Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Επιστρέφουν στο δημόσιο οι αποθήκες της Σκύδρας!

Οδηγός και άλλων επιστροφών λόγω αλλαγής χρήσης- Το θέμα κινήθηκε από τον Πεφτούλιο Κακουλίδη



Μπορεί ένας πολίτης να φέρει τα πάνω κάτω στην μνημονιακή Ελλάδα του 2018; Μπορεί με  δικές του ενέργειες να οδηγήσει το Κράτος στην αναστροφή παραχώρησης τεμαχίων, οικημάτων και άλλων ακινήτων τα οποία είχαν παραχωρήσει από ΟΤΑ ή γενικότερα φορείς του Δημοσίου για συγκεκριμένη χρήση η οποία όμως ματαιώθηκε λόγω αλλαγής χρήσης; Και όμως μπορεί! Σήμερα η εφημερίδα μας Νέοι Ορίζοντες φέρνει στο φως της δημοσιότητας την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελου Αποστόλου ο οποίος ανακάλεσε απόφαση του τότε Υπουργείου Γεωργίας της περιόδου 11-09-1947 σύμφωνα με την οποία παραχωρούσε δωρεάν κατά κυριότητα τεμάχιο εμβαδού 3.790 τ.μ. που είχε παραχωρηθεί στην Αγροτική Τράπεζα με σκοπό την ανέγερση αποθηκών γεωργικών προϊόντων και αποξηραντηρίου αραβοσίτου, λόγω ματαιώσεως του σκοπού αυτής. Ως γνωστών η Αγροτική Τράπεζα και όλα τα περιουσιακά της στοιχεία το 2012 πουλήθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς. Αρμόδιοι υπάλληλοι του Υπουργείου μάλιστα πριν βγει η απόφαση έκαναν επιτόπιο έλεγχο και διαπίστωσαν ότι οι αποθήκες δεν πληρούν την χρήση για την οποία παραχωρήθηκαν. Έτσι με βάση το νόμο πρέπει να γίνει ανάκληση της παραχώρησης χωρίς να υπάρχει χρονικός προσδιορισμός αναφορικά με την πρώτη παραχώρηση. Μάλιστα αυτή η απόφαση δόθηκε και στο υποθηκοφυλακείο Έδεσσας όπου πλέον οι εν λόγω χώροι μεταγράφηκαν στην διεύθυνση Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Όλο το θέμα μαζί με την νομική στήριξη αλλά και την τεχνική διαδρομή του ζητήματος αποκάλυψε ο κος Πεφτούλιος Κακουλίδης υπάλληλος του Δήμου Σκύδρας. Μάλιστα ο ίδιος μας απέστειλε επιστολή την οποία θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω. Αυτή η απόφαση σταθμός φυσικά και αποτελεί νομολογία και για άλλες περιπτώσεις τεμάχια ή οικήματα που έχουν αλλάξει χρήση και είχαν παραχωρηθεί στο παρελθόν όχι μόνο στην Σκύδρα αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και δεν αφορά μόνο την Τράπεζα Πειραιώς που έχει εξαγοράσει την Αγροτική Τράπεζα αλλά και άλλους φορείς αλλά και στρατόπεδα τα οποία είχαν παραχωρηθεί από τους Δήμους και σήμερα έχουν κλείσει παραμένοντας ανενεργά. Ή ακόμη και διάφορες εκτάσεις πλησίον των σιδηροδρομικών σταθμών που και αυτές αποτελούν ζήτημα έρευνας. Φαίνεται λοιπόν πως το κουβάρι αρχίζει και ξετυλίγεται την ίδια ώρα που η Σκύδρα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει εγκαταστάσεις αλλά και εκτάσεις στο κέντρο της οι οποίες μπορούν πολύ άμεσα να αξιοποιηθούν. Άλλωστε στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο οι εν λόγω εκτάσεις θεωρούνται κοινόχρηστοι χώροι και έτσι και με βάση το νόμο ο Δήμος Σκύδρας μπορεί να αποστείλει αίτημα παραχώρησης  στην διεύθυνση Γεωργίας. Εμείς θα παρακολουθούμε από κοντά αυτό το θέμα και θα επανέλθουμε με νεότερη έρευνα όχι μόνο για την Σκύδρα αλλά και για άλλες περιοχές. Παρακάτω διαβάστε την επιστολή του κου Κακουλίδη καθώς και διαβάστε την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και βγάλτε τα συμπεράσματα σας




