Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

‘’ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟ ΔΗΜΟ’’



Ο   ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ  ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΚΑΣ ΑΠΑΝΤΑ  ΣΕ  ΚΑΥΤΑ  ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ


ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ : Η  καθημερινότητα του δημότη της Αλμωπίας ποια βασικά προβλήματα αντιμετωπίζει;
ΣΤΕΦΑΝΟΣ  ΑΒΡΑΜΙΚΑΣ : Αντιμετωπίζει το πρόβλημα με τα απορρίμματα.  Όταν γεμίζουν οι κάδοι  καλό θα είναι τα απορρίμματα ( ανακυκλώσιμα ή μη )  να μην τα εναποθέτουν οι πολίτες αλλά να τα κρατούν στο χώρο τους.  Αυτό το χρονικό διάστημα από τα 7 απορριμματοφόρα   λειτουργούν μόνο τα δύο, υπάρχουν και εκείνα που είναι χαλασμένα και φτιάχνονται, ταυτόχρονα  έχουμε κινήσει τις διαδικασίες -  από τα έσοδα  που έχουμε -  να προχωρήσουμε στην ενοικίαση   δύο απορριμματοφόρων,  μόνο για   περιπτώσεις  ανάγκης.
Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως οι βλάβες στα απορριμματοφόρα είναι αυξημένες τα τελευταία χρόνια,  λόγω του ότι ο ΧΥΤΑ Έδεσσας  με τη διαχείριση του ΦΟΣΔΑ δε λειτουργεί   όλη μέρα, όπως μέχρι το 2016,  επειδή έχει μειωθεί το προσωπικό.  Κλείνει 2.30 το μεσημέρι, με αποτέλεσμα το δεύτερο δρομολόγιο που θα βγει από την αποκομιδή των απορριμμάτων   να μην προλαβαίνει να αδειάσει  και να μείνει στο χώρο του εργοταξίου   φορτωμένο για πολλές ώρες,  όλο αυτό  είναι φθορά  για το όχημα. Έχουμε αύξηση των βλαβών και  ελλοχεύει κίνδυνος πυρκαγιάς -  προπαντός το χειμώνα - από τις στάχτες που πετάνε οι πολίτες από τα τζάκια , τις ξυλόσομπες και τους λέβητες.  Έχουμε αναφέρει το πρόβλημα στο ΦΟΣΔΑ, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Και εδώ να κάνω  μια παρένθεση και να αναφέρω πως  η στάχτη είναι πολύ καλό λιπαντικό για τους κήπους, οπότε καλό θα είναι να την εναποθέτουν οι πολίτες  στην ύπαιθρο.
Η ανακύκλωση γίνεται κανονικά.  Πρέπει όλα  τα χαρτοκιβώτια να συμπιέζονται για να πιάνουν μικρότερο  χώρο στους κάδους.  Πολλές φορές επειδή έχουμε πρόβλημα με το απορριμματοφόρο ανακύκλωσης  - κατόπιν αποφάσεως -   πλένουμε  και χρησιμοποιούμε  ένα  συμβατικό, έτσι οι πολίτες μπερδεύονται.
Σημαντικό είναι να πούμε πως η ανακύκλωση γίνεται στην πόλη της Αριδαίας στο 100%, όχι ακόμα στα χωριά   λόγω έλλειψης προσωπικού και στόλου, μόνο κάποιες φορές  αποσπασματικά σε ορισμένες κοντινές τοπικές κοινότητες.  Συνιστώ  στους πολίτες  να μην εναποθέτουν  μη ανακυκλώσιμα υλικά στους μπλε κάδους, γιατί σ αυτές τις περιπτώσεις πληρώνει πρόστιμο ο δήμος.

ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ : Σε ζητήματα της άρδευσης  η αντιπολίτευση δήλωσε πολλές φορές  αντίθετη με τις πρακτικές σας    
ΣΤΕΦΑΝΟΣ  ΑΒΡΑΜΙΚΑΣ :Με την   άρδευση  όλα πήγαν καλά, καλύφτηκαν οι πολίτες στο 100%.  Σπασίματα σε δίκτυα διορθωνόταν το πολύ με καθυστέρηση  μιας ημέρας και  με το λιγοστό προσωπικό που έχει ο δήμος  στη διάθεσή του. Ένας υδραυλικός για 40 χωριά φέτος αντιμετώπισε πάνω από 370 βλάβες σε αρδευτικά δίκτυα. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την εργατικότητά του και την άριστη συνεργασία  με το δήμο.  Είχαμε ζητήσει μέσα από προκήρυξη  ( 3/ Κ ) μόνιμο προσωπικό :  εργάτες καθαριότητας,   οδηγούς φορτηγών απορριμματοφόρων,  χειριστές μηχανημάτων,   υδραυλικό. Ευθύνεται η πολιτεία  για τη  μη ολοκλήρωση της διαδικασίας της προκήρυξης    και από τα δέκα άτομα που ζητήσαμε ήρθαν μόνο δύο.  Ταυτόχρονα κάποιοι βγήκαν στη σύνταξη και το τρέξιμο   για την καθημερινότητα του δημότη της Αλμωπίας  είναι πάρα πολύ μεγάλο. Προσπαθούμε -  πάντα σε συνεννόηση και συνεργασία με τους πολίτες, -  με το λιγοστό προσωπικό και τις υπέρμετρες προσπάθειες της αντιδημαρχίας  να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα.

ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ : Το καλοκαίρι,  τι θεωρείτε ότι είναι πιο δύσκολα να αντιμετωπιστεί; Υπάρχει οργανωμένη πυροπροστασία;
ΣΤΕΦΑΝΟΣ  ΑΒΡΑΜΙΚΑΣ :  Η καθαριότητα, η αγροτική οδοποιία, η άρδευση. Για την καθαριότητα   και την άρδευση μιλήσαμε. Η αγροτική οδοποιία είναι σημαντική, επειδή η  ποιοτική πρόσβαση  των αγροτών στα κτήματά τους και η άρδευση  έχει να κάνει  με την παραγωγή, που είναι το ζητούμενο. Φροντίσαμε και για τα δύο συναισθανόμενοι τα προβλήματα των αγροτών.
Σχετικά με την  πυροπροστασία λαμβάνονται όλα τα μέτρα.   Γίνονται οι απαραίτητες συναντήσεις με την περιφέρεια και τους άλλους φορείς  και στη συνέχεια σε δημοτικό επίπεδο.  Ο δήμος έχει  ένα αγροτικό όχημα με δεξαμενή για άμεση επέμβαση, το οποίο έχει παραχωρηθεί στην πυροσβεστική, είναι μικρό και ευέλικτο για στενά σημεία. Όπου μας έχει ζητήσει η πυροσβεστική να επέμβουμε και να καθαρίσουμε ζώνες πυροπροστασίας  με τα μηχανήματα του δήμου το έχουμε κάνει.  Στο πλαίσιο της πυροπροστασίας το εργοτάξιο του δήμου έχει προμηθευτεί  για τα δύσκολα σημεία -  όπου δεν πάνε τα μεγάλα οχήματα -  πάνω σε γεωργικό ελκυστήρα  : 1 μαχαίρι διάλυσης δρόμων,  1 μηχάνημα ρίψης υλικού για τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης  και ένα βυτίο με ψεκαστικό  1400 λίτρων  για ρίψη νερού.  Το μαχαίρι διάνοιξης δρόμων  το χειμώνα γίνεται μαχαίρι  αποχιονισμού.   Το βυτίο  με το ψεκαστικό  εκτός από νερό το καλοκαίρι γίνεται και  ακριδοκτόνο, όταν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα και σε συνεργασία με την περιφέρεια.
Έχουμε πλέον και εξωτερικό συνεργάτη  με αποφρακτικό.  Το  πλυντήριο κάδων πλένει και απολυμαίνει,  είναι  λειτουργικό  και  το σάρωθρο (  και τα δύο έχουν παραχωρηθεί στο δήμο από το ΦΟΣΔΑ). 

ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ : Ποια άλλα μηχανήματα  (εργαλεία δουλειάς )   θεωρείτε ότι είναι απαραίτητα;
ΣΤΕΦΑΝΟΣ  ΑΒΡΑΜΙΚΑΣ :  Με το πρόγραμμα ΄΄ Φιλόδημος Ι ΄΄  έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες  για ένα καινούργιο  φορτωτή εκσκαφέα  -  ΄΄Φουξ ΄΄ ,  έναν φορτωτή μικρού όγκου ( διαβολάκι ),   έναν εκσκαφέα μικρού όγκου ( διαβολάκι ),  ρυμουλκούμενο τροχοφόρο μεταφοράς αυτών,  ένα πλυστικό και αποφρακτικό μηχάνημα ενσωματωμένο πάνω σε φορτηγό όχημα- αποσπώμενο. Έχουν εγκριθεί και εκκρεμεί η δημοπρασία τους.
Για το ΄΄ Φιλόδημο ΙΙ ΄΄  συζητάμε να ζητήσουμε καινούργια απορριμματοφόρα.

ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ : Στις περισσότερες προοδευτικές  χώρες του εξωτερικού δεν υπάρχουν  εγκαταλελειμμένα οικόπεδα με αγκάθια και σκουπίδια ( δημόσια ή ιδιωτικά)  ή δρόμοι που στις άκρες έχουν σκουπίδια και αγκάθια.  Αυτά δεν πρέπει να καθαρίζονται με μηχανήματα του δήμου ή να ειδοποιούνται οι ιδιοκτήτες  τους να κάνουν το ίδιο;
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΒΡΑΜΙΚΑΣ :  Καταγράφουμε και ενημερώνουμε τους πολίτες, επειδή θα πρέπει να καθαρίζει ο καθένας  το δικό του οικόπεδο, διαφορετικά εάν καθαριστεί από  το δήμο -  σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο -  υπάρχουν  οι ανάλογες χρεώσεις. Οτιδήποτε ανήκει στο δήμο πρέπει να καθαρίζεται από τα μηχανήματα του δήμου,  για οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση με ένα  τηλεφώνημα   μπορεί να λυθεί το ζήτημα.

ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ :  ;Έχει γίνει προετοιμασία για τυχόν πλημμύρες το χειμώνα;
ΣΤΕΦΑΝΟΣ  ΑΒΡΑΜΙΚΑΣ : Καθημερινά γίνονται καθαρισμοί σε αποστραγγιστικά και επικίνδυνα σημεία για πλημμύρες από το δήμο, όπου έχει αρμοδιότητα ο δήμος.  Ό,τι  ανήκει στην περιφέρεια το έχουμε καταγράψει   και  με τη σειρά  της η περιφέρεια  κάνει τις απαραίτητες ενέργειες καθαρισμού και διάνοιξης αυτών.  Τα  φρεάτια συντηρούνται  συστηματικά,  αρμόδια  είναι  η Δ.Ε.Υ.Α.

ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ : Τι έχει κάνει η περιφέρεια;
ΣΤΕΦΑΝΟΣ  ΑΒΡΑΜΙΚΑΣ :  Είναι καταγεγραμμένα με ενημέρωση και υπόδειξη δικιά μας και αναμένουμε  παρεμβάσεις.

ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ : Οι πολίτες απαιτούν καθαριότητα  και μια Αλμωπία χωρίς αδέσποτα με καθαρές παιδικές χαρές και πάρκα,   όμως  με τόσα αδέσποτα και δεσποζόμενα πολύ συχνά συναντούν κόπρανα στους δρόμους,  στα πάρκα και τις παιδικές χαρές.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ  ΑΒΡΑΜΙΚΑΣ :  Το συνεργείο καθαρισμού που περνάει έχει εντολή να καθαρίζει και τα περιττώματα,  και ο ιδιοκτήτης του δεσποζόμενου υποχρεούται βάσει  της νομοθεσίας  να  φροντίζει γι αυτό. Παρακαλώ την προσοχή των πολιτών γιατί εάν συλληφθούν και δεν έχουν μεριμνήσει και για τσιπάρισμα τα πρόστιμα είναι τσουχτερά. Όλα τα αδέσποτα που είναι καταγεγραμμένα είναι και εμβολιασμένα.

Ο δήμος Αλμωπίας από την  αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του δημιούργησε μια άριστη σχέση και συνεργασία με τη φιλοζωική και τον πρόεδρό της και τους ευχαριστώ για την  αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση. Διέθεσε και διαθέτει χρήματα  για όλες τις νόμιμες κτηνιατρικές πράξεις  με εξωτερικό συνεργάτη  κτηνίατρο. Μερίμνησε και μεριμνά για την προμήθεια τροφών που απευθύνονται σε αδέσποτα ζώα, δημιούργησε συνεργείο περισυλλογής και  έχει κάνει  ό,τι  ορίζει η νομοθεσία. Νόμος 4039/2012 και τροποποίησή του 4235/ 2014. Για όλες τις ενέργειες  μας επιχορηγεί το κράτος χρήματα  ( στειρώσεις, εμβολιασμούς, κά )

