Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Χαμός στον Δήμο Έδεσσας- Ανασχηματισμός και δικαστικές διενέξεις προκαλούν τριγμούς

Μέσα σε λίγες ώρες τα πάνω κάτω έρχονται στον Δήμο Έδεσσας με αφορμή τις δικαστικές διενέξεις αλλά και τον ανασχηματισμό που έκανε ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου. Βεβαίως τις τελευταίες ώρες και μέρες διαβάζετε διάφορες "ειδήσεις" του κιλού για αυτό το ζήτημα που ούτε αξία έχουν, ούτε αναδεικνύουν όπως πρέπει τα γεγονότα. Καταρχήν είναι αλήθεια ότι επιδόθηκε στον Δήμαρχο Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου και στην ανεξάρτητη πλέον δημοτική σύμβουλο Έφη Ταμβίσκου απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σύμφωνα με την οποία τίθενται σε αργία για πειθαρχικό παράπτωμα στο οποίο υπέπεσαν το 2012.  Η απόφαση αυτή βέβαια κρίνεται πολύ αυστηρή μιας και η εν λόγω υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια και αναμένεται να εκδικαστεί τον Οκτώβριο. Αν υπάρχει αθώωση λοιπόν τι γίνεται; Βέβαια η Αποκεντρωμένη λειτουργεί αυτοτελώς και όχι παράλληλα με την τακτική δικαιοσύνη. 

Το ρεζουμέ 
Τις τελευταίες ημέρες έχουν γραφεί πολλές αναλήθειες γύρω από αυτό το ζήτημα. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι το 2012 όταν είχε καταργηθεί η δημοτική αστυνομία με απόφαση της Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, υπήρξε αναμπουμπούλα στις υπηρεσίες. Έτσι η ΕΛ.ΑΣ. είχε επιβάλει τρεις παραβάσεις στο κέντρο του ΦΟΕ με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες του Δήμου να έπρεπε να το κλείσουν, κάτι που δεν έγινε. Βέβαια την πολιτική και νομική ευθύνη είχαν εκείνη την περίοδο ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου και η εντεταλμένη Δημοτική σύμβουλος Έφη Ταμβίσκου. Θυμίζουμε ότι η επιβολή της διοικητικής τιμωρίας πάρθηκε ομόφωνα. Σαφώς και υπάρχει ζήτημα παράβασης στο συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο όμως θεωρείται ίσον ως  σημασίας καθώς ούτε ζημιά προκλήθηκε στον Δήμο ούτε οικονομικές απώλειες. Ότι έγινε όμως και σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτουν η κα Ταμβίσκου και ο κος Γιάννου σε καμιά περίπτωση δεν είχαν δόλο, παράγοντας που είναι καθοριστικός στην επιβολή ποινής. Η συνέχεια της υπόθεσης τα παιχτεί στα δικαστήρια. 

Διαφορετικές γραμμές
Φαίνεται λοιπόν πως ο Δήμαρχος και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος έχουν επιλέξει διαφορετικές γραμμές. Ο κος Γιάννου υποστηρίζει ότι η ποινή που επιβληθεί είναι η μικρότερη δυνατή και ότι σε καμιά περίπτωση δεν επηρεάζει την πορεία της Δημοτικής αρχής. Από την άλλη η κα Ταμβίσκου φαίνεται ότι δεν αποδέχεται την τιμωρία, σκέπτεται την προσφυγή ακύρωσης στο συμβούλιο της επικρατείας όπου και από μόνο του αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα επιβολής της ποινής και ότι τελικά την ευθύνη είχε ο Δήμαρχος που είναι ο τελικός κριτής αυτών των αποφάσεων. 

Σε λίγες μέρες θα ισχύει η αργία 

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές η αργία των λίγων αυτών ημερών θα τεθεί σε ισχύ σε λίγες μέρες καθώς θα πρέπει να περάσει η προθεσμία για την προσφυγή στο συμβούλιο της Επικρατείας. Μετά την δήλωση Γιάννου ο ίδιος δεν επιθυμεί προσφυγή ενώ από πλευράς Έφης Ταμβίσκου αυτή η πτυχή εξετάζεται σοβαρά. 

