Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Γ. Τσανανάς: «Στρατηγικού Επιπέδου» Η Μεταλλευτική Επένδυση Στην Β.Α. Χαλκιδική



Στην επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα της εξόρυξης, στην βορειο-ανατολική Χαλκιδική,  αναφέρθηκε ο κ. Γεώργιος Τσανανάς, μεταλλειολόγος/μηχανικός, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παρεχώρησε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΠΕΛΑ Τηλεόραση, το Σάββατο 17 Νοεμβρίου.
Ο κ. Τσανανάς κατάγεται από την Στρατονίκη Χαλκιδικής, έχει εργασθεί ως μηχανικός παραγωγής στα μεταλλεία της ΑΕΕΧΠ & Λιπασμάτων, πρόγονο επιχείρηση της ELDORANDO GOLD, ενώ τώρα εργάζεται στο Κέντρο Δοκιμών της ΔΕΗ. Είναι μέλος του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, μετέχοντας σε επιτροπές που μελετούν την αναγκαία αναπτυξιακή πολιτική που θα εφαρμοσθεί από την επόμενη κυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας  η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα «πρέπει να δώσει λύσεις» κυρίως και πρωταρχικά σε στρατηγικού επιπέδου επενδύσεις, όπως αυτή της μεταλλευτικής επένδυσης στην Βορειο-ανατολική Χαλκιδική.
Τα προβλήματα στην εξορυκτική δραστηριότητα της περιοχής, σύμφωνα με τον κ. Τσανανά έχουν ως απαρχή την δολοφονία του Αλεξάνδρου Αθανασιάδη, στις 3 Μαρτίου 1988, στον Φάρο του Ψυχικού, στην Αθήνα, από την «17 Νοέμβρη», δια χειρός Κουφοντίνα. Από τότε, και στο κενό διοίκηση που δημιουργήθηκε, λάθος πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί χειρισμοί διαμόρφωσαν μια κατάσταση μη γόνιμη για την επένδυση. Σήμερα το έργο υπολειτουργεί, με ευθύνη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, οι οποίοι αρνούνται την έκδοση των αναγκαίων αδειών για την ολοκλήρωση των απαιτουμένων εργασιών για την αξιοποίηση του κοιτάσματος των Σκουριών, και  κατ’ επέκταση για την εύρυθμη λειτουργία του συνόλου της επένδυσης. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, στο μόνο ζήτημα που ο σημερινός πρωθυπουργός δεν έκανε colotoumpa, είναι το ζήτημα των Σκουριών. Το θέμα αυτό, σύμφωνα με τον κ. Τσανανά, θα λυθεί από την επόμενη κυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας, η οποία άμεσα θα παραχωρήσει τις απαιτούμενες άδειες λειτουργίας και θα ξεμπλοκάρει τις επενδύσεις στο Ελληνικό και στις Σκουριές, όπως τόνισε ο Πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη συνέντευξη του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο BLOOMBERG. Τις Σκουριές που, ο κ. Τσανανάς με τις παρεμβάσεις του στις επιτροπές και στις ομάδες εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, τις έχει αναγάγει σε βασικότατη στρατηγική επένδυση για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας, καθώς τα οφέλη δεν θα περιορισθούν στα όρια της τοπικής κοινωνίας.
Καθώς ο ορυκτός πλούτος της περιοχής είναι τεράστιος, η αξιοποίηση του είναι κάτι παρά πάνω από αναγκαία και προς τούτο απαραίτητα στοιχεία είναι η ύπαρξη υγιούς επενδυτικού σχήματος, αναμφισβήτητα η τήρηση της περιβαλλοντικής μελέτης αλλά και η συναίνεση και η αποδοχή από την τοπική κοινωνία.  Στο τελευταίο δίνει ιδιαίτερο βάρος ο κ. Τσανανάς, ο οποίος, λόγω της καταγωγής του και της συνεχούς παρουσίας στην περιοχή, γνωρίζει πού καλά τους «φόβους» και τους ενδοιασμούς  που έχουν δημιουργηθεί. Γνωρίζει ότι οι φόβοι και οι όποιες αντιδράσεις, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν από την επόμενη κυβέρνηση, με λόγο τεχνοκρατικό,  ρεαλιστικό και πειστικό. Σημειώνει δε ότι, είτε αποφασισθεί είτε όχι η πλήρης καθετοποίηση της επένδυσης, πάλι το όφελος για την τοπική κοινωνία θα είναι τέτοιου μεγέθους, που δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν αμφιβολίες για την συνέχιση ή όχι της μεταλλευτικής δραστηριότητας.
Στο  πλαίσιο αυτό αντιμετωπίζει και το ιδιαίτερο πρόβλημα που έχει παρουσιασθεί, στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Στρατονίκη, το θέμα των ρηγματώσεων που έχουν παρουσιασθεί σε μεγάλο αριθμό σπιτιών και που προκαλεί δικαιολογημένες ανησυχίες στους κατοίκους, για τις περιουσίες τους αλλά κυρίως για την ασφάλειά τους. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες του τοπικού Προέδρου, για την δημοσιοποίηση του προβλήματος και την επίλυσή του, δεν έχει βρεί ανταπόκριση. Το κράτος, σύμφωνα με τον κ. Τσανανά, είναι απελπιστικά απών. Ο κ. Τσανανάς προτείνει την άμεση διενέργεια ημερίδας επί τόπου, με την συμμετοχή των αρμοδίων φορέων του Κράτους και την αυτοδιοίκηση, όχι μόνο για την ενημέρωση του πληθυσμού αλλά για την εξεύρεση λύσεων. Τονίζει ότι «πρέπει να μάθουμε να προλαμβάνουμε και όχι να τρέχουμε πυροσβεστικά», εκφράζοντας την μεγάλη του ανησυχία για την κατάσταση.
Βέβαια, ο κ. Τσανανάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε άλλα προβλήματα της περιοχής, πάντα σε σχέση με την εκεί μεταλλευτική επενδυτική δραστηριότητα και τα «οφέλη» που αυτή θα πρέπει να αποδίδει στο σύνολο της εκεί κοινωνίας. Όπως, το ζήτημα της «ελληνικότητας» της επένδυσης, η ανάγκη καταπολέμησης της τοπικής ανεργίας και η χρηστή και με διαφάνεια διαχείριση των αντισταθμιστικών τελών που αποδίδονται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τα οφέλη αυτά, θα πρέπει να διαχέονται στο σύνολο της κοινωνίας, να είναι ορατά και εμφανή, και σε αυτήν την κατεύθυνση ζήτησε ως απαραίτητο στοιχείο την αλλαγή τις νοοτροπίας τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και των πολιτών. «Όλοι πρέπει να δώσουμε ότι καλύτερο έχουμε, για να βελτιωθεί η κατάσταση, για το κοινό όφελος».
Ο κ. Τσανανάς τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του, γιατί όπως τόνισε η επένδυση στην Χαλκιδική αποτελεί προτεραιότητα για τον επόμενο πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.
(Η παραπάνω συνέντευξη του κ. Γεωργίου Τσανανά, είναι διαθέσιμη στις σελίδες της ΠΕΛΛΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (PELLA TV) στο FACEBOOKκαθώς και στο YOUTUBE)
Δείτε την συνέντευξη παρακάτω: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more