Έχει συσταθεί τριμερής και πενταμελής επιτροπή, επειδή το πρόβλημα είναι  σχεδόν σε όλους τους δήμους γίνανε  πανελλήνιες  συγκεντρώσεις μέσω της ΚΕΔΕ  στην Αθήνα και με τη συμμετοχή της πανελλήνιας φιλοζωικής εταιρείας,  για να αλλάξει η νομοθεσία  υπέρ των ζώων και των πολιτών. Συμμετείχαμε και εμείς σαν δήμος Αλμωπίας,  όπου εκεί καταθέσαμε τις  προτάσεις μας   για αλλαγή της νομοθεσίας  με το υποχρεωτικό   τσιπάρισμα και  στοχευμένους  ελέγχους κτηνιάτρων  ώστε να εντοπίζονται όσοι   δε θα προβαίνουν σ αυτή την ενέργεια, μετά βέβαια την  αλλαγή της νομοθεσίας.    Ακόμα, κάνουμε ενέργειες και για ένα σύγχρονο κυνοκομείο με ευρωπαϊκά πρότυπα.
Θα μεταβώ στην Αθήνα στις 15 Οκτωβρίου  σε ημερίδα που αναφέρεται στις τεχνικές περισυλλογής αδέσποτων ζώων και  ευρωπαϊκά  προγράμματα για  τη δημιουργία κυνοκομείων.

ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ : Ποιο μήνυμα απευθύνετε στους πολίτες;  Για ποια προβλήματα ζητάτε τη συμβολή τους;
ΣΤΕΦΑΝΟΣ  ΑΒΡΑΜΙΚΑΣ : Το μήνυμα βγαίνει  μέσα από ένα φυλλάδιο, το οποίο έχουμε εκδώσει με τον τίτλο  ΄΄ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ  ΓΙΑ ΕΝΑΝ  ΚΑΘΑΡΟ ΔΗΜΟ ΄΄,   που αφορά την καθαριότητα και την ανακύκλωση. Νομίζω ξέρουν όλοι οι πολίτες και το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, πως  μέσα στους κάδους δεν πετάμε στάχτες από ξυλόσομπες γιατί μπορεί να ξεσπάσει πυρκαγιά και να καεί ο κάδος και το απορριμματοφόρο, αλλά ούτε οικοδομικά υλικά,    ούτε κλαδιά δένδρων και άλλα ογκώδη αντικείμενα.  Για  όλα αυτά, που απαγορεύεται να πετάμε στους κάδους, επικοινωνούμε τηλεφωνικά με την υπηρεσία, πριν  τα αφήσουμε κάπου, για να τα παραλάβουν οι υπεύθυνοι καθαριότητας.
Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως υπάρχει μελέτη για προμήθεια θρυμματιστών  κλαδιών,  ένας γεωργικός ελκυστήρας  για μεταφορά αυτών  και   καφέ κάδοι μπαλκονιού ( ατομικοί ) κομποστοποίησης. Η μελέτη είναι έτοιμη , περιμένουμε να τρέξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Ευχαριστώ τον δήμαρχο για τις προσπάθειες που καταβάλλει, το λιγοστό εργατικό προσωπικό του εργοταξίου και τον προϊστάμενο, που σ αυτή τη δύσκολη  περίοδο που διανύουμε τα καταφέραμε και αντιμετωπίσαμε  αρκετά ζητήματα.  Αν σε κάποια  καθυστερήσαμε ή δεν αντιμετωπίστηκαν ακόμα ζητάμε την κατανόηση των πολιτών και προσπαθούμε για το καλύτερο.

ΕΙΜΑΣΤΕ  ΔΙΠΛΑ  ΣΤΟΝ  ΠΟΛΙΤΗ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙ 24ΩΡΟΥ ΒΑΣΕΩΣ

ΤΗΛ : 6985172005            
             2384350255             
2384023215

ΓΙΑ ΜΠΑΖΑ : ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΠΑΖΩΝ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΤΗΛ: 6976978860    

ΕΠΙΠΛΑ, ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ  ΣΥΣΚΕΥΕΣ  ΚΑΙ  ΓΕΝΙΚΑ  ΟΓΚΩΔΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ  ΣΤΟ  ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ, ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 7π.μ – 1.30 μμ  
 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more