Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Μπόλικο παρασκήνιο πίσω από την ενοικίαση των Καταρρακτών!



Έντονο είναι το παρασκήνιο αλλά οι διεργασίες που γίνονται με φόντο την απόφαση της Δημοτικής αρχής ύστερα από αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής να ενοικιάσει το κέντρο των Καταρρακτών στις 27 Ιουλίου 2018 που είναι η καταληκτική ημερομηνία. Έτσι και με τον πλέον επίσημο τρόπο μπαίνει ένα τέλος σε μια ιστορία δεκαετιών όπου το εν λόγω κέντρο λειτουργούσε κάτω από την ομπρέλα του Δήμου αλλά και στη συνέχεια των δημοτικών επιχειρήσεων. Ήταν ένα κέντρο που άφησε πολλά στην πόλη, έδωσε ψωμί σε πάρα πολύ κόσμο αλλά τα τελευταία χρόνια η κακοδιαχείριση και η κρίση το οδήγησαν στο λουκέτο. Μαζί με αυτό βέβαια έκλεισε και η Τουριστική Α.Ε. που ήταν ο τελευταίος διαχειριστής του κέντρου από το 2010 έως και σήμερα που βρίσκεται υπό λύση και εκκαθάριση. Μέχρι σήμερα όμως και καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως η απογραφή, είναι δεδομένο ότι αφήνει μόνο χρέη. Οι υπάλληλοι έχουν μεταφερθεί στον Δήμο αλλά τα χρέη παραμένουν και στο τέλος θα τα πληρώσουν οι Δημότες. Για την ιστορία σας θυμίζουμε μερικά νούμερα που έχουν ακουστεί κατά καιρούς στα Δημοτικά συμβούλια.  Φαίνεται λοιπόν πως μερικά εκατομμύρια ευρώ θα επωμιστούν οι πολίτες καθώς ακόμη δεν έχει γίνει η εκκαθάριση. Θυμίζουμε ότι το 2016 η Τουριστική χρωστούσε περίπου   1.685.000 ευρώ σε εφορία και ΙΚΑ. Τέλος δεν έχει ξεκαθαρίσει πόσα χρωστάει η επιχείρηση στους ιδιώτες προμηθευτές. Όπως και να έχει το πράγμα είναι δεδομένο ότι την "λυπητερή" θα την πληρώσουν οι δημότες. Ακόμη θυμίζουμε τις θέσεις των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου γύρω από το το θέμα. Η σημερινή Δημοτική αρχή του κου Γιάννου είχε τονίσει  «πρέπει να μιλήσουν οι αριθμοί με τα χρέη και όχι το συναίσθημα», προτείνοντας την λύση και εκκαθάριση εν λειτουργία της επιχείρησης.  Η σημερινή αντιπολίτευση και τότε δημοτική αρχή του κου Σόντρα είχε προτείνει να σωθεί η επιχείρηση «βάζοντας ο δήμος 700.000 ευρώ στο μετοχικό της κεφάλαιο», δηλαδή να επιβαρυνθούν ξανά τα λαϊκά στρώματα του δήμου, που ήδη χειμάζονται από την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης των προηγούμενων ετών. Η παράταξη του κου Ρυσάφη είχε πει  λέει «να αποφασίσουν τα υπουργεία της κυβέρνησης για το κλείσιμο και να πληρώσουν τη ζημιά αυτοί που την προκάλεσαν» ενώ ήταν αρνητική για την λύση και εκκαθάριση της επιχείρησης και την μεταβίβαση των υπαλλήλων στον Δήμο. Η παράταξη του  κου Δημητριάδη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ είχε προτρέπει σε «αναδιοργάνωση της εταιρείας σε συνεταιριστική βάση με μετόχους φορείς της πόλης και έναν... καλό μάνατζερ». Τέλος  η «Λαϊκή Συσπείρωση είχε προτείνει  να περάσουν η Δημοτική Επιχείρηση και οι εργαζόμενοί της στον δήμο και να λειτουργούν στα πλαίσια και με την ευθύνη και τον έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων της Δημοτικής Επιχείρησης. Τελικά το σχέδιο πέρασε παρά τις έντονες διαφωνίες του κου Ρυσάφη. 

