Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΡΕΦΗΣ ΖΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΤΟΥ




ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

Στην  Τοπική  Κοινότητα  Γαρεφείου  Αλμωπίας  τιμήθηκαν και φέτος  οι Μακεδονομάχοι :  Κώστας  Γαρέφης  μαζί με τους  τοπικούς συνεργάτες του  Αγωνιστές στον Μακεδονικό Αγώνα.

Μνημονεύτηκαν τα ονόματα, των ηρωικώς αγωνιζομένων και ενδόξως  πεσόντων  υπέρ πατρίδος, στη εκκλησία του χωριού, καθώς,  και στην όμορφη τελετή που ακολούθησε  στην πλατεία με τις προτομές των πεσόντων.

Φέτος,   και λόγω των  πρόσφατων γεγονότων  με την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών,  η εκδήλωση   είχε περισσότερο κόσμο και προσκεκλημένους.
Στην τελετή  συμμετείχε η πλειονότητα των κατοίκων  του χωριού,  η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο κ. Γεώργιος Σούρλας πρώην υπουργός της ΝΔ,  
  ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γαρεφείου κ. Μάρκου Γεώργιος, ο πρόεδρος της Τοπικής  Κοινότητας Μηλεών  Μαγνησίας  κ. Γιαννιός Πανταζής,  ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων  κ.  Σταμπούλης Γεώργιος,  εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσάνων,  ο  πρόεδρος του συλλόγου απογόνων Μακεδονομάχων  Εδέσσης και Αλμωπίας κ. Γιουματζίδης Δημήτριος,  εκπρόσωπος της οικογένειας του Κώστα Γαρέφη η κ. Βασιλική Γιαννιού,  εκπρόσωπος της οικογένειας Παπαχρήστου   Μακεδονομάχου,  εκπρόσωπος του συλλόγου Σαρακατσάνων του Ν. Μαγνησίας, οι αντιδήμαρχοι Γεώργιος Τσιμτσιρίδης και Χρήστος Χουρσόγλου και άλλοι φορείς.
Από την εκδήλωση  απουσίασε  ο δήμαρχος Αλμωπίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το τραγούδι ΄΄Μακεδονία  Ξακουστή΄΄ και τελείωσε με  ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων υπέρ πατρίδος  και τον Εθνικό  Ύμνο.

Ο ι χαιρετισμοί των προσκεκλημένων,  θύμισαν για ακόμα μια φορά τη γενναιότητα του Κώστα Γαρέφη και τους αγώνες  των Μακεδονομάχων που χάρισαν λευτεριά στη Μακεδονία μας,  την οποία κανένας πρωθυπουργός δεν έχει το δικαίωμα  να διαπραγματεύεται  και να ξεπουλάει.

Μετά την τελετή  ακολούθησε δεξίωση για όλους και  παραδοσιακοί χοροί  από τους συλλόγους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και   βρέθηκαν εκεί.
Αξίζουν  πολλά  συγχαρητήρια στο πρόεδρο κ. Γεωργίου Χρήστο και  στα μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Γαρεφείου, τους εθελοντές αλλά και σ όλους τους κατοίκους  του χωριού για την όμορφη διοργάνωση.
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ !!!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ  ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΓΑΡΕΦΗ  

Ο Κωνσταντίνος Γαρέφης γεννήθηκε το 1874 στις Μηλιές του τουρκοκρατούμενου, τότε,  Πηλίου. Ο παππούς του εγκαταστάθηκε  στις Μηλιές κυνηγημένος από τον Αλή Πασσά και ο πατέρας του  Δημήτρης Γαρέφης ή Κατσούδας είχε διακριθεί  στις Πηλιορείτικες επαναστάσεις του 1874 και  1878. Η μητέρα του ονομαζόταν  Ασήμω, το γένος Γεωργιάδη. Ήταν  δευτερότοκος γιος και απόγονος του επαναστάτη του 1821  Γαρέφη  Γαρέφη που είχε καταγωγή από το Ανώγι Σουλίου.


Το 1905 κατατάχθηκε στο σώμα του  Καπετάν Ακρίτα ( Κωνσταντίνο Μαζαράκη) και ειδικεύεται στην εξολόθρευση βουλγάρων πρακτόρων.  Το 1906 με 22 Πηλιορείτες αναχωρεί για τη Μακεδονία όπου, καταφέρνει να διαλύσει τη τσέτα του κομιτατζή  βοεβόδα  Ντάνεφ στην περιοχή της Αλμωπίας και την ομάδα των κομιτατζήδων Λούκα Ιβάνωφ  Ποπώφ και Καρατάσου.
Τους έστησε ενέδρα κοντά στο χωριό Τσερνέσοβο, σήμερα Γαρέφι.   Από την άγρια συμπλοκή  ο Καρατάσος σκοτώθηκε και ο Ιβάνωφ τραυματίστηκε βαριά και  κατάληξε ( λέγεται από τον  Γαρέφη ). Από Ελληνικής Πλευράς μαζί με τον Γαρέφη τραυματίστηκαν 7 άτομα .
Μεταφέρθηκε από τους συντρόφους του βαριά τραυματισμένος στο τσελιγκάτο του Σαρακατσάνου  Γ. Γιαννάκουλα όπου και κατέληξε μετά από 3 ημέρες.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more