Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Πως θα ήταν ο εκλογικός χάρτης της Πέλλας αν ίσχυε η απλή αναλογική …


Ο «Κλεισθένης» και η απλή αναλογική οδηγούν σε μετωπική σύγκρουση την αυτοδιοίκηση με την κυβέρνηση. Η εφαρμογή της απλής αναλογικής, όπως υποστηρίζουν οι αυτοδιοικητικοί πρώτου και δεύτερου βαθμού, θα οδηγήσει σε πλήρη αποσταθεροποίηση των δήμους καθώς δύσκολα θα συγκροτηθούν πλειοψηφίες, ικανές να αντέξουν στην τετραετία. Οι επόμενες θα είναι ημέρες κρίσιμων αποφάσεων από τους Δήμους και τις Περιφέρειες καθώς οδηγούνται και πάλι σε κοινό συνέδριο, το δεύτερο μέσα σε λίγες μέρες.
Η προσομοίωση της εφαρμογής του νέου εκλογικού συστήματος στα αποτελέσματα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών του 2014, δίνει μία εικόνα των σοβαρών ανατροπών που θα έφερνε στην συγκρότηση των δημοτικών αλλά και του περιφερειακού συμβουλίου.
Μάλιστα αρκετοί είναι οι δήμοι της Πέλλας που οι νικητές των εκλογών δεν θα μπορούσαν να διαθέτουν πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα τα είχε βρει μπαστούνια καθώς στον πρώτο γύρο είχε λάβει το 32,81% ως ανεξάρτητος υποψήφιος και με την απλή αναλογική οι έδρες δινόντουσαν στην πρώτη Κυριακή. Έτσι στο Περιφερειακό συμβούλιο θα είχε από τις 71 έδρες το 1/3 δηλαδή όχι πάνω από 24 έδρες. Αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να κάνει συμμαχία με έναν εκ των Γιάννη Ιωαννίδη που θα έχει 13 έδρες ή και με την κα Νιόβη Παυλίδου που είχε κατέβει από την κεντροαριστερά και θα είχε 4 έδρες. Το όριο αυτοδυναμίας στο περιφερειακό συμβούλιο είναι οι 36 έδρες.
Σαφώς το παραπάνω σενάριο θα δημιουργούσε προβλήματα στην λειτουργία του σώματος και στην λήψη αποφάσεων.

Στο Δήμο Έδεσσας ο σημερινός δήμαρχος Δημήτρης Γιάννου  με το 42,5%, ποσοστό που είχε συγκεντρώσει την πρώτη Κυριακή, θα κέρδιζε μέχρι 12 έδρες, πράγμα που σημαίνει ότι θα ήθελε στήριξη από τον δεύτερο συνδυασμό του Γ. Σόντρα που θα είχε 7 έδρες ή από τον συνδυασμό του κου Ρυσάφη που θα είχε 5 συμβούλους για να έχει πλειοψηφία


Δύσκολα θα ήταν τα πράγματα και για τον Δήμαρχο Αλμωπίας Δημήτρη Μπίνο. Με το 43% του πρώτου γύρου θα είχε 12  συμβούλους σε σύνολο 27 που απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι η συνεργασία με τον Δημήτρη Πασόη που ήρθε δεύτερος και θα είχε 10 συμβούλους θα ήταν αναπόφευκτη. Βέβαια άξιο αναφοράς πως οι διαφωνίες μεταξύ Δημήτρη Μπίνου και των συμβούλων πολλές φορές έφερε το ζήτημα της εφαρμογής της απλής αναλογικής στο δημοτικό δημοτικό συμβούλιο.

Στο Δήμο Σκύδρας η Κατερίνα Ιγνατιάδου   που εξελέγη δήμαρχος, την πρώτη Κυριακή είχε συγκεντρώσει το 38% των ψήφων. Το ποσοστό αυτό θα της έδινε πολύ λιγότερες από τις δέκα έξι έδρες που κατέχει σήμερα με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Το Δημοτικό Συμβούλιο απαρτίζεται από 27 συνολικά συμβούλους. Η ίδια θα είχε 10 έδρες και η συνεργασία με έναν εκ των συνδυασμών της Ραχή Αλεξανδρίδου που ήρθε Τρίτη και θα είχε 4 έδρες ή τον συνδυασμό του κου Καρασαρλίδη που θα έχει και αυτός 4 έδρες, θα ήταν μονόδρομος.


Τέλος δύσκολα θα ήταν τα πράγματα για τον σημερινό δήμαρχο  Πέλλας Γρηγόρη Στάμκο ο οποίος παρά το γεγονός ότι ήρθε πρώτος και στο πρώτο γύρο, δεν θα έχει πλειοψηφία αφού θα είχε με το 38% που έλαβε 16 έδρες από τις 41 και δύσκολα θα έκανε πλειοψηφία με κάποιον εκ των Νίκο Παπανικολάου που θα είχε 13 έδρες και Στάθη Καστερίδη που θα είχε 8 έδρες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more