Η κατάσταση σήμερα

Βασικά η δημοσίευση της διακήρυξης από μόνη δείχνει ότι στόχος είναι να βρεθεί ένας στρατηγικός επενδυτής ο οποίος θα πρέπει να έχει "ζεστό" και πολύ χρήματα από την αρχή που θα καταθέσει την πρόταση. Έτσι σύμφωνα με την διακήρυξη ο πλειοδότης που θα βγει πρώτος θα πρέπει να έχει καταθέσει 370.000€ σε εγγυητικές επιστολές από τις τράπεζες, 5.000 ευρώ το μήνα ως πρώτη προσφορά και δυο χρόνια μπροστά τα ενοίκια. Δηλαδή σύνολο 120.000 ευρώ. Άρα άμεσα χρειάζονται 490.000 ευρώ για να ξεκινήσει εκτός αν το ενοίκιο ανέβει και άλλο. Η αξία της μίσθωσης για τα 25 χρόνια που αναγράφει η διακύρηξη, αναμένεται να ξεπεράσει το 1,8 εκ. ευρώ ενώ είναι δεδομένο ότι το κατάστημα χρειάζεται αρχική επένδυση σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ριζική ανακαίνιση για να είναι λειτουργικό, τουλάχιστον 300.000 ευρώ. Εύκολο κάποιος μπορεί να αντιληφθεί ότι τα  λεφτά είναι πολλά και εδώ χρειάζεται ένας μεγάλος επενδυτής αν και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει απροθυμία λόγω και της σημερινής οικονομικής κατάστασης. Διαβάστε παρακάτω όλους τους όρους της διακήρυξης 


Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η
Ο Δήμαρχος Έδεσσας
Διακηρύττει ότι :
            Την 27η Ιουλίου 2018 ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.00 π.μ.- 11.00 π.μ. θα διενεργηθεί στο Δημοτικό Κατάστημα Έδεσσας και μπροστά στην Επιτροπή Διενέργειας Δημοπρασιών του Δήμου μας, φανερή προφορική και πλειοδοτική ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΣΘΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ (ΚΕΝΤΡΟΥ) ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ» στην πόλη της Έδεσσας, ως «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ», «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ» και «ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ» για τους οποίους αποκλειστικά μισθώνεται, με τους κατωτέρω όρους :
1.    Η δημοπρασία θα διενεργηθεί στο Δημοτικό Κατάστημα Έδεσσας μπροστά στην Επιτροπή Διενέργειας Δημοπρασιών, με βάση διακήρυξη του Δημάρχου που αντίγραφό της θα δημοσιευθεί δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες πριν τη δημοπρασία με τοιχοκόλληση στην εξώθυρα του Δημοτικού Καταστήματος και στα δημοσιότερα  μέρη της πόλης και που περίληψή της θα  δημοσιευθεί δέκα (10) πλήρεις ημέρες πριν από τη δημοπρασία στην τοπική εβδομαδιαία εφημερίδα «ΕΔΕΣΣΑΪΚΗ», στην  εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα «PELLA NEWS, και στην καθημερινή πανελλαδική εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» σε ημέρα και ώρα που θα καθοριστούν με τη διακήρυξη του Δημάρχου.
2.    Το ακίνητο που μισθώνεται βρίσκεται στην πόλη της Έδεσσας και ειδικότερα στο πάρκο Καταρρακτών και απαρτίζεται από τους παρακάτω συγκεκριμένους χώρους, οι οποίοι αποκλειστικά και μόνο εκμισθώνονται:
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ
Το κτίριο - ακίνητο του Δημοτικού Κέντρου Καταρρακτών κατασκευάστηκε με την με αριθ. 1378/1975 οικοδομική άδεια σε γήπεδο που βρίσκεται μεταξύ των δύο ποταμοβραχιόνων που καταλήγουν στο φρύδι του βράχου της πόλης και σχηματίζουν τους δύο μεγάλους καταρράκτες της πόλης. Βρίσκεται σε περιοχή εκτός του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης της Έδεσσας, που εγκρίθηκε με την ΕΠΑ 31/91 (ΦΕΚ 618Δ/91) απόφαση Νομάρχη Πέλλας «Αναθεώρηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου πόλης του Δήμου Έδεσσας Ν. Πέλλας και καθορισμός όρων και περιορισμών δόμησης των οικοπέδων αυτού» και εντός του Γ.Π.Σ. της πόλης της Έδεσσας, που εγκρίθηκε με την αριθ. 48416/1882 (ΦΕΚ 967Δ/15-10-1986) απόφαση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., όπως αναθεωρήθηκε και ισχύει (τελευταία αναθεώρηση το έτος 2010). Οι επιτρεπόμενες χρήσεις από το Γ.Π.Σ. είναι «Πολιτισμός – Τουρισμός» κατά το άρθρο 8 του Π.Δ. 23/2/1987 (ΦΕΚ 166Δ/87). Το κτίριο, με την παρούσα λειτουργία του, συνάδει με τις επιτρεπόμενες, από το ΓΠΣ, χρήσεις. Πρόκειται για διώροφο κτίριο αποτελούμενο από :
Α)  ΙΣΟΓΕΙΟ
Ο ισόγειος όροφος αποτελείται από δύο (2) στάθμες με συνολικό εμβαδόν 703,25 τ.μ. Στον χώρο αυτό συμπεριλαμβάνεται εξώστης εμβαδού 24,30 τ.μ., στον οποίο υπάρχει και τζαμαρία με εμβαδόν 44,06 τ.μ.
