ή «μαλακό» Brexit:
Θα υποστεί ζημιά η Βρετανία - για παράδειγμα, αν πάρετε τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, έναν από τους πολλούς τομείς που θα επηρεαστούν στο City του Λονδίνου. Υπάρχουν 927 δισεκατομμύρια (ευρώ) που εκκαθαρίζονται μέσω συμβάσεων - κάθε μέρα, από τη χρηματοπιστωτική αγορά στο Λονδίνο. Αυτά τα 927 δισεκατομμύρια ευρώ - είναι ¾ της μεγαλύτερης αγοράς στον κόσμο.

Για το τι πρόκειται να συμβεί με τη Β. Ιρλανδία:
Η Ευρωομάδα της Αριστεράς απευθύνθηκε στην νομική εταιρία Doughty Street Chambers για νομικές συμβουλές όσον αφορά μια εκδοχή που είχαμε παρουσιάσει στην ΕΕ ως λύση. Και αυτό ήταν ώστε να έχει ειδικό καθεστώς η Β. Ιρλανδία και να παραμείνει στην ΕΕ. Υπάρχουν 25 υπερπόντιες περιοχές και εδάφη στην Ευρώπη, όπου όλοι έχουν μια ειδική διαφοροποιημένη σχέση με την ΕΕ. Η υπόθεση που στοιχειοθετήσαμε έδειξε ότι ο Βορράς μπορεί να παραμείνει στην ενιαία αγορά και ότι η Τελωνειακή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μπορούν να έχουν δικαιοδοσία. [...] Αν δεν συμβεί αυτό, το Συμβούλιο τον Απρίλιο έστειλε ένα μήνυμα στην Ιρλανδία, λέγοντας ότι σε περίπτωση επανένωσης - για την οποία τώρα υπάρχει η δυνατότητα που προβλέπεται από τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής - η Β. Ιρλανδία θα ενταχθεί αυτομάτως στην ΕΕ. Για το Σιν Φέιν (Sinn Féin) η Ένωση της Ιρλανδίας είναι η λύση στο πρόβλημα του Brexit, όχι μόνο για τον λαό της Ιρλανδίας αλλά και για τους λαούς της Ευρώπης.

Για το αν υπάρχει περίπτωση να μην γίνει τελικά Brexit:
Δεν ξέρω αν θα υπάρξει διάθεση, αλλά αυτό που γνωρίζω είναι ότι η Ευρώπη έστειλε ένα μήνυμα στη Βρετανία. Θυμάμαι ότι καθόμουν στην αίθουσα συνεδριάσεων με τον (Δημήτρη) Παπαδημούλη και άλλους κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για το Brexit και ο Πρόεδρος (Ντόναλντ) Τουσκ είπε ότι, για παράδειγμα, εάν η Βρετανία αλλάξει γνώμη, η ΕΕ θα συνεργαστεί μαζί τους και θα επιφέρει ρυθμίσεις. Παρόλο που όλοι λένε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, το άρθρο 50 ενεργοποιήθηκε, εγκαταλείπουν την ΕΕ και όλα αυτά είναι τεχνικά σωστά αλλά πολιτικά - η πολιτική βούληση νομίζω ότι είναι εδώ αν αλλάξουν γνώμη. Ό,τι κι αν συμβεί στην Αγγλία, σεβόμαστε το γεγονός ότι ο αγγλικός λαός ψήφισε να φύγει.

*Πέρα από τα ζητήματα γύρω από το Brexit η κα Άντερσον μίλησε και για άλλα δυο θέματα. Ανέλυσε την προοπτική που ανοίγεται στην Ελλάδα μετά το τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018 – λέγοντας: "Έχετε μια προοδευτική κυβέρνηση η οποία πιστεύω ότι θα κάνει τις αλλαγές που χρειάζεται ο λαός της Ελλάδας"

**Τέλος ανέλυσε το γιατί δεν έρχονται περισσότεροι Ιρλανδοί για διακοπές, ή και για να μείνουν, στην Ελλάδα - θεωρώντας ότι είναι αποκλειστικά θέμα μάρκετινγκ.


Παρακάτω ολόκληρη η απομαγνητοφώνηση:
ΒΚ: Κυρίες και κύριοι, χαίρετε. Έχω την τιμή σήμερα να υποδέχομαι τη Μαρτίνα Άντερσον, μία από τις Ευρωβουλεύτριες - θρύλους της Ιρλανδίας - γεια σας και ευχαριστώ που είστε εδώ.

