Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Επιβάλλεται το κράτος δικαίου στην Ευρώπη; - Εκδήλωση του Μ Κύρκου, του Jus Gentium και της Ένωσης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Σορβόνης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Η σημασία του κράτους δικαίου στην Ευρώπη (μια από τις θεμελιώδεις αξίες στις οποίες βασίζεται η ΕΕ), ο προσδιορισμός του ρόλου του δικαίου της ΕΕ για την εξασφάλιση του σεβασμού του κράτους δικαίου στα κράτη μέλη, αλλά και η αποτελεσματικότητα της ΕΕ και τα μέσα για την επιβολή του κράτους δικαίου αποτέλεσαν αντικείμενο της εκδήλωσης φιλοξένησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών Μίλτος Κύρκος, το Jus Gentium, μια μη κερδοσκοπική μη κυβερνητική διεθνής οργάνωση δημοσίου δικαίου με έδρα το Παρίσι και την Ένωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Σορβόνης (ADHS).

Ο Μ Κύρκος ανέφερε στην ομιλία του: «Όταν η ΕΕ αναφέρεται στα κριτήρια  για το αν μια χώρα μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ, μιλάμε για τα  κριτήρια της Κοπεγχάγης (κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία). Την ίδια, όμως, στιγμή η ΕΕ δεν έχει συγκεκριμένες διαδικασίες σε εφαρμογή, για το τι θα γίνει, εάν ένα ήδη μέλος αποκλίνει από τα κριτήρια αυτά στην πορεία μετατροπής του σε μια μη φιλελεύθερη δημοκρατία. Για να διορθωθεί αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν λίγες ημέρες κατέθεσε ένα σχέδιο (μαζί με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο), σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση παραβιάσεων του κράτους δικαίου θα κατακρατούνται κονδύλια από το Ταμείο συνοχής για τη χώρα αυτή. Κατά τη γνώμη μου, αυτό ούτε αρκετό είναι, αλλά ούτε θα υλοποιηθεί.

Πρώτον, η σύνδεση με το ΠΔΠ είναι λάθος καθώς χρειάζεται ομοφωνία για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός και η Ουγγαρία με την Πολωνία θα το μπλοκάρουν, οπότε άνθρακες ο θησαυρός.

Το δεύτερο και πιο σημαντικό, όμως, είναι πως ήδη έχουμε εργαλεία που είναι απλά και εύκολα στη χρήση και δεν απαιτούν και πλειοψηφίες. Είναι τα κριτήρια υλοποίησης των προγραμμάτων "ΕΣΠΑ" κάθε χώρας. Οι αυταρχικές δημοκρατίες χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για να τρέφουν το πελατειακό τους κράτος και για αυτό η Κομισιόν θέλει να τους τιμωρήσει. Όμως, πολύ απλά θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους υπάρχοντες ελεγκτικούς και κυρωτικούς μηχανισμούς περί ορθής ολοκλήρωσης ενός προγράμματος για να ελέγξει την υλοποίηση και τη ροή των χρημάτων.

Πολύ φοβάμαι ότι η πρόταση της Κομισιόν θα αποδειχθεί αναποτελεσματική και το χειρότερο είναι πως δεν είναι μόνο οι μη φιλελεύθερες δημοκρατίες που χρησιμοποιούν το Ταμείο συνοχής ανεξέλεγκτα και όχι πάντα προς όφελος της ανάπτυξης στη χώρα τους.»

Στην εκδήλωση μίλησαν οι Laurent PECH, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ο καθηγητής Dimitry KOCHENOV, Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Groningen στην Ολλανδία, κ Marcin MROWICKI, Επικεφαλής Εμπειρογνώμονας στο Γραφείο του Διαμεσολαβητή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Πολωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more