Στον ισόγειο όροφο συμπεριλαμβάνονται και οι ελεύθεροι χώροι στην είσοδο του ακινήτου εμβαδού Ε1 = 17,73 τ.μ. (από τις τουαλέτες) και Ε2 = 47,23 τ.μ., συμπεριλαμβανομένης και της γέφυρας που οδηγεί στην είσοδο με στέγαστρο εμβαδού 20,70 τ.μ.
Από τον ισόγειο όροφο του κτιρίου, εξαιρείται της μίσθωσης, χώρος εμβαδού 28,00 τ.μ., στον οποίο πρόκειται να κατασκευαστούν οι Δημοτικές τουαλέτες.
Β)  ΟΡΟΦΟΣ
Ο όροφος έχει συνολικό εμβαδόν 223,15 τ.μ. εκ των οποίων 64,85 τ.μ. αποτελούν στέγαστρα στα μπαλκόνια και 94,70 τ.μ. αποτελούν τον κύριο χώρο. Επίσης, χώρος εμβαδού 63,60 τ.μ. αποτελεί τη σκάλα που οδηγεί στον 1ο όροφο.
Γ)  ΥΠΟΓΕΙΟ
Υπόγειος χώρος εμβαδού 74,25 τ.μ. με λειτουργία βοηθητικού χώρου (Β.Χ.) αποθήκευσης.
Δ)  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο περιβάλλον χώρος του κτιρίου, προς μίσθωση, είναι το 1ο επίπεδο – διάζωμα με εμβαδόν 483,44 τ.μ. (χωρίς να περιλαμβάνονται τα διαχωριστικά τοιχία και οι σκάλες που οδηγούν στο 2ο επίπεδο). Σε αυτό το χώρο υφίστανται 1) ανεξάρτητος κλειστός χώρος με στέγη (λειτουργία παραρτήματος – μπαρ κλπ) εμβαδού 22,30 τ.μ. και 2) υπόστεγο με στέγη από κεραμοσκεπή και επάλληλα ξύλινα υποστυλώματα εξολοκλήρου διαμπερές, συνολικού εμβαδού 37,45 τ.μ.
3.    Η μίσθωση θα είναι διάρκειας είκοσι πέντε (25) ετών που θα αρχίζει από την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης και θα λήγει μετά την πάροδο είκοσι πέντε (25) πλήρων ετών.
4.    Η σύμβαση θα καταρτισθεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο, του οποίου η δαπάνη θα βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον μισθωτή, σ’ αυτή δε, περιλαμβάνονται και τα έξοδα έκδοσης αντιγράφων της σύμβασης προς χρήση του Δήμου.
5.    Το μίσθιο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για το σκοπό για τον οποίο μισθώνεται, δηλαδή ως «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ», «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ» και «ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ.
6.    Για να γίνει κάποιος δεκτός στη δημοπρασία θα πρέπει να καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή της δημοπρασίας:
          α) γραμμάτιο σύστασης παρακαταθήκης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ποσού ίσου προς το 10% του ορίου πρώτης προσφοράς υπολογιζομένου για είκοσι έτη, δηλαδή ποσού εκατόν είκοσι χιλιάδων ευρώ (120.000,00 €) ή ισόποση εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένης Τράπεζας για τη συμμετοχή του στη δημοπρασία και την έγκαιρη υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης.
          Η παρούσα εγγυητική επιστολή αντικαθίσταται κατά την υπογραφή της σύμβασης, με άλλη παρόμοια ποσού ίσου προς το 10% του ετήσιου μισθώματος που θα επιτευχθεί κατά τη δημοπρασία, για την εξασφάλιση της έγκαιρης και μέσα στις προθεσμίες που ορίζονται από την παρούσα, καταβολή του μισθώματος.
          Μαζί με την παραπάνω εγγυητική επιστολή για την εξασφάλιση της έγκαιρης καταβολής του μισθώματος, ο μισθωτής υποχρεούται να καταθέσει στο Δήμο και δεύτερη εγγυητική επιστολή ποσού διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (250.000,00 €) για την ακριβή και εμπρόθεσμη εκτέλεση όλων των υπολοίπων όρων της παρούσας σύμβασης.