MA: Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.


ΒΚ: Η Μαρτίνα Άντερσον είναι μια από τις ευρωβουλεύτριες από τη Β. Ιρλανδία και θα μιλήσουμε κυρίως για το Brexit και για τις επιπτώσεις του στην Ευρώπη, στην Ιρλανδία αλλά και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Θα ήθελα να ξεκινήσω με μια γενική ερώτηση. Γιατί συνέβη το Brexit;


ΜΑ:
 Όλοι όσοι ψήφισαν στο δημοψήφισμα υπέρ της αποχώρησης δεν ήταν ρατσιστές, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία, ιδιαίτερα στην Αγγλία, ότι κάθε ρατσιστής ψήφισε (Brexit). Και όσον αφορά τις συνέπειες, είμαστε όλοι επιφυλακτικοί βλέποντας αυτή την καταστροφή, που αναδύεται, ιδιαίτερα στη Β. Ιρλανδία.

ΒΚ: Διάβασα αυτήν την επιστολή, στην Εφημερίδα "The Independent", ενός 95χρονου που ισχυρίζεται ότι το Brexit αποτελεί απειλή για όλα όσα αγωνίστηκε στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

MA: Για αυτό, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Δυστυχώς, ο θόρυβος των ξενοφοβικών ρατσιστικών συμπεριφορών που προέρχονται από την «Μητέρα Αγγλία» - όπως μπορεί κάποιοι να την ονομάζουν - έχει αναδείξει την πραγματικότητα της ζωής και της εμπειρίας που είχαν οι άνθρωποι και των φόβων και των ανησυχιών για το τι μπορεί να επακολουθήσει. Όλα από τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο και το γιατί γεννήσαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση από τις στάχτες των τρομερών πολέμων που έλαβαν χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη και έπρεπε να φέρουν σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία. Το Σιν Φέιν ως κόμμα, ασκεί κριτική στην ΕΕ, επειδή πιστεύουμε ότι η ΕΕ έχει χάσει τον προσανατολισμό της. Και νομίζω ότι ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα «βασανίστηκε» δημοσιονομικά είναι ένα από αυτά τα παραδείγματα του πώς έχουν χρησιμοποιήσει τη λιτότητα  ενάντια σε μια προοδευτική κυβέρνηση όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αλλού. Επομένως, αυτά είναι όλα τα άσχημα της ΕΕ. Αλλά η ΕΕ χρειάζεται μεταρρύθμιση και αλλαγή, όχι να φύγεις από αυτήν. Ο συγκεκριμένος 95-χρονος αντανακλά τις απόψεις, όχι μόνο της γενιάς του - πρέπει να πω ότι υπάρχει μια νεότερη γενιά που αισθάνεται πολύ θυμωμένη, και νιώθει ότι κάποιος τους έχει κλέψει το μέλλον.

ΒΚ: Βλέπουμε αυτό το φαινόμενο, όπου έχουμε ακροδεξιές κυβερνήσεις ή κυβερνήτες, σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία - ενώ έχουμε αύξηση (ποσοστών) και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, φυσικά των ΗΠΑ - θεωρείτε ότι το Brexit ήρθε εξαιτίας αυτής της ανόδου της ακροδεξιάς και επειδή η ΕΕ δεν πορεύθηκε επακριβώς προς τη σωστή κατεύθυνση, απομακρυνόμενη από τους ανθρώπους ή μήπως όχι;


MA: Νομίζω ότι η ΕΕ δεν έχει πάρει το μάθημα της από το Brexit. Αν εξετάσουμε τι συνέβη με την Τζο Κοξ Βρετανίδα βουλεύτρια η οποία δολοφονήθηκε άγρια
​​στη γενέτειρά της από ένα δεξιό ξενόφοβο ρατσιστή.


ΒΚ:: Λίγο πριν από το δημοψήφισμα.


ΜΑ: Λίγο πριν από το δημοψήφισμα, επειδή έκανε καμπάνια για το “Bremain” και γιατί είχαν δημιουργήσει τέτοιο φόβο και μίσος, στις καρδιές και τα μυαλά των ανθρώπων. Και πρέπει να μάθουμε τα διδάγματα της ιστορίας. Και θα έλεγα ότι, δεν έχει σημασία η χώρα, θα το έλεγα στους συμπατριώτες μου, στους Ιρλανδούς, το λέω στους ανθρώπους στην Ελλάδα και αλλού, ότι δεν μπορείς να καλλιεργείς τέτοιου είδους μίσος και φόβο και
 να μην έχουμε μια κοινωνία που να βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα στην ισότητα, στο σεβασμό, στην αξιοπρέπεια, στην ευημερία και στην ισότιμη μεταχείριση με βάση την κοινή μας ανθρωπιά και την ανθρώπινη ευπρέπεια. Και νομίζω ότι αυτό ήταν που το Brexit «ζύμωσε» εκείνη την εποχή.


