Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

ΠΕΔ-ΚΜ: Στο Δήμο Σερρών έκλεισε ο κύκλος των επιμορφωτικών Ημερίδων για θέματα Δημοσίων Συμβάσεων και Δημοσιονομικών ελέγχων. Αναγκαίο βήμα για τους Δήμους η οργάνωση των οικονομικών υπηρεσιών τους και η άσκηση εσωτερικού ελέγχου.



Απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην ορθή διαχείριση των Δημοσίων Συμβάσεων, την Παροχή Υπηρεσιών και τις Προμήθειες στους Δήμους, όπου, λόγω της πολυνομίας, συχνά, σημειώνονται λάθη και παραλείψεις, έλαβαν σήμερα υπάλληλοι και στελέχη του Δήμου Σερρών και των Νομικών Προσώπων του, στο πλαίσιο ενημερωτικής Ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).
Η ενημέρωση του προσωπικού, που μέχρι στιγμής έγινε σε έξι συνολικά Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, κρίνεται επιβεβλημένη, εξαιτίας των  συνεχιζόμενων αλλαγών της νομοθεσίας που διέπει όλα τα ζητήματα δημοσιονομικού ελέγχου και δημοσίων συμβάσεων. Κρίσιμα θέματα που αναπτύχθηκαν στη σημερινή Ημερίδα, ήταν ο νόμος 4412/16 περί Δημοσίων Προμηθειών και οι αλλαγές που θα επιφέρει στη λειτουργία των Δήμων το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2019, καταργείται ο προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού  Συνεδρίου, επί των δαπανών των ΟΤΑ, με αποτέλεσμα να αναλάβουν την πλήρη οικονομική διαχείριση τους.
Όπως τόνισε στην τοποθέτηση του, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Κορδελιού –Ευόσμου, οικονομολόγος, Θανάσης Παζαρλόγλου, ο νόμος 4412/16, που υποχρεώνει τις υπηρεσίες να λειτουργούν ως ομάδα, ισχύει εδώ και περίπου δυο χρόνια. «Είναι όμως ένας νόμος με αρκετές ατέλειες και έχει δεχτεί πολλές τροποποιήσεις (22 νόμοι τον έχουν τροποποιήσει με διατάξεις τους)» σημείωσε χαρακτηριστικά. Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στη κατάργηση του προληπτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, λέγοντας πως «από τη 1η- 1ου -2019 δεν θα έχουμε ούτε τη συνδρομή της νομολογίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αποτελούσε ασπίδα προστασίας, καθώς από τον Ιανουάριο του 2019 καταργείται ο προληπτικός έλεγχος επί  των δαπανών των ΟΤΑ, αφήνοντας απροστάτευτους τους Δήμους».
Από την πλευρά του ο Οικονομολόγος, Νίκος Μοσχούρης, συνέστησε στους υπαλλήλους να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις ληξιπρόθεσμες οφειλές. «Σας εφιστώ την προσοχή, επειδή παρατηρήθηκαν ατέλειες κατά την αποτύπωση χρονολογικής ωρίμανσης και αυτό δημιούργησε πρόβλημα για τους Δήμους» σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό για τις υπηρεσίες να έχουν καλή διαχείριση του Μητρώου Δεσμεύσεων για να γνωρίζουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ανησυχία για την Οικονομική Αυτοτέλεια στην πράξη
Στη διάρκεια της συζήτησης υπάλληλοι και στελέχη του Δήμου Σερρών εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων, που φαίνεται ότι προωθείται στην πράξη, υποστηρίζοντας ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι πολύπλοκο και ασαφές και  τροποποιείται συνεχώς.
Σύμφωνα με τους ομιλητές η  δημοσιονομική διαχείριση αφορά στο σύνολο των υπηρεσιών του δήμου και σε επτά μήνες από σήμερα δεν θα υπάρχουν οι νομολογίες και οι πράξεις των κλιμακίων του Ελεγκτικού Συνεδρίου. «Έχετε να διαχειριστείτε μια σειρά αλλαγών μέσα σε επτά μήνες. Είναι γεγονός ότι κάθε αλλαγή φέρνει νέα δεδομένα, αλλά έπρεπε ήδη να αρχίσετε να τα διαχειρίζεστε, για να μπορεί να γίνει πράξη η Δημοσιονομική Αυτοτέλεια, αίτημα που θέτει χρόνια η Τ.Α Εξάλλου την οικονομική διαχείριση του Δήμου δεν την ξέρει καλύτερα κανένας ελεγκτικός μηχανισμός από ότι εσείς» επισήμαναν οι ομιλητές. Εξάλλου, όπως είπαν, ο προληπτικός έλεγχος δαπανών των ΟΤΑ από το Ελεγκτικό Συνέδριο σταματά στις 31- 12- 2018, ήδη όμως από τον Ιανουάριο του 2017, ο προληπτικός έλεγχος καταργήθηκε στην κεντρική διοίκηση.
Οι ίδιοι συνέστησαν μάλιστα στους υπαλλήλους να οργανώσουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο τις οικονομικές υπηρεσίες, ασκώντας εσωτερικό έλεγχο.

Επιμόρφωση σε έξι Δήμους
Από την πλευρά του το στέλεχος της ΕΕΤΑΑ, Νίκος Τσίκρας, ανέφερε ότι η ΠΕΔ-ΚΜ και η ΕΕΤΑΑ ανέλαβαν αυτήν την πρωτοβουλία να ενημερώσουν προσωπικό και στελέχη Δήμων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  πάνω σε θέματα δημοσιονομικής διαχείρισης και ελέγχων, ενώ πρόσθεσε ότι οι ημερίδες έγινα ν πιλοτικά σε έξι δήμους (Νάουσας, Πολυγύρου, Πέλλας, Αμπελοκήπων –Μενεμένης, Καλαμαριάς και Σερρών).
Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η επιμόρφωση των δημοτικών υπαλλήλων, καθώς και των υπαλλήλων των δημοτικών νομικών προσώπων και επιχειρήσεων που χειρίζονται θέματα δημοσίων συμβάσεων και μεριμνούν για την ανταπόκριση των Δήμων και των Δημοτικών Νομικών Επιχειρήσεων στις απαιτήσεις των εκάστοτε διενεργούμενων δημοσιονομικών ελέγχων.
Η ειδοποιός διαφορά της σειράς αυτής των ημερίδων σε σχέση με προηγούμενες, είναι ότι κάθε μια από αυτές προγραμματίζεται  και διεξάγεται στο επίπεδο ενός και μόνο Δήμου, ώστε να υπάρχει η ευχέρεια συμμετοχής όσο το δυνατόν περισσότερων αρμοδίων στελεχών του οικείου δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more