Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Συνέντευξη του προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη



Μια σημαντική συνέντευξη παραχώρησε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού κέντρου Παναγιώτη  Τσαραμπουλίδη και θα την διαβάσετε παρακάτω:

Της Βίκυ Μπαϊρακτάρη

Β: <<Το σημαντικότερο απ’ όλα που κάνουμε -και το προωθούμε με όλες μας τις δυνάμεις- είναι να δημιουργηθεί μια επανάσταση των συμβάσεων, δηλαδή να μπορέσουν να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες συλλογικές συμβάσεις, είτε κλαδικού χαρακτήρα, είτε επιχειρησιακού χαρακτήρα>>δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου εργασίας κύριος Ανδρέας Νεφελούδης τι έχετε να πείτε για αυτήν  του την  δήλωση; 

Τ :Η κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα που εκλέχθηκε έλεγε ότι έχει ως σκοπό την επαναφορά του κατώτατου μισθού και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται το θέμα, φυσικά το υπονομεύει παρά βοηθάει στην επίλυση του. Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι τα θέματα της διαμόρφωσης των μισθών και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι θέματα που πρέπει να επιλύονται μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών, αυτών δηλαδή που συνηθίζεται να λέγονται "κοινωνική εταίροι". Άρα, λοιπόν αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να νομοθετήσουν τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και να αφήσουν εμάς και τους εργοδότες να διαμορφώσουμε τα μισθολογικά επίπεδα μόνοι μας.

B:Ποια είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος τα τελευταία χρόνια; 


Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος τα τελευταία χρόνια είναι κυρίως το θέμα των εργασιακών σχέσεων και το ότι ο πολίτης βρίσκει δύσκολα δουλειά και αυτή είναι κακοπληρωμένη. Σε πολλές περιπτώσεις λόγω της μεγάλης ανεργίας πέφτει θύμα των "κακών" εργοδοτών που τον εκμεταλλεύεται στον απόλυτο βαθμό, δηλαδή, προσλαμβάνεται με μερική απασχόληση και εξαναγκάζεται να εργάζεται πλήρες ωράριο, κάτι το οποίο  εκτός από το προσωπικό κόστος που υφίσταται ο εργαζόμενος σημαίνει και μεγάλες απώλειες στις ασφαλιστικές εισφορές και στους φόρους.

Β: Παρατηρήτε  το φαινόμενο ο αριθμός των συνδικαλιστικών οργανώσεων να μην είναι συμβατός με τον αριθμό συμμετοχής των εργαζομένων  .Η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δυστυχώς συμμετοχής εργαζομένων σε αυτές τι πιστεύετε οτι φταίει ;

T:Είναι γεγονός ότι υπάρχουν χαμηλά ποσοστά συνδικαλιστικοποίησης στη χώρα μας και η βασική αιτία είναι ότι υπάρχουν πολλές μικρές επιχειρήσεις, σε ποσοστό 90%που απασχολούν λιγότερο από 20 άτομα, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο να δημιουργηθεί επιχειρησιακό σωματείο. Ο βασικός λόγος που δημιουργείται το πρόβλημα της μη συνδικαλιστικοποίησης είναι αυτός και βέβαια δεν υποτιμούμε καθόλου τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο συνδικαλιστικό κίνημα, τα οποία απωθούν σε μεγάλο ποσοστό τους εργαζόμενους να έρθουν κοντά στα συνδικάτα.

B:<<Ενα κλαδάκι μόνο του σπάει πολλά μαζί οχι >> ένα ενιαiο ψηφοδέλτιο λοιπον με ανθρώπους ικανούς άξιους απο κάθε χώρο ανεξάρτητα κομματικής αποχρωσης δεν θα ήταν ποιο δυνατό;

T:Αυτό θα ήταν το ιδεατό. Δυστυχώς όμως στο χώρο μας υπάρχει έντονη κομματικοποίηση και υπάρχουν παρατάξεις οι οποίες είναι ταυτισμένες με κόμματα, κάτι που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των συνδικάτων. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το λύσουμε εμείς στο εσωτερικό μας προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους.

B:Ασχολείστε με τον συνδικαλισμό εδώ και πολλά χρόνια με πολλές επιτυχημένες δράσεις στο ενεργητικό σας ποιο το μήνυμα σας στους εργαζόμενους;
 
Το μήνυμα που στέλνουμε στους εργαζόμενους είναι ότι ακόμα και ένα "κακό" συνδικάτο είναι καλύτερο από τη  μη ύπαρξη συνδικάτου. Φανατιστείτε πως θα ήταν οι εργασιακές σχέσεις και οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων αν δεν υπήρχαν τα συνδικάτα. Μπορεί να μην έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα των εργαζομένων καταφέρνουμε όμως όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης να διατηρήσουμε τον 13ο και 14ο μισθό, το επίδομα γάμου και το επίδομα τέκνων κάτι που σε αυτές τις δύσκολες εποχές που περνάμε μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό.
Σας ευχαριστώ θερμά 


Βιογραφικό σημείωμα 

Βιογραφικό σημείωμα του Προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, κ.Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη
 
Ο Παναγιώτης  Τσαραμπουλίδης γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1958 στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, όπου ζει μέχρι σήμερα.
Εργάζεται από το 1983 στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ). Διετέλεσε πρόεδρος Σωματείων ΕΛΤΑ. Αντιπρόεδρος, αναπληρωτής Γραμματέας της Ομοσπονδίας ΕΛΤΑ (ΠΟΣΤ). Μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ πόλης Θεσσαλονίκης και συντονιστής του Γραφείου Συνδικαλισμού.
Για πολλά χρόνια διετέλεσε πρόεδρος του Πολιτιστικού Καλλιτεχνικού Συλλόγου «Εταιρεία Θεάτρου Γ.Κ Φωτιάδης» καθώς επίσης δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ωραιοκάστρου.
Είναι μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και μέχρι την εκλογή του στη θέση του προέδρου του Ε.Κ.Θ μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more