ΒΚ:: Πριν από περίπου 15 χρόνια ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ιράκ. Εάν το σκεφτείτε, δεν σταμάτησε ποτέ από τότε. Προσπαθούσα να πείσω τότε τους πολίτες ότι αυτός είναι ένας σημαντικός πόλεμος. Όσοι συμμετείχαν στην πολιτική από την Αριστερά και τη Δεξιά αντιτάχθηκαν στον πόλεμο - στην Ελλάδα - αλλά πολλοί από τους απλούς πολίτες που δεν τους άρεσε η πολιτική έλεγαν: «Και τι με νοιάζει;» Και τώρα τα βλέπουν με την κρίση των προσφύγων. Και αναρωτιέμαι τώρα, ότι πολλά μεμονωμένα κράτη-μέλη - φυσικά η Ιρλανδία αποτελεί εξαίρεση - δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το Brexit και προσπαθώ να τους πω - «Αυτό είναι το μοναδικό πράγμα για το οποίο συζητάμε στις Βρυξέλλες, είναι σημαντικό.» "Έτσι, θα ήθελα να μου πείτε, γιατί είναι σημαντικό για τον μέσο Έλληνα που έχει οικονομικά ζητήματα να νοιάζεται για το Brexit;


MA:
 Οι άνθρωποι σκέφτονται, ότι αυτά συμβαίνουν μακριά εκεί έξω, συμβαίνουν στη Συρία, σε απομακρυσμένες περιοχές, συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή. Αυτοί οι πρόσφυγες που πεθαίνουν στη Μεσόγειο - γνωρίζετε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος το έχει ονομάσει "πλωτό νεκροταφείο" και πρέπει να εξυμνήσω τα όσα κάνετε ως χώρα, είναι απολύτως ασύλληπτο αυτό που είχατε να αντιμετωπίσετε, με τη χάρη του Θεού πάμε σε οποιονδήποτε από εμάς, μητέρες, πατέρες ... Μίλησες πριν ξεκινήσουμε για την κόρη σου, ότι δεν είναι καλά, ότι είναι άρρωστη είναι με πυρετό σήμερα το πρωί και μπορείς να φανταστείς αν ήσασταν διωγμένοι από την πόλη σου, τη χώρα σας και αναγκασμένοι να φύγετε και ο μόνος τρόπος για να σώσετε τη ζωή της κόρης σας ήταν να πληρώσετε λαθρεμπόρους, χιλιάδες ευρώ για να προσπαθήσετε να φτάσετε στην ασφάλεια και σε αυτή τη φάση να σας εκμεταλλεύονται.