          Τόσο η εγγυητική επιστολή για την εξασφάλιση της έγκαιρης καταβολής του μισθώματος, όσο και η εγγυητική επιστολή του ποσού των διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (250.000,00 €) θα παραμείνουν στο Δήμο καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης. Εφόσον κατά τη διάρκεια της μίσθωσης οι εγγυήσεις αυτές μειωθούν για οποιοδήποτε λόγο (ζημίες, φθορές κ.λ.π.) ο μισθωτής υποχρεώνεται να προβαίνει στη συμπλήρωσή τους στο αρχικό ύψος μέσα σε είκοσι (20) ημέρες από τη σχετική για το σκοπό αυτό ειδική πρόσκληση του Δήμου.
          Εφόσον οι εγγυητικές επιστολές αυτές δεν αποκατασταθούν μέσα στην παραπάνω προθεσμία των είκοσι (20) ημερών έχουν εφαρμογή οι περί έκπτωσης διατάξεις της παρούσας. Συμφωνείται ρητά ότι η προκείμενη έκπτωση, είναι τελεσίδικη, αμετάκλητη και εφαρμόζεται χωρίς αναστολή.
          Η εγγύηση της συμμετοχής στη δημοπρασία επιστρέφεται στον μεν μισθωτή μόλις υπογραφεί η σύμβαση της μίσθωσης και κατατεθούν οι εγγυήσεις για την εξασφάλιση της έγκαιρης καταβολής του μισθώματος και του ποσού των διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (250.000,00 €), στους δε υπολοίπους που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό μόλις τελειώσει η δημοπρασία.
          β) - Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 ότι δεν έχει κηρυχθεί σε πτώχευση.
               - Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 ότι δεν έχει κατατεθεί αίτηση για να κηρυχθεί σε πτώχευση.
               - Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι δεν τελεί σε εκκαθάριση ή παύση εργασιών, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο.
              - Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 του μετέχοντος στη δημοπρασία φυσικού προσώπου ή του νομίμου εκπροσώπου της μετέχουσας εταιρείας ότι δεν έχουν καταδικαστεί για αδίκημα που να αφορά επαγγελματικό παράπτωμα.
              - Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 του μετέχοντος στη δημοπρασία φυσικού προσώπου ή του νομίμου εκπροσώπου της μετέχουσας εταιρείας ότι έλαβε γνώση όλων των όρων της παρούσας προκήρυξης, τους οποίους και αποδέχεται πλήρως κι ανεπιφυλάκτως.
              -  Φορολογική, ασφαλιστική και δημοτική ενημερότητα των συμμετεχόντων.
7.   Κάθε προσφορά είναι υποχρεωτική για τον πλειοδότη η δε υποχρέωση αυτή μεταβιβάζεται αλληλοδιαδόχως από τον πρώτο στους επόμενους και βαρύνει οριστικά τον τελευταίο πλειοδότη.
8.     Αν κάποιος πλειοδοτεί για λογαριασμό άλλου, οφείλει να το δηλώσει στην επιτροπή της δημοπρασίας πριν την έναρξη του συναγωνισμού, παρουσιάζοντας και το σχετικό νόμιμο πληρεξούσιο, διαφορετικά θεωρείται ότι συμμετέχει για δικό του λογαριασμό.
9.      Αυτός που θα αναδειχθεί τελευταίος πλειοδότης (μισθωτής) υποχρεώνεται να παρουσιάσει αξιόπιστο και φερέγγυο εγγυητή, ο οποίος θα υπογράψει τα πρακτικά της δημοπρασίας και το ιδιωτικό συμφωνητικό της σύμβασης, και θα καταστεί αλληλέγγυος και σε ολόκληρο υπεύθυνος μαζί με τον μισθωτή για την εκπλήρωση των όρων της σύμβασης χωρίς το δικαίωμα της διαίρεσης και διήζησης, ο οποίος προηγουμένως θα προσκομίσει φορολογική, ασφαλιστική και δημοτική ενημερότητα.
10.      Ο τελευταίος πλειοδότης δεν αποκτά κανένα δικαίωμα για αποζημίωση από τη μη έγκριση των πρακτικών της δημοπρασίας από την Οικονομική Επιτροπή ή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης .
11.    Ο μισθωτής υποχρεώνεται να διατηρεί την κατοχή του μισθίου τις υπέρ αυτού δουλείες, τα όριά του, και γενικά το μίσθιο σε καλή κατάσταση προστατεύοντας το από κάθε καταπάτηση, διαφορετικά ευθύνεται σε αποζημίωση.
