Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

«Αλλαγή τρόπου λειτουργίας των Καντινών»


Παράδειγμα τριτοκοσμικής εικόνας της χώρας δίνεται με τις αυτοκινούμενες καντίνες. Μετατρέπονται σε κινητά εστιατόρια με καθίσματα, τραπέζια, με νάιλον παραπετάσματα και με ψησταριές κάρβουνου, όπου ψήνονται κρέατα άγνωστης προέλευσης. Γενικά οι συνθήκες υγιεινής είναι ανεπίτρεπτες. Επιπλέον η κάπνα που προκαλείται διαχέεται παντού, προκαλώντας εύλογα προβλήματα. Τέλος, είναι ένα ακόμη παράδειγμα οπτικής ρύπανσης που δημιουργείται μέσα από τους κανόνες που παραβιάζονται ή από αυτούς που δεν υφίστανται. Γενικά έχουμε παράβαση ή κατάχρηση των όρων των κανόνων σύμφωνα με τους οποίους έλαβαν οι δικαιούχοι μια άδεια καντίνας. Προτείνεται ένα συμμάζεμα του τρόπου λειτουργίας τους και παράλληλα μια μέθοδος εξυπηρέτησης των καταναλωτών με ειδικής κατασκευής τραπέζια χωρίς όμως καθίσματα.  
Η προτεινόμενη αλλαγή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης (Υ.Α.)
Σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, να  αλλάξει η Παρ. 4B του Άρθρου 14 της Υπουργικής Απόφασης Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/2017 - ΦΕΚ 2161/Β/23-6-2017 και να προστεθούν τα ακόλουθα μετά την τελευταία παράγραφο του άρθρου 14.
«Απαγορεύεται η χρήση κάρβουνου και ψησταριάς εντός ή εκτός της καντίνας, όπως και το ψήσιμο κρεάτων και νωπών αλιευτικών προϊόντων μαγειρεμένων με κάθε τρόπο ετοιμασίας, είτε με χρήση συσκευών ηλεκτρικού ρεύματος ή φυσικού αερίου. Επιτρέπεται η χρήση μόνο συσκευών που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο όπως και η πώληση μόνο πρωτογενών διατροφικών προϊόντων γης και βιομηχανοποιημένων τροφίμων, σε συσκευασία (π.χ. τσιπς πατάτες) ή σε σάντουιτς (π.χ. με ζαμπόν, τυρί κ.λπ.) όλων προσυσκευασμένων, όπως και λουκάνικων και τηγανιτής πατάτας.

Απαγορεύονται τα τραπεζοκαθίσματα, αλλά επιτρέπονται ΜΟΝΟ στρόγγυλα τραπέζια διαμέτρου επιφάνειας τραπεζιού το μέγιστο 0,80 μέτρου, στηριγμένα σε κυλινδρικές βάσεις, πλαστικές ή μεταλλικές ύψους το ελάχιστο 1,00 μ., με υποδοχή στη μέση για στήριξη ομπρέλας διαμέτρου ανοίγματος το μέγιστο 2,00 μ. ή σε περίπτωση τετράγωνων ομπρελών, 2,00 μ. κάθε πλευρά. Επιτρέπονται μόνο τέσσερα τέτοια τραπέζια το μέγιστο ανά καντίνα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εμποδίζουν τη διέλευση των πεζών. Για τον λόγο αυτό ο ελάχιστος χώρος απόστασης από το πρώτο εμπόδιο (π.χ. τοίχο) του πιο απόμακρου από την καντίνα στρόγγυλου τραπεζιού πρέπει να είναι τουλάχιστον τρία μέτρα. Μέγιστη απόσταση των τραπεζιών μεταξύ τους 2,5 μ. Απαγορεύεται επίσης η χρήση κάθε υλικού (νάιλον κ.λπ.) με τη βοήθεια του οποίου δημιουργείται τεχνητά περίκλειστος χώρος πλησίον ή πέριξ της καντίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more