Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Στα άκρα η σχέση ΤΑΠ-Αγροτών στον ορεινό όγκο της Έδεσσας- Παρέμβαση Α. Ρυσάφη



Φαίνεται ότι στα άκρα έχει οδηγηθεί η κόντρα ανάμεσα στους αγρότες του ορεινού όγκου της Έδεσσας με  τον ΤΑΠ και τους ανάδοχους εργολάβους εξαιτίας των ζημιών που όπως υποστηρίζουν έχουν υποστεί από την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα τα προβλήματα είναι  πολύ μεγάλα στα χωριά Αγία Φωτεινή, Άνω και Κάτω Γραμματικό αλλά και προς το χωρίο Πύργοι που ανήκει στην Κοζάνη.
Παρά τις έντονες οχλήσεις των πολιτών, υποστηρίζουν οι ίδιοι ότι δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Μάλιστα κάνουν ένα βήμα παραπάνω καθώς επιθυμούν να μηνύσουν την εταιρία για το γεγονός ότι έχουν καταστραφεί αρκετοί αγροτικοί ενώ έχουν δημιουργηθεί προβλήματα και στις ποτίστρες όπου τα ζώα δεν θα μπορούν πιουν νερό. Μάλιστα προ ημερών προχώρησαν και σε κλείσιμο της Εθνικής οδού Φλώρινας Έδεσσας στο ύψος της διασταύρωσης του Κάτω Γραμματικού. 


Όπως δήλωσαν κάτοικοι, αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής στην εφημερίδα ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, έχουν καταστραφεί δυο μεγάλοι αγωγοί νερού που εφοδιάζουν με νερό τις ποτίστρες ενώ υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα με τους δρόμους που έχουν πάθει καθίζηση. Το θέμα έφερε στο συμβούλιο ο επικεφαλής του συνδυασμού Ενωτική Δράση Αντώνης Ρυσάφης ο οποίος και έθεσε προ των ευθυνών του τον Δήμαρχο Δημήτρη Γιάννου.

Πάντως ο δεύτερος δεν έδωσε σαφής απαντήσεις και περιορίστηκε σε διαπιστώσεις για ένα υπαρκτό πρόβλημα. Ειδικότερα σύμφωνα με τους αγρότες  τα προβλήματα που προκάλεσε ο TAP στους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής είναι πως έχει κόψει το νερό στις ποτίστρες και δεν μπορούν να ποτιστούν τα ζώα όταν βρίσκονται στα βουνά για βοσκή. Ένα δεύτερο πρόβλημα που έχει προκαλέσει είναι πως έχει κλείσει την πρόσβαση στο ποτάμι με τα μεγάλα χαντάκια που έχει ανοίξει και έτσι τα ζώα δεν μπορούν να πάνε ούτε στο ποτάμι να πιούνε νερό.
Επίσης, τα χαντάκια αυτά δεν έχουν κάποια περιμετρική προστασία που να εμποδίζει τα ζώα να πλησιάσουν τα χαντάκια αυτά, με κίνδυνο να πέσουν μέσα και να προκληθεί μεγάλη ζημιά στο κάθε ζώο που θα πέσει μέσα στο χαντάκι. Ακόμη, έχει μειωθεί η έκταση όπου είχαν πρόσβαση τα  ζώα για να βοσκήσουν, λόγω των εργασιών που γίνονται σε σημεία του βουνού που αποτελούν βοσκότοπους. Τέλος, έχει κλείσει αρκετούς δρόμους στα βουνά και πλέον η πρόσβαση σε αυτά τα μέρη είναι αδύνατη. Ακόμη έχουν διαπιστώσει οι ίδιοι ότι στην τοπική κοινωνία των χωριών τους δεν έχει ωφελήσει σε κάτι ο TAP καθώς αφενός τις αποζημιώσεις έχουν λάβει μόνο σε όσους έχει περάσει ο tap και αφετέρου ότι δεν υπάρχει στήριξη στους αγρότες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more