Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2018

Υφαρπαγή κονδυλίων για το φράγμα του Αλμωπαίου;Φαίνεται ότι στο ίδιο έργο θεατές κινδυνεύουν να μείνουν οι πολίτες του νομού Πέλλας για ένα μεγάλο έργο όπως είναι αυτό του φράγματος της Καλής ή αλλιώς του Αλμωπαίου. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που δημοσιογραφικά καταγράφεται τα τελευταία 15 χρόνια ως ανάγκη για το νομό Πέλλας και κατά τα φαινόμενα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαίνεται να το μεταθέτει στις καλένδες. Άλλωστε η Πέλλα είναι συνηθισμένη από τέτοιες πρακτικές μιας και θυμίζουμε την υφαρπαγή κονδυλίων από την τότε Κυβέρνηση Παπαδήμου λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου του 2012 που είχαν παρθεί τα χρήματα για την παράκαμψη της Πελαίας Χώρας που θα συνέδεε τα Γιαννιτσά με την Χαλκηδόνα και δόθηκαν στον παλαιό περιφερειακό Θεσσαλονίκης, έργο που μέχρι σήμερα βρίσκεται υπό κατασκευή. Φαίνεται λοιπόν πως υπάρχουν πολλές υπόνοιες ότι και πάλι κάποιοι σκέφτονται να άρουν τις όποιες χρηματοδοτήσεις για αυτό το έργο και να τις οδηγήσουν αλλού. Δεν μπορούμε όμως να πιστέψουμε ότι ο νομός Πέλλας πάσχει από κακή εκπροσώπηση. Μέχρι σήμερα σε αυτές τις μεθοδεύσεις δεν  υπάρχουν αντιδράσεις από τους Κυβερνητικούς Βουλευτές καθώς δεν υπάρχει καμιά πρόθεση χρηματοδότησης από την πολιτεία. Το έργο αυτό, Το Φράγμα Αλμωπαίου, ένα έργο τεράστιων αναπτυξιακών δυνατοτήτων που ο προϋπολογισμός του θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια και με τον πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα θα ¨ρίξει¨ στην αγορά του Νομού πάνω από 400 εκατομμύρια (εκατοντάδες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και τη λειτουργία του σε επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό δυναμικό) απειλείται! Μάλιστα για το ζήτημα έχει θέσει ερώτηση προς την Βουλή ο πρώην Υπουργός και νυν Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Καρασμάνης που ζητά πλέον και επισήμως να δημοπρατηθεί και να ξεκινήσει  άμεσα η κατασκευή του Φράγματος Αλμωπαίου»! Το έργο πληροί όλες τις προϋποθέσεις και τα κοινοτικά χρήματα για την υλοποίησή του είναι διασφαλισμένα και… περιμένουν. Αν όμως δεν κινηθούμε γρήγορα η υφαρπαγή των χρημάτων θεωρείται βέβαια! Άλλωστε σήμερα όλοι είμαστε μάρτυερων σκοπίμων ψευδολογιών  και μιας νέας  ¨επιχείρησης¨, που στοχεύει αυτό το μεγάλο έργο να πάει – όπως το 2011 - στις καλένδες, για να εξυπηρετηθούν μικροκομματικά και στενά προσωπικά μικροπολιτικά συμφέροντα.
            Ο πρώην Υπουργός, που στη σύντομη υπουργία του διασφάλισε κοινοτικά κονδύλια σχεδόν μισού δις (436 εκατομμυρίων) ευρώ για αρδευτικά έργα ανάμεσα στα οποία και το συγκεκριμένο έργο πνοής για τον Νομό αλλά και γενικότερα για την Κεντρική Μακεδονία, ¨εγκαλεί¨ την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για απαράδεκτη και ύποπτη ολιγωρία.
            Τεκμηριώνει με αδιάσειστα στοιχεία, ότι το έργο πληροί όλες τις προϋποθέσεις και καλεί τον σημερινό Υπουργό να προχωρήσει ¨εδώ και τώρα¨ στην προκήρυξη του Μέτρου 4.3.1, στην εκταμίευση των διασφαλισμένων επί υπουργίας Καρασμάνη χρημάτων, και στην άμεση δημοπράτηση και έναρξη κατασκευής του Φράγματος.
Επισυνάπτεται το κείμενο της Ερώτησης:
          Ένα έργο τεράστιο, ζωτικής σημασίας όχι μόνον για τον Νομό Πέλλας αλλά γενικότερα για την Κεντρική Μακεδονία, κινδυνεύει να ¨τιναχτεί στον αέρα¨ με αποκλειστική - πλέον - ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης και της ολιγωρίας της στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υλοποίησή του!
Πρόκειται για το Φράγμα Αλμωπαίου (Καλής), έργου πολλαπλής χρησιμότητας,αγροτικής, οικονομικής, τουριστικής αλλά και περιβαλλοντικής, για την άρδευση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων στις πεδιάδες Σκύδρας, Γιαννιτσών και Αλμωπίας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή (Τάφρος 66). Ο υπογράφων, αναγκάζεται να επανέλθει στο μείζον αυτό ζήτημα, καθότι, ενώ με Ερώτησή του (αριθμός 5552) της 30ης Απριλίου φέτος, καλούσε την προκάτοχη ηγεσία του Υπουργείου να ξεκαθαρίσει χωρίς υπεκφυγές και αοριστολογίες πότε επιτέλους θα προκηρυχθεί το Μέτρο 4.3.1. των 436 εκατομμυρίων κοινοτικών κονδυλίων και αν σ’ αυτό θα ενταχθεί η κατασκευή του Φράγματος Αλμωπαίου, ουδεμία απάντηση δόθηκε αν και έχουν παρέλθει έξη μήνες!
Για το σημαντικότατο αυτό έργο, στο βραχύ χρονικό διάστημα υπουργίας του Ερωτώντα, ¨έτρεξαν¨ ταχύτατα όλες οι διαδικασίες για την υλοποίησή του. Εγκρίθηκε όπως προτάθηκε αυτούσιο το Μ 4.3.1 με προϋπολογισμό 436 εκατομμύρια για κατασκευές φραγμάτων και αρδευτικών έργων ζωτικής σημασίας για τον τόπο, περιλαμβανομένου του Φράγματος Αλμωπαίου και, ταυτόχρονα, εντάχθηκε ως τρίτο στα δέκα που προτάθηκαν για το ¨Πακέτο Γιουνγκέρ, το οποίο η Κυβέρνηση ακόμη δεν έχει ¨ακουμπήσει¨.
Ως μοναδική εκκρεμότητα απέμεναν οι «περιβαλλοντικοί όροι», οι οποίοι πάντως κατατέθηκαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος την 12η/12/2014 και ενώ, θα έπρεπε να έχουν υπογραφεί και να έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση εντός του πρώτου τριμήνου του 2015, η νέα τότε ηγεσία του Υπουργείου χρειάστηκε… τριάμισι χρόνια για να το πράξει!

