Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

ΠΟΣΚΕ: Δεν θα συμμετέχουμε ξανά σε προσχηματικές συζητήσεις



Την άρνηση της να συμμετέχει σε οποιεσδήποτε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Υγείας μετά τις προτάσεις που απέστειλε στον ΕΟΠΥΥ σχετικά με τις συμβάσεις των Ειδικών Ιατρών γνωστοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ). «Πληροφορηθήκαμε ότι έχουν σταλεί προτάσεις από το Υπουργείο για τις συμβάσεις των Ειδικών Ιατρών, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με όσα έχουν συζητηθεί στην Επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ όπου συμμετείχε και η ΠΟΣΚΕ. Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο ΕΟΠΥΥ γνωρίζει τις προτάσεις αυτές καθόσον αυτές ανακοινώνονται από το Υπουργείο. Αν ναι τότε τι νόημα έχουν οι διαπραγματεύσεις αν παρά τα όσα συζητάμε αιφνιδίως βλέπουμε άλλα;» δηλώνει ο Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ κ. Φώτιος Ν. Πατσουράκος. «Κατόπιν αυτών δηλώνουμε ότι στο μέλλον σε προσχηματικές πλέον συζητήσεις και διαπραγματεύσεις η ΠΟΣΚΕ δεν θα συμμετέχει αν δεν έχει εγγυήσεις ότι η διαπραγμάτευση σημαίνει να σέβεται ο ένας τον άλλο».
Πιο αναλυτικά, μετά την παταγώδη αποτυχία προσλήψεων Ιατρών στις ΤΟΜΥ και συγκεκριμένα οικογενειακών ιατρών που για την κάλυψη των 2800 θέσεων έκαναν αίτηση μόλις 657 (εκ των οποίων 200 δεν έχουν μοριοδοτηθεί λόγω έλλειψης δικαιολογητικών) το Υπουργείο Υγείας ανοίγει το θέμα των συμβάσεων των υπολοίπων (πλην Οικογενειακών) Ειδικών Ιατρών. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΣΚΕ, και εφόσον ισχύουν πληροφορίες που έλαβε, η Ομοσπονδία απορρίπτει στο σύνολό τους τις προτάσεις του Υπουργείου Υγείας διότι:
1. Η πρόταση του Υπουργείου για συλλογική σύμβαση με τον ΠΙΣ, ο οποίος θα πρέπει να συντάξει καταλόγους Ειδικών Ιατρών που θα συμβληθούν και να κάνει αναδιανεμητικό λογαριασμό, προσκρούει στην κείμενη νομοθεσία, καθώς ο ΠΙΣ έχει μέλη Ιατρικούς Συλλόγους και οι Σύλλογοι έχουν μέλη ιατρούς. Η οποιαδήποτε συλλογική σύμβαση πρέπει να γίνει με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, φυσικά υπό την αιγίδα και την αρχική έγκριση της σύμβασης από τον ΠΙΣ.
2. Γίνεται δήμευση ουσιαστικά του Ιδιωτικού Ιατρείου αφού θα μπορεί να ζητείται (επιβάλλεται;) από τον Ιατρό η μετακίνησή του σε άλλη περιοχή της ίδιας Υγειονομικής Περιφέρειας ή Ιατρικού Συλλόγου, όπου δεν θα υπάρχει κάλυψη από την ειδικότητά του.
3. Υπάρχει σαφής εφαρμογή του gatekeeping, για το οποίο η ΠΟΣΚΕ δηλώνει από την αρχή κάθετα αντίθετη, αφού δίνεται προτεραιότητα στον οικογενειακό ιατρό και δημιουργούνται εμπόδια στην ελεύθερη πρόσβαση στον ειδικό.
4. Υπάρχει ανισότητα στην αμοιβή των ιατρών ανάλογα με το αν ο ασθενής έχει παραπεμπτικό από οικογενειακό ιατρό ή όχι. «Αλήθεια αν η αμοιβή της επίσκεψης είναι 10 Ευρώ, πόσα θα είναι χωρίς παραπεμπτικό από τον οικογενειακό. Μήπως 2 ή 3 Ευρώ;», διερωτάται ο κ. Πατσουράκος.
5. Αναφέρεται ότι όπου θα αναπτύσσεται ο δημόσιος τομέας θα σταματούν οι συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα. «Με ποια λογική, λοιπόν, ένας ιατρός θα πάει ενδεχομένως να επενδύσει και να ανοίξει ιατρείο σε μία περιοχή που τον χρειάζεται, γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να διακοπεί η σύμβασή του αν λειτουργήσει μια δημόσια αντίστοιχη δομή;», προσθέτει.
«Είναι προφανείς οι λόγοι που απορρίπτουμε τις προτάσεις του Υπουργείου. Η ΠΟΣΚΕ ζητά ειλικρινή και όχι προσχηματικό διάλογο, στον οποίο ζητά να συμμετέχει υπό την αιγίδα του ΠΙΣ, αφού είναι η Ομοσπονδία των Κλινικοεργαστηριακών Ιατρών, συμβεβλημένων ή μη με τον ΕΟΠΥΥ, που θα μπορούν, υπό κατάλληλες συνθήκες, να συμβληθούν», καταλήγει ο κ. Φώτιος Πατσουράκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more