Απάντηση Γιάννου
Ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση και σύμφωνα με τα λεγόμενα του αναφέρει τα εξής:



ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΓΙΑ ΜΟΥ
Αγαπητές συνδημότισσες και αγαπητοί συνδημότες,
θέλω να σας ενημερώσω επίσημα, διότι ακούγονται διάφορα και από διάφορους, ότι βρίσκομαι σε αργία μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2018. 
Δυστυχώς, κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις σε ότι αφορά στην αιτιολογία για την οποία τέθηκα σε αργία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ότι η αργία μου έχει την μικρότερη δυνατή διάρκεια, άρα αντιστοιχεί σε κάποιο "δημαρχιακό παράπτωμα" που δεν έχει μεγάλη σημασία. Έτσι λοιπόν, ακούστηκαν διάφορα για τον λόγο για τον οποίο τέθηκα σε αργία και μόνο ότι σκότωσα άνθρωπο δεν είπαν οι μικρόψυχοι που ήθελαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά ή μικροπολιτικά αυτό το γεγονός! Το μήνυμα που θέλω να στείλω σε όλους αυτούς είναι ότι ο κόσμος τιμωρεί τους επαγγελματίες ψεύτες και δεν έχει σε εκτίμηση τους διασπορείς ψευδών ειδήσεων.
Η αλήθεια είναι ότι τέθηκα σε αργία επειδή δεν έδωσα εντολή να σφραγιστεί κατάστημα που το είχε γράψει η αστυνομία για την ένταση της μουσικής.
Πρόκειται για μία παλιά υπόθεση, που αφορά την προηγούμενη θητεία μου και απλώς έτυχε να εκδικαστεί τώρα. Αφορά στην περίοδο που είχε καταργηθεί η δημοτική αστυνομία και υπήρχε μία διοικητική αναστάτωση με τις αρμοδιότητες.
Φυσικά, μπορούσα να κάνω έφεση και να "κερδίσω πολιτικό χρόνο" όπως συνηθίζεται, αλλά προτίμησα να αντιμετωπίσω άμεσα το θέμα χωρίς να παίξω πολιτικά παιχνιδάκια, διότι αφενός σέβομαι τους νόμους και τους θεσμούς και αφετέρου έχω μάθει στην ζωή και την πολιτική να αντιμετωπίζω σταράτα και με θάρρος τα όποια ζητήματα προκύπτουν. Θα μπορούσα να υπεκφύγω της ποινής επειδή είχα εκχωρήσει την αρμοδιότητα σε εντεταλμένη σύμβουλο, αλλά έχω το πολιτικό θάρρος και αναλαμβάνω την ευθύνη!
Επιπρόσθετα, θέλω να τονίσω ότι δεν ντρέπομαι για αυτή μου την "ποινή". Αντίθετα, είμαι περήφανος διότι πάντα πολιτεύτηκα, πολιτεύομαι και θα πολιτεύομαι με βάση την αξιοπρέπεια και τις πολιτικές μου αξίες. Προτίμησα να τεθώ σε αργία παρά να κλείσω καταστήματα, γιατί θέλω να δημιουργείται απασχόληση και θέσεις εργασίας! Δεν κρίνω το νόμο, αλλά στις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που ζούμε κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει το μεροκάματό του και αυτό πρέπει να γίνεται σεβαστό!

Δημήτρης Γιάννου
Δήμαρχος Έδεσσας


Ανασχηματισμός
Και μέσα σε όλα αυτά λοιπόν εγένετο ανασχηματισμός. Ο κος Γιάννου πήρε λοιπόν την απόφαση να προχωρήσει σε αλλαγές και έτσι την θέση του κου Χατζόγλου αναλαμβάνει ο Χρήστος Βερυκούκης με αρμοδιότητες και της Βεγορίτιδας ως θεματικός και χωρικός αντιδήμαρχος καθώς και η Μαρούλα Κατσάρα που αναλαμβάνει την θέση του Δημήτρη Ταπαζίδη που είχε παραιτηθεί και ορίστηκε αναπληρώτρια του κου Γιάννου. Έτσι η κα Κατσάρα θα είναι η Δήμαρχος Έδεσσας για την περίοδο που είναι σε αργία ο Δημήτρης Γιάννου. Το φθινόπωρο αναμένεται να γίνει νέος ανασχηματισμός με αλλαγές που θα γίνουν. Έτσι οι αντιδήμαρχοι είναι οι εξής:
Τάσος Δίου, Μιχάλης Σαμλίδης, Χρήστος Βερυκούκης, Μαρούλα Κατσάρα, Γιάννης Μουράτογλου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more