ΕΠΕΙΔΗ, εσχάτως βλέπουμε να επαναλαμβάνεται η γνωστή τακτική των κωλυσιεργιών με παραπλανητικές σπερμολογίες και συνειδητά ψεύδη που επιχειρούν να εμφανίσουν αυτό το τεράστιο έργο ως δήθεν «νέο που ωρίμασε μελετητικά από την… σημερινή Κυβέρνηση» και ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί – όπως ψευδέστατα λέγεται – από το τρέχον Πρόγραμμα ΠΑΑ 2014-2020 που χρηματοδοτεί μόνον παλαιά έργα…
ΕΠΕΙΔΗ, αντίθετα με αυτούς τους ύποπτους και κακόβουλους ισχυρισμούς, το έργο πληροί όλα τα κριτήρια – συμπληρωματικότητας, διαχρονικότητας, παλαιότητας, περιβαλλοντικά κ.α. δηλαδή όλες ανεξαίρετα τις προϋποθέσεις – ¨καλύπτεται¨ δε από τρία Προγράμματα: αρχής γενομένης από το Πρόγραμμα 2000-2007 στο οποίο εντάχθηκε η προμελέτη, στη συνέχεια από το Πρόγραμμα 2007-2013 στο οποίο εντάχθηκε η κύρια μελέτη και τέλος από το τρέχον Πρόγραμμα 2014- 2020 στο οποίο έχει ενταχθεί η δημοπράτησή του και κατασκευή του…

ΕΠΕΙΔΗ, διαπιστώνεται ότι γινόμαστε θεατές στο ίδιο ¨έργο¨ που παίχτηκε το 2011, όταν για εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων ή ακόμη και προσωπικών μικροπολιτικών, ο τότε Υπουργός ¨φρέναρε¨ σκανδαλωδώς την κατασκευή του Φράγματος ακυρώνοντας τον καθόλα νόμιμο διαγωνισμό και προκηρύσσοντας νέο, ακριβώς για να παραπέμψει το μεγάλο έργο στις καλένδες και τα χρήματα που προορίζονταν γι’ αυτό να διοχετευτούν σε άλλα, δικής τους επιλογής και δικών τους κομματικών συμφερόντων…
ΕΠΕΙΔΗ, το Φράγμα Αλμωπαίου είναι ένα έργο πανέτοιμο προς δημοπράτηση, και τα χρήματα για την υλοποίησή του υπάρχουν αναξιοποίητα εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια στα συρτάρια των Βρυξελλών…
ΕΠΕΙΔΗ, από το τρέχον έτος απομένουν πλέον δύο μήνες, και η παρούσα προγραμματική περίοδος στην οποία έχει ενταχθεί η κατασκευή του έργου περιορίζεται ανησυχητικά, και ουδεμία άλλη κωλυσιεργία ή αναβλητικότητα μπορεί πλέον να είναι ανεκτή…
ΖΗΤΕΙΤΑΙ από τον Υπουργό
Να προκηρύξει ¨εδώ και τώρα¨ το Μέτρο 4.3.1. ώστε να αντληθούν και αξιοποιηθούν τα 436 εκατομμύρια του προϋπολογισμού του, και να δημοπρατηθεί άμεσα ένα έργο πολλαπλής αναγκαιότητας για το Νομό Πέλλας και γενικότερα για την Κεντρική Μακεδονία.
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Γιώργος Καρασμάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more