12.   Ο Δήμος δεν ευθύνεται απέναντι στον μισθωτή για την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μίσθιο, της οποίας έχει λάβει γνώση αυτός ούτε για την ύπαρξη οποιασδήποτε δουλείας στο κτήμα, ούτε συνεπώς υποχρεώνεται από  εδώ και πέρα στην επιστροφή ή μείωση του μισθώματος, ούτε στη λύση της σύμβασης.
13.   Από μόνη της η συμμετοχή στον διαγωνισμό, αποδεικνύεται ότι ο συμμετέχων έχει επισκεφθεί το μίσθιο και τον περιβάλλοντα χώρο κι έχει διαπιστώσει την πραγματική κατάσταση, στην οποία, οι χώροι αυτοί βρίσκονται. Ο μισθωτής υποχρεούται να διατηρεί, καθ’ όλη τη διάρκεια της συμβάσεως, το μίσθιο, τις εγκαταστάσεις του και τον περιβάλλοντα χώρο, σε άριστη και λειτουργική κατάσταση και να το αποδώσει σε, ομοίως άριστη και λειτουργική κατάσταση, κατά την λήξη ή λύση της μισθώσεως, διαφορετικά υπέχει υποχρέωση αποζημίωσης του εκμισθωτή, η οποία συνίσταται στην κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής που έχει δοθεί, νοούμενη ως ποινική ρήτρα, από τούδε συνομολογούμενη εύλογη και δίκαια. Ο Δήμος δεν έχει καμία υποχρέωση για πρόσθετες εργασίες βελτίωση διαρρύθμισης, καλλωπισμού κλπ του μισθίου και του περιβάλλοντος χώρου.
  Εξάλλου οποιαδήποτε εργασία, αποκατάσταση βλάβης κλπ, στο μίσθιο και τους περιβάλλοντες χώρους θα διενεργείται με αποκλειστική δαπάνη του μισθωτή. Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή στον διαγωνισμό υποδηλώνει ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων αυτού.
14.   Στην περίπτωση που διαπιστωθούν από τον Δήμο, φθορές ή ζημίες, που οφείλονται σε κακή χρήση ή ανεπαρκή συντήρηση του μισθίου και του περιβάλλοντος χώρου, έστω κι αν εμφανίζονται για πρώτη φορά, ο μισθωτής θα καλείται με έγγραφο, να προβεί, με δικά του μέσα και δαπάνες, σε αποκατάσταση αυτών, εντός αποκλειστικού χρονικού διαστήματος τριάντα (30) ημερών. Εφόσον παρέλθει άπρακτη η, κατά τα ανωτέρω, ταχθείσα, προς αποκατάσταση, προθεσμία, δίδει το δικαίωμα στον εκμισθωτή να προβεί, για λογαριασμό του μισθωτή, στην εκτέλεση των απαιτουμένων επισκευών-διορθωτικών ενεργειών, καταλογίζοντας την δαπάνη στο μισθωτή. Στην αμέσως ανωτέρω περίπτωση, ο Δήμος έχει τη δυνατότητα, αφού εκδοθεί καταλογιστική απόφαση του Δημάρχου, εις βάρος του μισθωτή, να ζητήσει την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής, την οποία έχει καταθέσει ο μισθωτής, προκειμένου να εισπραχθεί η σχετική δαπάνη. Συνομολογείται ρητά ότι τυχόν άρνηση του μισθωτή να συμμορφωθεί στην ως άνω εντολή του Δήμου, όπως αυτή ορίζεται στην αμέσως ανωτέρω παράγραφο, αποτελεί λόγο καταγγελίας της συμβάσεως μίσθωσης, με όλες τις σχετικές, σε βάρος του μισθωτή, συνέπειες, που επέρχονται δια αυτής.
15.   Ο μισθωτής οφείλει να αποζημιώσει το Δήμο για κάθε ζημία που, ο τελευταίος, θα υποστεί από την παράβαση των όρων της συμβάσεως, οι οποίοι όλοι θεωρούνται ουσιώδεις, η δε τυχόν παράβαση κάποιου απ’ αυτούς, αποτελεί λόγο καταγγελίας της συμβάσεως.
16.   Α) Ο μισθωτής υποχρεούται με ευθύνη και δαπάνες του, να προβεί σε όλες τις ενέργειες, ενώπιον απάντων των συναρμοδίων αρχών, προκειμένου να πετύχει, επ’ ονόματι του, την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της επιχείρησής του. Ομοίως, ο μισθωτής, με δικές του ενέργειες και δαπάνες, υποχρεούται να εκδώσει κάθε συναπαιτούμενη άδεια (άδεια λειτουργίας μουσικής, άδεια κατάληψης κοινοχρήστου χώρου), εφόσον προς τούτο, προβλέπεται, από το Νόμο, η έκδοση αντίστοιχης διοικητικής αδείας.
