Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΤΣΑΚΩΝΕΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


Με μεγάλη λαμπρότητα και κατάνυξη τελείται την παραμονή της εορτής του Αγ. Γεωργίου, στην εκκλησία του Αγίου στους Τσάκωνες Αλμωπίας, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.
Μετά την καθιερωμένη αρτοκλασία, οι πιστοί βγαίνουν έξω από το ναό για τη Λιτανεία, η οποία πραγματοποιείται με την  περιφορά της Ιεράς εικόνας του Αγίου Γεωργίου στους δρόμους του χωριού των Τσακώνων.
Η  εικόνα  κρατείται δαφνοστολισμένη  από τους νέους του χωριού  με τη συνοδεία ιερέων και  των εξαπτέρυγων,  συμμετέχει και το λάβαρο των ποντίων  μαζί με τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Τσακώνων, ντυμένα με παραδοσιακές ποντιακές ενδυμασίες. Ακολουθούν όλοι οι κάτοικοι με βαθιά πίστη και κατάνυξη. Στη συνέχεια    περιφέρεται  στους δρόμους του χωριού,  και έχει τη σημασία του αυτό, για να χαρίσει  την ευλογία της παντού. Όταν επιστρέφει, πριν μπει  ξανά στο ναό, στη σημαιοστολισμένη εξέδρα κλήρος και πιστοί ψάλουν το ΄΄Χριστός Ανέστη΄΄ και το απολυτίκιο του Αγίου Γεωργίου.
Κανονικά, κάθε χρόνο μετά τη Λιτανεία, γίνεται μεγάλο πανηγύρι με χορευτικά, μουσική και μεζέδες. Φέτος, κατ εξαίρεση, προσφέρθηκαν μόνο εδέσματα και πορτοκαλάδα στους παρευρισκομένους.
Το δήμο Αλμωπίας εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Χατζηγιαννίδης, ο οποίος μάλιστα μαζί με άλλους νέους κράτησε την εικόνα του Αγίου στη διάρκεια της Λιτανείας.
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more