ΒΚ:: Και αν μπορέσουν


MA: Και αν μπορέσουν, φυσικά, σου λένε ότι μπορούν. Είχα αυτό το ρητό σε όλη μου την ενήλικη μου ζωή -Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη. Ο λαός της Ιρλανδίας ενδιαφέρθηκε ειλικρινά για το τι συνέβη σε σας - τι συνέβη στον ελληνικό λαό. Πήγα στην Ελλάδα, στάθηκα  ώμο με ώμο με τους ανθρώπους στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος σας, κατά τις εκλογές σας. Να στέκεσαι δίπλα-δίπλα και να υποστηρίζεις όσους ψήφισαν για αυτό που είναι σωστό για εσάς. Και χρειαζόσασταν τη διεθνή κοινότητα να σας βοηθήσει εκείνη την περίοδο. Λοιπόν αυτό που λέμε στους κατοίκους της Ελλάδας -  σας χρειαζόμαστε κι εμείς τώρα.
 Ξέρετε, η Ιρλανδία θα είναι ένα από τα μέρη που επηρεάζονται περισσότερο - είναι το ωραιότερο μέρος στον κόσμο πιστεύω φυσικά, μιας και κατάγομαι από εκεί - αλλά πρόκειται να είναι ένας από τους τόπους που πρόκειται να υποστεί συνέπειες περισσότερο, ως συνέπεια του brexit. Έχουμε περάσει από έναν τρομερό πόλεμο στην Ιρλανδία. Ήμουν ένας από τους πολυάριθμους πολιτικούς κρατουμένους που απελευθερώθηκαν υπό τους όρους της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής - θα έχουν περάσει 20 χρόνια, τον Απρίλιο που μας έρχεται. Ήταν μια διεθνής συμφωνία που κατατέθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη. Ψηφίστηκε σε ολόκληρο το νησί και ένα από τα πράγματα που μας εξασφαλίστηκε ήταν ότι η συνταγματική θέση της Βόρειας Ιρλανδίας δεν θα αλλάξει, εκτός αν ψήφιζαν οι πολίτες υπέρ κάτι τέτοιου. 12% περισσότεροι άνθρωποι στη Β. Ιρλανδία ψήφισαν να παραμείνουν στην ΕΕ. Το Brexit είναι ασυμβίβαστο με την ειρηνευτική διαδικασία, με την πολιτική διαδικασία. Θα ήθελα να ζητήσω σε διεθνές επίπεδο να ενδιαφερθούν, αλλά θα ήθελα επίσης να πω ότι υπάρχουν 3 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία και υπάρχουν χιλιάδες Έλληνες, που ζουν και εργάζονται και μεγαλώνουν τις οικογένειές τους στη Βρετανία. Χρειάζονται την υποστήριξη της δικής τους χώρας, των συμπατριωτών τους, για να ξέρουν ότι τα δικαιώματα που έχουν διατηρούνται και προστατεύονται. Έτσι, σε εθνικό επίπεδο και σε διεθνές επίπεδο, ο λαός της Ελλάδας θα πρέπει να ενδιαφέρεται, γιατί οικονομικά θα επηρεαστεί η ζωή του. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν, οι συνέπειες της συμφωνίας απόσυρσης θα γίνουν αισθητές στην Ελλάδα, καθώς θα γίνουν αισθητές παντού και θα είναι πολύ αργά αν ο λαός της Ελλάδας υπνοβατίσει σε αυτό και είναι αξιοσημείωτο ότι άνθρωποι σαν κι εσένα προσπαθούν τουλάχιστον να τους αφυπνίσουν, αλλά πρέπει να τους ξυπνήσουμε, πρέπει και αυτό είναι ευθύνη των ανθρώπων μας στην Αριστερά, αυτό είναι μέρος του έργου που πρέπει να κάνουμε και γι 'αυτό στην Ευρωομάδα της Αριστεράς και στο ΣΥΡΙΖΑ και στις Αντιπροσωπείες μας, όλοι δουλεύουμε μαζί, σαν μια γροθιά. Αυτό είναι το κοινό έδαφος, πάνω στο οποίο πρέπει να εργαστούμε.

  
ΒΚ:
 Φαίνεται τελευταία ότι η οικονομία και οι οικονομικές πολιτικές στο Ηνωμένο Βασίλειο κινούνται με βάση τα Mega Buses και τι γράφεται πάνω τους. Είναι σαν την πιο μοντέρνα έκδοση ψευδών ειδήσεων, δεν ξέρω. Ποιες νομίζετε ότι πρόκειται να είναι οι συνέπειες για τη Βρετανία, εάν υπάρξει Brexit - σκληρό ή μαλακό ...

MA: Στην πραγματικότητα δεν νομίζω ότι υπάρχει μαλακό είδος Brexit.


ΒΚ: Ούτε  "μαλακότερο";


MA: Νομίζω ότι μπορείτε να το παρουσιάσει κανείς ως κάτι που μπορεί να λάβει παυσίπονα η σκληρότητα και η ζημιά του, αλλά μόνο με παυσίπονα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ζημιές. Δεν πρόκειται να μετριάσετε τη ζημιά -
 Θα υποστεί ζημιά η Βρετανία - για παράδειγμα, αν πάρετε τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, έναν από τους πολλούς τομείς που θα επηρεαστούν στο City του Λονδίνου. Υπάρχουν 927 δισεκατομμύρια (ευρώ) που εκκαθαρίζονται μέσω συμβάσεων - κάθε μέρα, από τη χρηματοπιστωτική αγορά στο Λονδίνο. Αυτά τα 927 δισεκατομμύρια ευρώ - είναι ¾ της μεγαλύτερης αγοράς στον κόσμο.

