Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ : Η τώρα ποτέ ! Ο λαός του Κάμπου απαιτεί την επαναδημιουργία 5ου Δήμου με έδρα την Κρύα Βρύση !


Η διαβούλευση που πραγματοποιείται την τρέχουσα χρονική περίοδο για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, φέρει τον τίτλο ΄΄ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ΄΄ και αφορά τις αλλαγές που έχει σχεδιάσει το Υπουργείο και η κυβέρνηση για την Αυτοδιοίκηση. Κορωνίδα του νομοσχεδίου η απλή αναλογική, σε συνδυασμό βέβαια με μία πλειάδα αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών. 

Όπως ήταν αναμενόμενο δεν θα μπορούσε να μην υπάρξει συζήτηση και για το χωροταξικό, παρ΄ όλο που στον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1 δεν γίνεται κάποια συγκεκριμένη αναφορά. 
Εντούτοις η πρόσφατη συνέντευξη του υπουργού κ. Σκουρλέτη στην εφημερίδα ΄΄Αυγή΄΄ και η αναφορά του ότι το Φθινόπωρο θ΄ ανοίξει το χωροταξικό με την αποκατάσταση των λαθών που έγιναν καταρχήν στους μεγάλους νησιωτικούς δήμους, αλλά αφήνοντας και ένα περιθώριο για κάποιες αλλαγές και στην ηπειρωτική Ελλάδα με την επαναδημιουργία, μέχρι των αριθμό 25, νέων δήμων, (!!!) φούντωσε εκ νέου τα σενάρια για το ποιοι θα είναι οι δήμοι αυτοί και αν τελικά προχωρήσει η κυβέρνηση σε μία τέτοια κίνηση. 

Φυσικά η συζήτηση αυτή φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις κινήσεις που γίνονται τα τελευταία 2 – 3 χρόνια και στην πόλη της Κρύας Βρύσης με την επανίδρυση Δήμου με έδρα την Κρύα Βρύση, αποκαθιστώντας έτσι την τεράστια αδικία που είχε γίνει το 2010 με την κατάργησή του !

Το χρονικό της επανεκκίνησης του θέματος γυρνάει στο καλοκαίρι του 2016 όταν μία Ομάδα Πρωτοβουλία από 5 συμπολίτες μας με τίτλο ΄΄ Δήμος Ξανά στην Κρύα Βρύση ΄ ΄ δημιούργησε έναν πλήρη φάκελο με όλα τα επιχειρήματα που εξηγούν, καταρχήν γιατί ήταν αδικία η μη δημιουργία ενός 5ου διευρυμένου Δήμου στο Νομό Πέλλας με έδρα την Κρύα Βρύση το 2010 και κατά δεύτερον εξηγεί γιατί πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία αυτή με την επαναδημιουργία του!

Αποκορύφωμα όλων αυτών τον προσπαθειών ήταν η συλλογή 5.453 υπογραφών το Φθινόπωρο του 2016 ! Την επιθυμία τους λοιπόν να επανασυσταθεί Δήμος στην ευρύτερη περιοχή της Κρύας Βρύσης με έδρα την ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ την εξέφρασαν με τον ποιο επίσημο τρόπο 5.453 πολίτες του πρώην Δήμου Κρύας Βρύσης. Για την ιστορία λοιπόν να ξαναθυμίσουμε ότι το Φθινόπωρο του 2016 η Ομάδα Πρωτοβουλίας με άνθρωπό της επισκέφτηκε όλες σχεδόν τις οικίες της Κρύας Βρύσης καθώς και των τοπικών κοινοτήτων Ακρολίμνης, Σταυροδρομίου, Εσωβάλτων και Αγίου Λουκά ώστε να συλλέξει τις υπογραφές! 

Και πράγματι. Ο αριθμός των υπογραφών που συγκεντρώθηκαν ξεπέρασε κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη (οι αρχικές εκτιμήσεις τότε μιλούσαν για 3.500 υπογραφές περίπου) αγγίζοντας απόλυτα ποσοστά και στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για το τι πρέπει να γίνει. 

Αξίζει να σημειωθεί ,ως συγκριτικό στοιχείο, ότι στις τελευταίες εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 στην Δ.Ε. Κρύας Βρύσης ψήφισαν συνολικά 5.302 ψηφοφόροι επί 10.282 εγγεγραμμένων ! 