Πεφτούλιος Κακουλίδης: Η απόφαση του Υπουργείου αναδεικνύει την ολιγωρία της τοπικής διοίκησης

Ονομάζομαι Πεφτούλιος Κακουλίδης του Μιχαήλ είμαι δημότης Σκύδρας και θα ήθελα να δημοσιευτεί στην εφημερίδα σας ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ η με ΑΔΑ 7ΔΒ04653ΠΓ-0Γ3 και αρ. Πρωτ. 2198/119679/25-10-2016 Απόφαση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ανάκληση της αριθμ. 41682/8-4-1939 Απόφασης Υπουργού Γεωργίας όπως συμπληρώθηκε με την αρίθμ. 113027/11-9-1947 όμοια, με την οποία παραχωρήθηκε στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος το αρ.349 τεμάχιο Ο.Δ. γαιών Συνοικισμού Σκύδρας Έδεσσας Ν.Πέλλας εμβαδού 3.790 τ.μ.», καθώς πέραν του ότι αποτελεί δείγμα χρηστής διοίκησης που τιμά τον υπουργό κ. Ευάγγελο Αποστόλου και τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου του, τους οποίους και ευχαριστώ με το παρόν, ταυτόχρονα αποτελεί και επίτευξη σκοπού ενεργού δημότη γιατί ήταν αποτέλεσμα και της δικής μου επίμονης και επίπονης προσπάθειας, ενεργώντας ως απλός πολίτης, αφού δεν βρήκα ανταπόκριση από τους τοπικούς φορείς όταν απευθύνθηκα σε αυτούς, και εν τέλει με την παραπάνω απόφαση η έκταση στην οποία είναι χτισμένες οι αγροτικές αποθήκες της Αγροτικής Τράπεζας επιστρέφει στο Ελληνικό Δημόσιο στην διαχείριση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ωστόσο ο χώρος αυτός είναι χαρακτηρισμένος ως κοινόχρηστος χώρος με ΟΤ60 εντός του σχεδίου οικισμού Σκύδρας ήδη από το 1989 σύμφωνα με την πολεοδομική μελέτη αναθεώρησης που εγκρίθηκε με την ΕΠΑ 66/89 απόφαση Νομάρχη Πέλλας.
Επίσης θα ήθελα να επισημάνω τα παρακάτω συμπεράσματα:
Το πρώτο είναι η έλλειψη σκοπού στη σημερινή μας κοινωνία αντιθέτως με το 1939 η κοινωνία μας όχι μόνο είχε σκοπούς αλλά έρχονταν το ίδιο το κράτος και παραχωρούσε εκτάσεις για την εκπλήρωσή του.
Δεύτερον. Η παραπάνω απόφαση έχει αξία όχι μόνο γιατί επιστρέφει μια μεγάλη περιουσία που βρίσκεται στο Δήμο ΣΚΥΔΡΑΣ στο Δημόσιο αλλά επειδή αναδεικνύει την ολιγωρία της τοπικής διοίκησης.
Αναδεικνύει την έλλειψη του αισθήματος ευθύνης από πλευράς της διοίκησης με αποτέλεσμα μεγάλες περιουσίες του Δημοσίου να χάνονται και να λεηλατούνται.
Και τρίτον. Θα πρέπει στο όνομα του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ, οι περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, υπάλληλοι και απλοί πολίτες να δραστηριοποιηθούν και να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού την περιουσία του δημοσίου και όχι μόνο, να την δώσουν νόημα και συγκεκριμένο σκοπό μέσα από πολεοδομικούς χαρακτηρισμούς και όχι να την αφήνουμε έρμαια των Τραπεζών, των golden boys και των εκκαθαριστών.





Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα κυριότερα σημεία της απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more