ΒΚ: Μπορείτε να επαναλάβετε αυτόν τον αριθμό, είναι πολύ σημαντικό.

ΜΑ: 927 δισεκατομμύρια!

ΒΚ:
 Αυτό είναι περισσότερο από το διπλάσιο του "χρέους" της Ελλάδας.

MA: Κάθε μέρα! Κάθε μέρα! Κάθε μέρα αυτή την εβδομάδα θα εκκαθαριστούν 927 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω εκκαθαρίσεων συμβολαίων, μέσω των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών των εκκαθαριστών στο Λονδίνο.
 Υπάρχουν 27 χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που έχουν ήδη μετακομίσει στην Ιρλανδία, μερικές από τις οποίες βρίσκονται στο Παρίσι, άλλες στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Τα όσα εγγυήθηκε η ιρλανδική κυβέρνηση και όσα μας είπε ότι είχε εξασφαλίσει - μετά τις δεσμεύσεις που έδωσαν, ξαφνικά τώρα (οι Βρετανοί) λένε: «Μπορούμε να τα μαλακώσουμε λίγο». Και το σχέδιο συνθήκης, αυτό που θα μας επιτρέψει να πάμε στη 2η φάση - στη βρετανική κυβέρνηση δεν αρέσει τώρα ότι αυτές οι δεσμεύσεις οι οποίες μετατράπηκαν σε νομικές δεσμεύσεις, όπως δήλωσαν τον Δεκέμβριο όταν είχαν υπογράψει και συμφώνησαν.



ΒΚ:
 Ίσως η τελωνειακή ένωση ή κάποιο είδος ένωσης αγαθών, απ’ όσο μπορώ να καταλάβω, μπορεί να συμφωνηθεί σε ένα βαθμό με το Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με την ασφάλεια, καθώς και με την άμυνα, με πολλά άλλα θέματα που ποτέ δεν θα ήταν εκεί αν δεν υπήρχε το Brexit, σωστά;

MA: Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα. Είναι σαν να ξεφλουδίζετε ένα κρεμμύδι. Και κάθε φορά που ξεφλουδίζετε και περνάτε στο επόμενο στρώμα οι άνθρωποι κλαίνε κι άλλο και συνειδητοποιώντας τις συνέπειες. Αυτό που η βρετανική κυβέρνηση είχε ως κόκκινη γραμμή ήταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο – «Δεν θα μας λένε ξένοι δικαστές στην Αγγλία, τι να κάνουμε. Θέλουμε την κυριαρχία μας πίσω». Και ο λαός της Ιρλανδίας απαιτεί την κυριαρχία του, δεδομένου ότι η Αγγλία την πήρε από εμάς, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.

ΒΚ: Θέλω όμως να πάω στην Ιρλανδία, αυτό είναι σημαντικό. Πιστεύετε ότι είναι δυνατόν να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα της Ιρλανδίας εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιμένει να εγκαταλείψει την τελωνειακή ένωση; Πιθανώς, όπως είπαμε, να υπάρξει κάποια ένωση αγαθών, αλλά αν επιμείνουν, τι θα συμβεί;

MA: Δεν είναι μόνο εφικτό, είναι νομικά αποδεκτό και αναγκαίο. Η Ευρωομάδα της Αριστεράς απευθύνθηκε στην νομική εταιρία Doughty Street Chambers για νομικές συμβουλές όσον αφορά μια εκδοχή που είχαμε παρουσιάσει στην ΕΕ ως λύση. Και αυτό ήταν ώστε να έχει ειδικό καθεστώς η Β. Ιρλανδία και να παραμείνει στην ΕΕ. Υπάρχουν 25 υπερπόντιες περιοχές και εδάφη στην Ευρώπη, όπου όλοι έχουν μια ειδική διαφοροποιημένη σχέση με την ΕΕ. Η υπόθεση που στοιχειοθετήσαμε έδειξε ότι ο Βορράς μπορεί να παραμείνει στην ενιαία αγορά και ότι η Τελωνειακή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μπορούν να έχουν δικαιοδοσία - ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο ξεχωριστά ρυθμιστικά συστήματα στην Ιρλανδία εάν πρόκειται να γίνει ό,τι κάνει η ΕΕ και ότι όλοι λένε ότι θέλουν να κάνουν. Και αυτό είναι να διατηρήσουμε τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής σε όλα της τα σημεία - μια ειρηνευτική διαδικασία, μια πολιτική διαδικασία – να μην τα βλάψουμε όλα αυτά. Έτσι, τι μας έδειξε η νομική συμβουλή; Ότι μπορεί να παραμείνει το νησί - μπορεί να υπάρχει κανονιστική σύγκλιση σε όλο το νησί (στην ΕΕ), έτσι ώστε η ασφάλεια των τροφίμων, η περιβαλλοντική ασφάλεια, όλα τα ρυθμιζόμενα πρότυπα να ισχύουν, να μπορεί να βεβαιωθεί ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια σχέση μεταξύ του Βορρά και της Μεγάλης Βρετανίας, έτσι ώστε τα αγαθά να μπορούν να μεταφέρονται, αλλά δεν θα μπορούν να επιστρέψουν τα ίδια αγαθά, εάν, για παράδειγμα, η Βρετανία, όπως ισχυρίζεται ότι πρόκειται να κάνει - πρόκειται να ξαναστήσει την αυτοκρατορία της, πρόκειται να κάνει εμπόριο με τον κόσμο, πρόκειται να συνάψει εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Αμερική και όλους τους άλλους, αλλά είναι πραγματική της λαχτάρα η επιστροφή της αυτοκρατορίας.