        Σε καμία περίπτωση ο μισθωτής δεν δύναται να λειτουργεί την επιχείρησή του, να μεταδίδει μουσική ή/και να καταλαμβάνει κοινόχρηστο χώρο, πέραν του μισθωμένου χώρου. Παράβαση της ανωτέρω υποχρέωσης, θα αποτελεί σπουδαίο λόγο καταγγελίας της μισθώσεως, ασχέτως των, εκ των οικείων διατάξεων, προβλεπομένων διοικητικών κυρώσεων, οι οποίες επιβάλλονται στους φορείς των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για τη λειτουργία καταστήματος άνευ αδείας, για την διατάραξη κοινής ησυχίας, για την υπέρβαση των ανωτάτων ορίων της μεταδιδόμενης μουσικής, για την έλλειψη αδείας μουσικής κ.ο.κ.
        Επιπλέον σε περίπτωση που μετά από 3 αποφάσεις προσωρινής αφαιρέσεως της άδειας λειτουργίας καταστήματος, σε εφαρμογή του Π.Δ. 180/79 (ΦΕΚ Α΄- 46), όπως ισχύει, βεβαιωθεί εκ νέου παράβαση των προαναφερομένων διατάξεων εντός έτους από την έκτιση της τελευταίας προσωρινής αφαιρέσεως, η παράβαση αυτή συνιστά αυτοτελώς σπουδαίο λόγο καταγγελίας της μίσθωσης, ανεξάρτητα της προβλεπομένης από τις διατάξεις δυνητικής αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας του καταστήματος, από την οικεία Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
Β) Ο μισθωτής, κατά τη λειτουργία της επιχείρησής του, υποχρεούται:
1. Να τηρεί πιστά τις ποινικές, αστυνομικές, πολεοδομικές, πυροσβεστικές, υγειονομικές, εργατικές, ασφαλιστικές, αγορανομικές, φορολογικές και λοιπές διατάξεις, οι οποίες αφορούν στη εν γένει λειτουργία κάθε ομοειδούς καταστήματος, καθώς και τις διατάξεις περί κοινής ησυχίας, καθαριότητας κι υγιεινής.
2. Να εκδίδει αποδείξεις από νομίμως θεωρημένη και λειτουργούσα ταμειολογιστική μηχανή.
3.   Να διατηρεί μονίμως επαρκές αριθμό τιμοκαταλόγων, στους οποίους θα αναγράφονται ευκρινώς τα προσφερόμενα είδη, η ποιότητα αυτών (π.χ. φρέσκα, κατεψυγμένα κλπ), καθώς και οι τιμές πώλησης.
4.  Στην αποκομιδή των απορριμμάτων από τη λειτουργία του μισθίου, σε χώρους που θα υποδειχθούν από τον Δήμο, θα έχει δε την αποκλειστική ευθύνη της καθαριότητας των χώρων λειτουργίας της «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ», «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ» και «ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ» και του περιβάλλοντος χώρου.
5. Στη, με αποκλειστικά δικές του δαπάνες, φύλαξη του συνόλου του χώρου, εντός του οποίου βρίσκεται το μίσθιο, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Τέλος, η μισθοδοσία όλου του προσωπικού του μισθωτή, που θα εργάζεται στην «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ», «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ» και «ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ», οι επιβαρύνσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού αυτού, υπέρ οποιουδήποτε ασφαλιστικού φορέα κύριας ή και επικουρικής ασφάλισης, καθώς και κάθε δαπάνη, η οποία απαιτείται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων λειτουργίας της επιχείρησης του μισθωτή, θα βαρύνουν αποκλειστικά και μόνο αυτόν.
17.   Ο μισθωτής υποχρεώνεται μόλις λήξει η μίσθωση να παραδώσει το μίσθιο στην κατάσταση που θα έχει περιέλθει αυτό μετά από τυχόν επεμβάσεις ή κατασκευές που θα έχουν  εκτελεσθεί στο κτίριο ή και στον περιβάλλοντα χώρο του, διαφορετικά ευθύνεται σε αποζημίωση.
18.   Ο τελευταίος πλειοδότης υποχρεώνεται μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την κοινοποίηση που θα γίνει με αποδεικτικό παραλαβής της απόφασης περί κατακύρωσης ή έγκρισης του αποτελέσματος της δημοπρασίας να προσέλθει στο Δήμο με τον εγγυητή του για την σύνταξη και υπογραφή της σύμβασης, διαφορετικά η εγγύηση του ποσού των εκατόν είκοσι χιλιάδων ευρώ (120.000,00 €) που κατέθεσε καταπίπτει υπέρ του Δήμου χωρίς δικαστική παρέμβαση, ενεργείται δε αναπλειστηριασμός σε βάρος του και του εγγυητή του, οι οποίοι ενέχονται και οι δύο για τη διαφορά προς το λιγότερο του αποτελέσματος της δημοπρασίας, από την  προηγούμενη παρόμοια.