Επίσης μηνύματα συμπαράστασης και στήριξης του αιτήματος υπήρξαν και υπάρχουν καθημερινά και από Κρυαβρυσιώτες του εξωτερικού με κάθε τρόπο !

Βέβαια στην συλλογή εκείνη των υπογραφών υπήρξαν και 28 συμπολίτες μας που τους ζητήθηκε να υπογράψουν, αφού ερωτήθηκαν πρώτα για το θέμα, αλλά ήταν αρνητικοί στο να υπογράψουν, δείγμα όμως της δημοκρατικής διαδικασίας που κρατήθηκε κατά την συλλογή των υπογραφών, αλλά και του σεβασμού στην αντίθετη άποψη. 

Οι στιγμές αυτές σίγουρα μπορούν να χαρακτηριστούν ιστορικές για τον τόπο μας αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της Κρύας Βρύσης εκφράστηκε σε τόσο μεγάλο ποσοστό η τοπική κοινωνία, για ένα θέμα που της αφορά άμεσα και έτσι δίνει δύναμη και ισχυρά επιχειρήματα στην επίτευξη του στόχου που δεν είναι άλλος από την επανασύσταση 5ου Δήμου στο νομό Πέλλας με έδρα την Κρύα Βρύση. 

Συμπληρωματικά λοιπόν στον ήδη κατατεθέντα φάκελο στο Υπουργείο Εσωτερικών κατατέθηκαν και οι συγκεντρωμένες υπογραφές δημιουργώντας έτσι έναν πληρέστατο φάκελο διεκδίκησης . 

Αυτά έπραξε η τοπική κοινωνία και καλώς έπραξε τα δέοντα, όπως όφειλε άλλωστε απέναντι στην ιστορία του τόπου της, δίνοντας πλέον την σκυτάλη στην πολιτική και στους πολιτικούς μας, αφού άλλωστε, και αποτελεί και προσωπική μου εκτίμηση, το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό.

Έτσι οι βουλευτές του νομού μας με επικεφαλής την πρώην υπουργό κ. Τζάκρη η οποία σημειωτέων ήταν και η υπουργός όταν με το σχέδιο ΄΄Καλλικράτης΄΄ καταργήθηκε ο Δήμος Κρύας Βρύσης, αλλά και ο έτερος κυβερνητικός βουλευτής κ. Σηφάκης και οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν τον πρώτο λόγο στο θέμα, όπως φυσικά επικουρικά και οι άλλοι δύο βουλευτές του νομού μας ο κ. Καρασμάνης από την Ν.Δ. και ο συντοπίτης μας κ. Σαχινίδης της Χρυσής Αυγής . 

Αυτήν την στιγμή το κλίμα ΠΛΕΟΝ και από τους 4 βουλευτές του νομού είναι θετικό για την επαναδημιουργία 5ου Δήμου με έδρα την Κρύα Βρύση και λέμε πλέον γιατί στις δεδομένες και δημόσια τοποθετήσεις των τριών βουλευτών Σαχινίδη, Καρασμάνη και Σηφάκη μπορούμε να προσθέσουμε και την σημερινή θετική στάση της κ. Τζάκρη, η ποια μάλιστα ήταν παρών στην συνάντηση της Ομάδας Πρωτοβουλίας με τον κ. Σκουρλέτη, σαφώς διαφοροποιημένη από τις θέσεις της του 2010, καταθέτοντας και αυτή την θετική της άποψη στο αίτημα των πολιτών της Κρύας Βρύσης μετά μάλιστα και από την διαπίστωση στην πράξη των 8 τελευταίων χρόνων εφαρμογής του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, και του τρόπου λειτουργίας ενός τόσο μεγάλου δήμου όπως είναι αντικειμενικά ο σημερινός ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ. 

Οι εκπρόσωποι της Ομάδας Πρωτοβουλίας, φυσικά είχαν τονίσει στην συνάντησή τους με τον υπουργό κ. Σκουρλέτη την μεγάλη αδικία που είχε γίνει το 2010 έναντι της Κρύας Βρύσης με το σχέδιο ΄΄ ΚΑΛΙΚΡΑΤΗΣ΄΄ κάτι από αναγνωρίστηκε και από τον ίδιο τον υπουργό παρουσία φυσικά και την κ. Τζάκρη !


Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΘΕΣΗ

Επειδή σε κάθε παρόμοια πρωτοβουλία ή ενέργεια, ιδιαίτερα σε μικρές κοινωνίες σαν την δική μας, πολλοί συμπολίτες μας ενδεχόμενα ν΄ αναλωθούν, να σχολιάσουν, ή να προσπαθήσουν να ΄΄ αποκωδικοποιήσουν ΄΄ τα κίνητρα και την σκοπιμότητα αυτών που παίρνουν παρόμοιες πρωτοβουλίες, θέλω να σημειώσω το σημαντικότερο στοιχείο στην προσπάθεια αυτή ! Αυτό που μας ενδιαφέρει στην προκειμένη περίπτωση, όλους όσους πιστεύουμε στον στόχο που έχει τεθεί, την επαναδημιουργία 5ου Δήμου στο Νομό Πέλλας με έδρα την Κρύα Βρύση, είναι η υλοποίηση του, αποδεχόμενοι την βοήθεια και την στήριξη οποιουδήποτε πολιτικού ή μη προσώπου, ανεξαρτήτου κομματικής και χρωματικής προέλευσης, διαπροσωπικών σχέσεων, αντιπαλοτήτων και απόψεων που ενδεχόμενα να έχει. 

Η επίτευξη του στόχου θα είναι μία ιστορική στιγμή για την πόλη και τον τόπο μας ευρύτερα και σε αυτό θα έχουν συμμετοχή ΟΛΟΙ οι κάτοικοι του. Στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν εξετάζετε και δεν ψάχνει κανείς ποιοι και τι έφταιξε, φτάνοντας στην κατάργηση του Δήμου μας το 2010, παρά μόνο επικεντρωμένοι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στον στόχο μας, στηρίζουμε και βοηθάμε ο καθένας από την πλευρά του τις όποιες προσπάθειες και πρωτοβουλίες παρθούν. Στο κομμάτι που μου αναλογεί προσωπικά ως πολίτης Κρυαβρυσιώτης, με τις όποιες δυνάμεις μπορεί να έχω, δηλώνω μπροστάρης και την στήριξη στην ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ του 5ου ΔΗΜΟΥ στο ΝΟΜΟ ΠΕΛΛΑΣ με έδρα την ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ. Η θέση και στάση μου αυτή, για την δημιουργία 5ου δήμου με έδρα την Κρύα Βρύση, είναι σταθερή πολύ πριν ακόμα καταργηθεί ο ίδιος ο Δήμος Κρύας Βρύσης. Όσον αναφορά στην μορφή που θα έχει ο Δήμος δεν θα διαφωνούσα με καμία εκ των περιπτώσεων, είτε με την παλιά του μορφή ως Δήμος είτε ως διευρυμένου.

Φυσικά όταν μιλάμε ως Κρυαβρυσιώτες εννοούμε όλους τους συμπολίτες μας στον πρώην ΔΗΜΟ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ τους Σταυροδρομίτες, Εσωβαλτιανούς, Ακρολιμνιώτες, Αγιολουκιώτες με τους οποίους πάντα νιώθαμε και νιώθουμε σαν μία ενιαία κοινωνία, χωρίς όμως να απορρίπτουμε και τα υπόλοιπα χωριά του ΚΑΜΠΟΥ ΜΑΣ με τα οποία έχουμε χρόνιους κοινωνικούς, πολιτιστικούς, και οικονομικούς δεσμούς αλλά στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή και για λόγους διακριτικότητας δεν θα ήθελα προσωπικά να τα ονοματίσω, αλλά όλοι μας τα γνωρίζουμε και τα εκτιμάμε. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι τοπικές κοινωνίες είναι αυτές που πρέπει κάθε φορά να εκφράζουν τις επιθυμίες τους για το μέλλον και την τύχη του τόπου τους και αυτό οφείλουμε να το σεβόμαστε όλοι μας, όπως φυσικά και οι κυβερνόντες την επιθυμία όλων των Κρυαβρυσιώτων για την επαναδημιουργία του 5ου Δήμου στο Νομό Πέλλας με έδρα την Κρύα Βρύση !

* Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας Ν. ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ αυτής της εβδομάδας !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more