ΒΚ: Αναφερθήκατε νωρίτερα στους πολίτες. Πολύ συχνά η Αριστερά, συμπεριλαμβανομένων των ΣΥΡΙΖΑ καιSinn Féin, μιλά για το γεγονός ότι οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν στην ΕΕ και οι πολίτες της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως όμηροι και πρέπει να διατηρήσουν τα δικαιώματά τους. Αλλά τι συμβαίνει μετά το Brexit με όλους όσοι θέλουν να πάνε και να ζήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή τι συμβαίνει με τα εργασιακά και όχι μόνο δικαιώματα ή τι θα συμβεί - ιδίως αν έχουμε κάποια σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο και όχι ένα πολύ σκληρό Brexit – εγώ το είπα - με τα περιβαλλοντικά πρότυπα, για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων, με όλα αυτά;

MA: -Ακριβώς!
Φαντάζομαι ότι μετά τη μεταβατική περίοδο - γιατί η φρασεολογία αφορά τους νόμους και τους κανονισμούς της ΕΕ και όλα αυτά, που θα εφαρμοστούν πλήρως στη Βρετανία κατά τη μεταβατική περίοδο. Αυτό που λέει η Τερέζα Μέι (Theresa May) είναι ότι όταν θα φύγουν δεν θα υπάρχει καμία εγγύηση για το είδος των δικαιωμάτων που θα έχουν οι Έλληνες, οι Ευρωπαίοι που ζουν στη Βρετανία, θα συνεχιστούν με τον ίδιο τρόπο, έτσι ώστε οι προστασίες που έχουν θα μειωθούν . Φαντάζομαι λοιπόν ότι στο μέλλον οι άνθρωποι θα τα σκεφτούν όλα αυτά προτού μετακομίσουν στη Βρετανία, αλλά σίγουρα θα πρέπει να έρθουν στην Ιρλανδία και φυσικά οι Ιρλανδοί θα πρέπει να πάνε και στην Ελλάδα.

ΒΚ: Άκουσα πρόσφατα τον Νάιτζελ Φαράζ (Nigel Farage) να ζητά δεύτερο δημοψήφισμα. Τώρα, γιατί το ζητάει ή αν πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση, από την πλευρά του, είναι κάτι που μπορείτε να το σχολιάσετε αν θέλετε ... Εάν πιστεύετε ότι στο τέλος θα υπάρξει Brexit ή όχι είναι μια άλλη ερώτηση και αυτό θα ήθελα να μου πείτε, τι σκέφτεστε γι 'αυτό.

MA: Νομίζω ότι και τα δύο βασικά μεγάλα στη Βρετανία ...Οι Εργατικοί έχουν μια διαφοροποιημένη θέση για την Ιρλανδία και την χαιρετίζω: λέγοντας ότι η Β. Ιρλανδία πρέπει να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση. Χρειαζόμαστε να προχωρήσουν περισσότερο, αλλά τουλάχιστον είναι μια καλύτερη θέση από ό, τι έχουν οι Συντηρητικοί. Τούτου λεχθέντος, και τα δύο κόμματα είναι υπέρ του Brexit. Θέλουν διαφορετικά είδη Brexit ...

ΒΚ: Για διάφορους λόγους ...