19.   Μετά τη λήξη της προθεσμίας που αναφέρεται στο προηγούμενο όρο 18, η σύμβαση θεωρείται ότι έχει καταρτισθεί οριστικά.
20.   Ως ελάχιστο όριο πρώτης προσφοράς μηνιαίου μισθώματος, ορίζεται το ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000,00 €), το οποίο θα επιβαρύνεται κι από το νόμιμο χαρτόσημο. Το μίσθωμα που θα επιτευχθεί κατά τη δημοπρασία θα παραμείνει σταθερό τα δύο (2) πρώτα έτη της μίσθωσης, μετά την πάροδο των δύο πρώτων ετών θα αναπροσαρμόζεται στην αρχή κάθε διετίας σύμφωνα με τις νόμιμες προσαυξήσεις και το οποίο θα υπολογίζεται επί του μισθώματος του αμέσως προηγούμενου έτους. 
21.   Ολόκληρο το μίσθωμα της πρώτης διετίας (24 μισθώματα) θα καταβληθεί στο Ταμείο του Δήμου το πρώτο δεκαήμερο μετά την υπογραφή της σύμβασης. Για κάθε επόμενη διετία το μίσθωμα θα προκαταβάλλεται ένα εξάμηνο πριν λήξει η προηγούμενη διετία στο Ταμείο του Δήμου. Σε περίπτωση δε καθυστέρησης οποιασδήποτε δόσης ο Δήμος μπορεί να κηρύξει τον μισθωτή έκπτωτο της μίσθωσης.
22.    Ο μισθωτής θα κάνει χρήση του μισθίου με σύνεση και φροντίδα χωρίς να επιφέρει ή να ανεχθεί σ’ αυτό καμιά φθορά που θα μειώνει την αξία του, υποχρεούμενος συγχρόνως μόλις λήξει η μίσθωση να το παραδώσει στην κατάσταση που θα έχει περιέλθει αυτό μετά από τυχόν επεμβάσεις ή κατασκευές στο μίσθιο και στον περιβάλλοντα χώρο.
Κατά την υπογραφή της σύμβασης, καθώς επίσης και κατά την παράδοση του μισθίου μετά τη λήξη της σύμβασης, ο Δήμος θα υπογράψει με το μισθωτή Πρωτόκολλο Παράδοσης και Παραλαβής του μισθίου, με πλήρη καταγραφή της κατάστασης του ακινήτου.
23.   Κατά τη διάρκεια της μίσθωσης ο Δήμος δεν υποχρεώνεται σε καμιά δαπάνη, ούτε και αναγκαία τέτοια για επισκευή ή επιδιόρθωση του μισθίου των εγκαταστάσεων του, κάθε δε τέτοια δαπάνη βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον μισθωτή.
24.   Δεν επιτρέπεται καμιά διαρρύθμιση του μισθίου έστω και προσωρινής φύσης χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση του Δήμου, κάθε δε αυθαίρετη παρόμοια δεν αναγνωρίζεται και δεν λαμβάνεται υπόψη ούτε για συμψηφισμό με το μίσθιο ούτε για αποζημίωση, για τις εργασίες που θα εκτελεσθούν χωρίς την παραπάνω έγγραφη συγκατάθεση του Δήμου. Η τοποθέτηση προστατευτικών ομπρελών ήλιου, ή τέντας, θα γίνει μόνο μετά από έγγραφη συναίνεση του Δήμου και η συναίνεση θα αφορά στο δικαίωμα ή όχι τοποθέτησης από το μισθωτή των παραπάνω προστατευτικών ομπρελών στο χώρο τοποθέτησής τους.
25.   Ο μισθωτής υποχρεούται να χρησιμοποιεί το μίσθιο καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης μόνο για το σκοπό που προορίζεται αυτό, να τηρεί άμεμπτη καθαριότητα στο μίσθιο και στο περιβάλλοντα  χώρο και να διατηρεί προσωπικό άψογο από άποψης συμπεριφοράς και εμφάνισης.
26.   Η πυρασφάλιση του δημοτικού ακινήτου (κέντρου) θα γίνει με ίδια έξοδα του μισθωτή, στην  πραγματική αξία του ασφαλιζόμενου ακινήτου που είναι το ποσό των ευρώ διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (250.000,00 €).
