Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Συνέντευξη με τον Νίκο Σπιτάλα πρόεδρο του Συλλλόγου για την Αντρική και Πατρική Αξιοπρέπεια ΣΥΓΑΠΑ


Δεν μπορώ να σκεφτώ καμία άλλη ανάγκη στην παιδική ηλικία, τόσο δυνατή όσο η ανάγκη της πατρικής προστασίας.
~ Σίγκμουντ Φρόυντ


Συνέντευξη στην Βίκυ Μπαϊρακτάρη 



Β:Πότε και με αιτία  δημιουργήθηκε ο σύλλογος  αυτός :

Σ:Ο ΣΥΓΑΠΑ ιδρύθηκε ανεπίσημα από το έτος 2000 και επίσημα με απόφαση δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, το 2004. Στη συνέχεια, με νέα απόφαση, ιδρύθηκαν παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα.
Αφορμή ήταν η προσωπική μου εμπειρία αναζήτησης της επιμέλειας των παιδιών μου, επί τέσσερα χρόνια και δεν έβρισκα ανταπόκριση. Προσέκρουα στην απαράδεκτη υπόθεση οτι πάντα η επιμέλεια πρέπει να δίνεται στη μητέρα ακόμα και όταν αυτή δεν είναι κατάλληλη. Τότε, η δικαστηριακή πρακτική έλεγε οτι αφαιρούν την επιμέλεια από τη μητέρα, μόνο εάν είναι πόρνη, ναρκομανής ή παραβατική. Ακόμα όμως και σ'αυτό το θέμα, παρατηρούμε οτι βάζουν και τα μωρά στη φυλακή, μαζί με τη μαμά όταν αυτή είναι παραβατική αντί να τα δώσουν στον πατέρα. Ειχαμε περίπτωση που το παιδί ήταν στο ίδρυμα λόγω εγκατάλειψης από τη μητέρα και ο πατέρας που ήθελε την επιμέλεια, να μη μπορεί να την πάρει...

B:  Απο πόσα μέλη  αποτελείται και ποιες οι υπηρεσίες που προσφέρει ;

Σ:35.000 υποθέσεις έχουν φθάσει στα χέρια μου και τις διεκπαιρέωσα ή τις παρέδωσα για επιστημονικές έρευνες. Τόσα και τα άτομα που απευθύνθηκαν σ'εμένα και στο Σύλλογο για βοήθεια. 
Ο ΣΥΓΑΠΑ πρώτα ελέγχει την εγκυρότητα και την γονεική επάρκεια των ανθρώπων που απευθύνονται σ'αυτόν και στη συνέχεια βοηθάει με προτεραιότητα την εξωδικαστική επίλυση. Δίνει ειδικούς διαμεσολαβητές ή μεσολαβεί απ'ευθείας ώστε οι άνθρωποι να μην ταλαιπωρούνται στα δικαστήρια.
Δίνει ψυχολόγους επικοινωνεί με ειδικούς παιδοψυχιάτρους ή και κοινωνικές υπηρεσίες. Εάν και αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα, προσθέτει νομικούς και κάνει Πρόσθετη Παρέμβαση ή άλλη παρέμβαση στα δικαστήρια.
Επειδή το θέμα είχε πάρει διαστάσεις, δόθηκε εντολή από τον Αρειο Πάγο να δίδονται επιμέλειες και σε πατέρα αλλά και πάλι, ελλέιψει γνώσεων, δίνουν επιμέλεια τυχαία και όχι στον καταλληλότερο γονέα.

B: Πως αντιμετωπίζει το κράτος τον πατέρα αλλά και το σύλλογο σας υπήρξε στήριξη απο αυτό;

Σ:Το Κράτος είναι παντελώς απών. Εδώ και 20 χρόνια που φωνάζω, εκτός από προεκλογικές υποσχέσεις, αδιαφορία και μερικές επερωτήσεις στη Βουλή, δεν έγινε τίποτα για τον λόγο αυτό ιδρύσαμε το κίνημα (Ελληνικό Κοινωνικό Κίνημα) και διαδώσαμε το πρόβλημα στους Ελληνες σε Δημοτικές Εκλογές, Ευρωεκλογές και Βουλευτικές εκλογές διότι ο Ελληνας αναγνωρίζει μόνο κομματικά κάποιο πρόβλημα της κοινωνίας.
Ποτέ δεν μας εδόθη οικονομική ή και άλλη βοήθεια για το άκρως κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο μας.

 Β: Γιατί πιστεύεται οτι συμβαίνει αυτό;

Σ: Υπάρχει έλλειψη κουλτούρας Παιδείας, Πολιτισμού. Τίποτα δεν διδάσκεται στα σχολεία (διαζύγιο, πατέρας, κτλ). Μόνος μου οργανώνω σεμινάρια, σχολές Γονέων, Διαλέξεις, Συνέδρια. Εκδίδω την εφημερίδα Γονείς & Παιδί, βιβλία, κτλ.. Το Σύστημα δεν θέλει να υπάρχει οικογένεια, άνδρας, πατέρας.
Επίσης, στη χώρα μας δεν υπάρχουν κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, Περιφερειών, Κρατικές, Δικαστικές για να βοηθούν. Δεν υπάρχουν Διαμεσολαβητές σε θέματα επιμέλειας. Δεν υπάρχουν Οικογενειακά Δικαστήρια και εξειδικευμένοι Οικογενειακοί Δικαστές (σε παιδοψυχιατρική, ψυχολογία, κτλ). Δεν υπάρχει πρόνοια σε κανένα υπουργείο, συντονισμένα. Την Γιορτή του Πατέρα, έφερα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ακριβώς για υπάρχει και αυτό στα σχολικά θέματα.

B:Πως μπορεί να σας βρει ο ενδιαφερόμενος ;

Σ Τα τελευταία χρόνια, προτιμάμε να ελέγχουμε πρώτα τις υποθέσεις. Ετσι ζητάμε να στέλνουν το ιστορικό με e-mail ( στο: goneas2009@gmail.com ) ή στην πλατφόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας (www.sos-sygapa.eu) και στη συνέχεια διαβιβάζουμε στους ειδικούς. Επίσης υπάρχουν τα τηλέφωνα επικοινωνίας: 6942010255, 6942989785, 6906275419).

Β:Στα ζευγάρια που δεν τα κατάφεραν μαζί αλλά και σε αυτά που έχουν σκοπό να προχωρήσουν σε γάμο τι θα συμβουλεύατε ;

Σ:.Πρώτα να γίνεται γονική αξιολόγηση, να ελέγχουν εάν είναι κατάλληλοι για γονείς, εάν υπάρχει το υλικό και ψυχολογικό υπόβαθρο και στη συνέχεια να τεκνοποιούν. Μπορούμε να τους βοηθήσουμε και σ'αυτό.
 
Σας ευχαριστώ θερμά 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more