MA: Και δεν νομίζω ότι ο Φαράζ (Farage), ακόμα και αυτό που είπε, το πήρε πίσω μέσα σε 48 ώρες ακριβώς όπως με το λεωφορείο. Λοιπόν, είπε στο λαό ότι όλα αυτά τα δισεκατομμύρια θα φύγουν από την Ευρώπη για να πάνε στο Σύστημα Υγείας και την επόμενη μέρα μετά το δημοψήφισμα είπε ότι «δεν το εννοούσαμε πραγματικά, ήταν μια δήλωση ενός παραδείγματος. Δεν το έγραψα - Δεν είχα τίποτα να κάνω με αυτό.»
VK: Δεν το έγραψα.
ΒΚ: -Λες και τον κατηγόρησε κανείς ότι πήγε και έγραψε στο λεωφορείο ο ίδιος ...

ΜΑ: -Ναι, αλλά το υποστήριζε. Επομένως δεν ξέρω αν θα υπάρξει διάθεση, αλλά αυτό που γνωρίζω είναι ότι η Ευρώπη έστειλε ένα μήνυμα στη Βρετανία. Θυμάμαι ότι καθόμουν στην αίθουσα συνεδριάσεων με τον (Δημήτρη) Παπαδημούλη και άλλους κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για το Brexit και ο Πρόεδρος (Ντόναλντ) Τουσκ είπε ότι, για παράδειγμα, εάν η Βρετανία αλλάξει γνώμη, η ΕΕ θα συνεργαστεί μαζί τους και θα επιφέρει ρυθμίσεις. Παρόλο που όλοι λένε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, το άρθρο 50 ενεργοποιήθηκε, εγκαταλείπουν την ΕΕ και όλα αυτά είναι τεχνικά σωστά αλλά πολιτικά - η πολιτική βούληση νομίζω ότι είναι εδώ αν αλλάξουν γνώμη. Ό, τι κι αν συμβεί στην Αγγλία, σεβόμαστε το γεγονός ότι ο αγγλικός λαός ψήφισε να φύγει. Αλλά θέλω επίσης ο αγγλικός λαός και η κυβέρνησή του -γιατί η κυβέρνησή του δεν μπορεί να σταθεί στη Β. Ιρλανδία, δεν υπάρχει ούτε ένας βουλευτής από τους Συντηρητικούς ή τους Εργατικούς στη Β Ιρλανδία για να εκλεγεί. Και θέλω να αναγνωρίσουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στη Β. Ιρλανδία ψήφισαν να παραμείνουν και θέλω να κάνουν περισσότερα από το να μιλούν απλά θετικά για τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής ισχυριζόμενοι ότι θα την προστατεύσουν, θέλω να αποδείξουν ότι θα την προστατεύσουν, και θέλω να δοθεί στους κατοίκους της Ιρλανδίας η ευκαιρία να ορίσουν ειδικό καθεστώς. Και αν όχι αυτό, το Συμβούλιο τον Απρίλιο έστειλε ένα μήνυμα στην Ιρλανδία, λέγοντας ότι σε περίπτωση επανένωσης - για την οποία τώρα υπάρχει η δυνατότητα που προβλέπεται από τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής - η Β. Ιρλανδία θα ενταχθεί αυτομάτως στην ΕΕ. Για το Σιν Φέιν (Sinn Féin) η Ένωση της Ιρλανδίας είναι η λύση στο πρόβλημα του Brexit, όχι μόνο για τον λαό της Ιρλανδίας αλλά και για τους λαούς της Ευρώπης.


ΒΚ: Μαρτίνα Άντερσον, σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας, εξηγώντας το Brexit σε Έλληνες και σε ανίδεους αν θέλετε, έτσι ώστε να γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Αυτή ήταν μια τιμή για μένα, ελπίζω να μπορέσουμε να το κάνουμε ξανά.

MA: Ναι, ευχαρίστως ...

ΒΚ: Ίσως όταν θα  να έχουμε κάποιες περαιτέρω εξελίξεις σχετικά με αυτό στο μέλλον και ευχαριστώ γενικά την αντιπροσωπεία σας για το έργο  της αναφορικά με το Brexit - τώρα μιλώ ως Ευρωπαίος, επειδή οι περισσότερες πληροφορίες μου σχετικά με το τι συμβαίνει σχετικά με το θέμα προέρχονται από εσάς. Σας ευχαριστώ πολύ.
Κυρίες και κύριοι, ελπίζω να απολαύσατε αυτή τη συνέντευξη όσο και εγώ. Το όνομά μου είναι ο Βασίλης Κατσαρδής και από όλους εμάς στις Βρυξέλλες να έχετε μια όμορφη μέρα.