27.  Ο μισθωτής υποχρεώνεται να έχει ανοικτό και να λειτουργεί το μίσθιο καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης εκτός από τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας. Σε αντίθετη περίπτωση ρητά συμφωνείται ότι επέρχεται η χωρίς καταγγελία λύση της σύμβασης μίσθωσης.
28.  Ο ηλεκτροφωτισμός, η ύδρευση και τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού βαρύνουν τον μισθωτή, ο οποίος υποχρεώνεται και στην αντικατάσταση των ηλεκτρικών λαμπτήρων και φωτιστικών σωμάτων που φθείρονται. Ο μισθωτής υποχρεούται να προβεί στην εκ νέου σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ, ΔΕΥΑΕ και των λοιπών οργανισμών κοινής ωφέλειας, επ’ ονόματι του, καταβάλλοντας και όλες τις σχετικές δαπάνες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της σύνδεσης.
29.  Σιωπηρή αναμίσθωση όπως και υπεκμίσθωση του μισθίου ολική ή μερική  από τον μισθωτή απαγορεύεται απόλυτα.
30.  Επίσης ρητά συνομολογείται ότι από το μισθωτή θα προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο είδη που προβλέπονται από την  άδεια λειτουργίας της «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ», «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ» και «ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ»
31.    Ο μισθωτής υποχρεώνεται στα παραστατικά έγγραφα της επιχείρησης του, καθώς στις επιγραφές (φωτεινές και μη) που θα τοποθετήσει στο μίσθιο, να αναγράφει τον τίτλο «ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ».
32.  Κάθε παράβαση από μέρους του μισθωτή οποιουδήποτε από τους παραπάνω όρους, θα συνεπάγεται την αυτόματη λύση της μίσθωσης, διαφορετικά την καταγγελία αυτής και την έξωση του μισθωτή κατά τις διατάξεις του Νόμου.
33.    Ο μισθωτής έχει τη δυνατότητα να συστήσει εταιρία οποιουδήποτε εταιρικού τύπου με την προϋπόθεση ότι ο ίδιος θα είναι νόμιμος εκπρόσωπος και διαχειριστής της εταιρείας, για την εκμετάλλευση του μισθίου, στην οποία όμως θα πρέπει να έχει συμμετοχή με ποσοστό τουλάχιστον 51%  μετά από σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου. Μετά την πάροδο 30νθήμερης αποκλειστικής προθεσμίας, από την πρωτοκόλληση στο Δήμο του εγγράφου του μισθωτή, που ανακοινώνει τη σύσταση εταιρίας, θα τεκμαίρεται σιωπηρά η συναίνεση του Δήμου και η σύμφωνη γνώμη του για τη σύσταση εταιρίας από το μισθωτή.
 Συμφωνείται ρητά ότι στην περίπτωση κατά τα ανωτέρω σύστασης εταιρίας, η εταιρία που θα συσταθεί θα υποκαταστήσει τον μισθωτή σε όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του που θα απορρέουν από την παρούσα μισθωτική σύμβαση.
34.  Τονίζεται ρητά ότι η παρούσα μίσθωση δεν υπάγεται στις διατάξεις περί εμπορικών και άλλων κατηγοριών μισθώσεων, γιατί πρόκειται για ενοικίαση χώρου και οικοδομήματος που βρίσκονται σε δημοτικό κήπο, άλσος και ανήκουν στο Δήμο (άρθρο 4, παρ. 1ε του Π.Δ. 34/1995 «Κωδικοποίηση διατάξεων νόμων περί  εμπορικών μισθώσεων»).
Η εκμίσθωση διέπεται από:
•  Τους παραπάνω συμβατικούς όρους.
•  Το άρθρο 192 του Ν. 3463/2006.
•  Το Π.Δ. 270/1981 περί διενέργειας διαγωνισμών
•  Το Ν. 3852/2010.
•  Την αριθ. 148/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο να συντάξει με βάσει τους παραπάνω όρους τη σχετική διακήρυξη.
Πληροφορίες  για  τη  δημοπρασία  παρέχονται  καθημερινά,  τις  εργάσιμες  ημέρες  από  ώρες  από 08:00’-14:00’ στο Τμήμα Εσόδων και Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Έδεσσας, Πλ. Αιγών 1, 58200 Έδεσσα, τηλέφωνο  23813 50766.
Βάσει  των  παραπάνω  όρων  θα  καταρτιστεί  η  διακήρυξη της  δημοπρασίας,  η  οποία  θα  δημοσιευτεί  από  τον Δήμαρχο, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το άρθρο 4 του ΠΔ 270/81.
 Ο Δήμαρχος Έδεσσας
 Δημήτριος Γιάννου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more