Τρίτη 10 Απριλίου 2018

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ (Φώτο)


ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

Μετά την εβδομάδα των παθών  η ανάσταση. Ο ιερός ναός των Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου στην Αριδαία γέμισε πιστούς τη φωτεινή  νύχτα της ανάστασης, που  με κατάνυξη και ευλάβεια περίμεναν τα μεσάνυχτα για να λάβουν  το Άγιο Φως και να γιορτάσουν το χαρμόσυνο γεγονός.

Μετά το ΄΄Δεύτε λάβετε Φως΄΄ οι πιστοί με  αναμμένες τις λαμπάδες εξήλθαν του ναού και προχώρησαν προς την κεντρική πλατεία της Αριδαίας και τη σημαιοστολισμένη  εξέδρα, απ όπου ο ιερέας έψαλε το ΄΄Χριστός Ανέστη΄΄.
Το αναστάσιμο φως ξεχύθηκε και φώτισε τις καρδιές των πιστών και  όλη την πόλη. Η καμπάνα ήχησε χαρμόσυνα και βεγγαλικά απ όλα τα ψηλά μπαλκόνια των γύρω σπιτιών της κεντρικής πλατείας κροτάλισαν και διέσχισαν τον ουρανό, δίνοντας μια λαμπρότητα και ομορφιά στη γιορτή του χριστιανισμού και της άνοιξης.        
Βέβαια,  η χρήση βεγγαλικών τη μέρα αυτή σε συνδυασμό  με τον ήχο που αφήνουν, παρόμοιο με αυτό του πολέμου,  έχει τις ρίζες του στην περίοδο της τουρκοκρατίας. Τότε  οι υπόδουλοι Έλληνες  χριστιανοί για να απωθήσουν τις επιθέσεις των μουσουλμάνων και να γιορτάσουν με την ησυχία τους την ανάσταση ύψωναν τα όπλα και έριχναν τουφεκιές στον αέρα.

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more