*Για το τέλος των μνημομίων
ΒΚ: Ποιο είναι το μήνυμά σας προς το ΣΥΡΙΖΑ, προς την ελληνική κυβέρνηση, προς τον ελληνικό λαό, τώρα που τον Αύγουστο θα έχουμε το τέλος των προγραμμάτων λιτότητας - τα οποία πέρασε και η Ιρλανδία. Τι έχετε να τους πείτε;

-Ο ελληνικός λαός έχει περάσει δύσκολα για πολλά χρόνια. Και βγαίνουν από την άλλη άκρη του τούνελ και σε αντίθεση με τον λαό της Ιρλανδίας - ο λαός της Νότιας Ιρλανδίας δεν είχε προοδευτική κυβέρνηση όπως εσείς στην Ελλάδα: δεν είχαμε ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχαμε το είδος της πολιτικής που πιστεύω ότι θα λάβει χώρα (στην Ελλάδα). Στην Ιρλανδία έχουμε ανθρώπους που βρίσκονται σε οικιακούς καταλόγους αναμονής, σε νοσοκομειακούς καταλόγους αναμονής, με τέτοιο τρόπο ώστε να βλέπετε ότι η πολιτική λειτουργεί υπέρ μεγάλων παγκόσμιων εταιριών με σκοπό το κέρδος και όχι τον άνθρωπο. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που γνωρίζω, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, είτε είναι ο Στέλιος Κούλογλου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, όλοι οι Έλληνες Βουλευτές, και η ελληνική κυβέρνηση - παρακολουθώ στενά το τι συμβαίνει ... Πιστεύω ότι έχοντας μια τέτοια προοδευτική κυβέρνηση θα προσφέρει στον λαό την αλλαγή, τη θετική αλλαγή, τη δημοκρατική αλλαγή που βασίζεται στην ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα περισσότερο από ό, τι συνέβη δυστυχώς για τους κατοίκους της Νότιας Ιρλανδίας, μιας και έχουν μείνει πίσω στη Νότια Ιρλανδία. Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνησή σας, όταν έχει την οικονομία της στα χέρια της, υπό τον έλεγχό της, πιστεύω και ελπίζω και αναμένω ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει τους ανθρώπους πριν από το κέρδος.




**Για την Ελλάδα ως τόπο διακοπών
ΒΚ: Τι να κάνουν οι Έλληνες έτσι ώστε περισσότεροι Ιρλανδοί να επισκεφτούν την Ελλάδα ή να πάνε και να ζήσουν, μετά τη σύνταξή τους, στην Ελλάδα; Επειδή είδα τόσους πολλούς ανθρώπους να πηγαίνουν στην Ισπανία τα Χριστούγεννα και στενοχωρήθηκα λίγο. Γιατί δεν έρχονται στην Κρήτη για παράδειγμα ή στην Κέρκυρα. Η Κέρκυρα ίσως να είναι λίγο κρύα τα Χριστούγεννα, αλλά ξέρετε τι εννοώ.

ΜΑ: Νομίζω ότι χρειάζεται καλύτερο το μάρκετινγκ. Προφανώς, όταν βγείτε από τα προγράμματα λιτότητας, θα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες, με μια προοδευτική κυβέρνηση, σαν τη δική σας, για να «προμοτάρετε τον εαυτό σας» περισσότερο. Ήμουν εκεί, έχω πάει σε πολλά νησιά σας και είναι πανέμορφα. Αλλά πρέπει να πω ότι είναι οι άνθρωποι που κάνουν τον τόπο ξεχωριστό. Και για τους Ιρλανδούς, αυτός ο δεσμός, αυτή η συντροφικότητα, αυτή η αίσθηση ότι μπορείς να μιλήσεις στους ανθρώπους και να απολαύσεις την παρέα του άλλου ... Υπάρχει μια φιλικότητα εκεί, υπάρχει μια "ανοικτότητα", έχει καρδιά η Ελλάδα. Και νομίζω ότι χτυπά στον ίδιο ρυθμό με των Ιρλανδών, οπότε νομίζω ότι δεν θα είναι δύσκολο, αν παρουσιαζόταν στον κόσμο ως επιλογή, νομίζω ότι θα το επέλεγαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more