Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ


Ο υφυπουργός παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Ν. Πέλλας μετά από πρόσκληση του διευθυντή της δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης του Νομού  κ. Θωμά Μπαχαράκη και της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Ν. Πέλλας. Η επίσκεψη αφορούσε τη μελέτη  λειτουργίας των ΕΠΑ.Λ, των Εργαστηριακών Κέντρων, των Ι.Ε.Κ,  των Ειδικών Επαγγελματικών Σχολείων και τις υποδομές τους.
Βασικό είναι, όπως μας ανέφερε ο υφυπουργός στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, οι επιλογές που υλοποιούνται στην επαγγελματική εκπαίδευση και αφορούν το ΕΠΑ.Λ  να καταστήσουν  το ΕΠΑ.Λ σχολείο πρώτης επιλογής για τους πολίτες και όχι λύση ανάγκης. 
Βασικό θέμα και η τάξη μαθητείας, δηλαδή η εννεάμηνη πρακτική εξάσκηση στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η οποία πάει πολύ καλά στο Νομό, εκτός από την Αριδαία.  Η υπόσχεση είναι και από τον τοπικό βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κ. Σηφάκη πως θα  φροντίσει για το ζήτημα.
Να τονίσουμε πως, φέτος το 5% των θέσεων των πανεπιστημίων θα καλυφθεί από το ΕΠΑ.Λ. Έγιναν, στα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα που επισκέφτηκε ο υφυπουργός, εκτενέστατες συζητήσεις με τους εκπαιδευτικούς και άκουσε τα προβλήματα. Όπως δήλωσε, η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών συμμερίζεται την προσπάθεια και στην πράξη τη στηρίζει.
Ένα από τα βασικά προβλήματα  είναι  το κτηριακό  του μουσικού γυμνασίου και λυκείου Γιαννιτσών, που εδώ και 20 χρόνια στεγάζεται σε λυόμενη κατασκευή. Η ίδρυση εσπερινού ΕΠΑ.Λ στην Έδεσσα, το οποίο είναι και αίτημα της κοινωνίας, είναι ακόμη ένα θέμα που απασχόλησε τον υφυπουργό. Επίσης, η ίδρυση 2 ή 3 αποκεντρωμένων πανεπιστημιακών σχολών στη Πέλλα για αποφοίτους ΕΠΑΛ, χωρίς εξετάσεις αλλά μόνο με το βαθμό απολυτηρίου  είναι ακόμη ένα από τα αιτήματα.  Σπουδαίο ζήτημα  και τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΕΠΑΛ, και η χορήγηση πτυχίου επιπέδου 5 του εθνικού πλαισίου προσόντων. Ακόμα θεωρείται απαραίτητη η ίδρυση νηπιαγωγείων στη Σκύδρα, στους Προμάχους και την Πετριά. 
Όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός,  σε σχέση με την ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων και ΤΕΙ στο Νομό μας, είναι σε εξέλιξη ένας ευρύς διάλογος μεταξύ των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ  κάθε περιφέρειας, με σκοπό τη συνέργεια, συγχώνευση, συνεργασία, αλλά και τι θα αποφασίσουν σε κάθε περιοχή τα ιδρύματα. Αυτό έχει να κάνει και με τη χωροταξία των τμημάτων. Εν αναμονή των επιτροπών που συγκροτούνται σε κάθε περιφέρεια από τα ιδρύματα, για  το σχεδιασμό τους και την ανάπτυξη των τμημάτων. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση, και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα κατατεθεί το πόρισμα της επιτροπής και από εκεί και πέρα η επιτροπή και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα πάρει τις αποφάσεις της για τη λειτουργία των τμημάτων.
Ένα από τα αιτήματα του Σ.Δ Εσπερινού ΕΠΑΛ Αριδαίας είναι  η μη ίδρυση νέων σχολικών μονάδων στην περιοχή (Εσπερινό ΕΠΑΛ Εδεσσας, ΕΠΑΛ Σκύδρας ) για να μην υπάρξει πολυδιάσπαση σε μικρές σχολικές  μονάδες,  οι οποίες δε θα μπορέσουν τελικά να αντεπεξέλθουν, και έτσι θα υπονομευθεί η παροχή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην περιοχή της Αλμωπίας και της Έδεσσας.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ 1ΟΥ ΕΠΑ.Λ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΤΟΥ 1ΟΥ Ε.Κ ΑΡΙΔΑΙΑΣ & ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑ.Λ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

Στην Αριδαία λειτουργούν οι εξής Σχολικές Μονάδες Τεχνικής & Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
  1. 1ο ΕΠΑ.Λ Αριδαίας- « Νίκανδρος Παπαϊωάνου »
  2. Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Αριδαίας
  3. Δ.ΙΕΚ Αριδαίας
  4. Οι οποίες υποστηρίζονται εργαστηριακά από 1ο Ε.Κ Αριδαίας.
Το μαθητικό δυναμικό αυτών των σχολικών μονάδων προέρχεται από τους Δήμους Αλμωπίας, Σκύδρας & Έδεσσας και αποτελείται από ανήλικους και ενήλικες πολίτες.
ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΖΗΤΑΝΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ː
1.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ː Στο τομέα της μηχανολογίας, τομέα ηλεκτρολογίας-ηλεκτρονικής και αυτοματισμού, τομέα Γεωπονίας- τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής, τομέα Υγείας και Πρόνοιας, τομέα πληροφορικής, τομέα οικονομίας και διοίκησης.
ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ː Βοηθός Εργοθεραπείας, Εσωτ. Αρχιτ. Διακόσμηση και σχεδ. Αντικειμένων, Στέλεχος Ασφάλειας Προσώπων και Υποδομών, Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ, Τεχνικός Αρτοποιός- Ζαχαροπλαστικής, Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Τεχνικός Κομμωτικής Τέχνης, Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης- Αρχιμάγειρας (CHEF), Συνοδός Βουνού, Υποκριτική Τέχνη, Τεχνικός Μελισσοκομίας, Τυροκομία-Γαλακτοκομία.
Ο ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ː Προμήθεια εξοπλισμού κομμωτικής και αισθητικής τέχνης, Προμήθεια και εγκατάσταση πάγκου εργασίας με όλες τις συσκευές μαγειρικής τέχνης, Προμήθεια εξοπλισμού κομμωτικής και αισθητικής τέχνης, Προμήθεια και εγκατάσταση πάγκου εργασίας με όλες τις συσκευές μαγειρικής τέχνης.
2. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΠΑ.Λ
3.ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΠΑ.Λ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
4. ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
5. ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ-ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

6. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more