Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Η ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ



ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

Πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση   από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον καθηγητή Πνευμονολογίας και διευθυντή Πνευμονολογικής Κλινικής Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, σε συνεργασία με το τμήμα Επείγουσας Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βέρνης, το οικονομικό κολλέγιο Περρώτης και το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η ανασκόπηση δημοσιεύτηκε στο επιστημινικό περιοδικό : « International Journal of Environmental Research and Public Health »
Η προσφυγική κρίση  αφορά και  την κρίση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όσον αφορά τα οικονομικά του προβλήματα
Η ανασκόπηση αναφέρει στοιχεία  που αφορούν  τη χρονική περίοδο από τις αρχές του  2014  και δημοσιεύτηκε  το 2018
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία οι τέσσερις στους δέκα πρόσφυγες αρρωσταίνουν στη διαδρομή, με πιο συχνή αιτία τη λοίμωξη του αναπνευστικού. Ακριβή στοιχεία δε διατίθενται για τον εμβολιασμό των 80%  των προσφύγων, λένε οι γιατροί ( δηλ. ποιος χρεώνεται γι αυτούς τους εμβολιασμούς ).
Βάσει επίσημων στοιχείων  από τις αρχές του 2014,  1.112.332 πρόσφυγες  πέρασαν τα Ελληνικά σύνορα. Από αυτούς 33.677 ήταν παιδιά και έφηβοι  που ζήτησαν και άσυλο από την  Ελλάδα.  Την ώρα που μειώνονται οι δαπάνες της πολιτείας για την υγεία  η  Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει τις ορδές μεταναστών ή  προσφύγων  ή λαθρομεταναστών -  όπως ονομάζονται -  με αποτέλεσμα  να οδηγηθεί   η υγεία σε  βασικές ελλείψεις  και ανεκπλήρωτες ανάγκες, για τους Έλληνες κυρίως αλλά και τους πρόσφυγες.
Η ανασκόπηση δείχνει πως το κόστος των δημοσίων δαπανών για τη διαχείριση των μεταναστών το 2016 ήταν 0,3%  του Α.Ε.Π της χώρας, δηλαδή 600 εκατ. ευρώ.
Το 35,7 % αυτού του ποσού δαπανήθηκε στα κέντρα φιλοξενίας, το 26,3% σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, το 20,6% στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, το 8,1% σε μεταφορές, το 6,5% σε άσυλο και μετεγκατάστασή τους και το 2,8%  στις επιστροφές στις χώρες τους.
Από τον Μάιο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 πραγματοποιήθηκαν 42.787 εμβολιασμοί παιδιών προσφύγων με τη συνεργασία του υπουργείου  υγείας και διαφόρων Μ.Κ.Ο.     Ο  καθηγητής Γουργουλιάνης  επισημαίνει πως το κόστος αυτών των εμβολιασμών καλύφτηκε εν μέρει από  τις Μ.Κ.Ο.  Άρα δεν ξέρουμε ακριβώς πόσο μας στοιχίζει η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα, σε ένα σύστημα ήδη επιβαρυμένο.
Οκτώ στους δέκα πρόσφυγες αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα αφού διακατέχονται από ανασφάλεια σχετικά με το μέλλον τους.
Οι τέσσερις στους δέκα αρρωσταίνουν στη διαδρομή, συχνότερα από λοίμωξη του αναπνευστικού. Το Αφγανιστάν και το  Πακιστάν έχουν υψηλά ποσοστά φυματίωσης και μάλιστα της κατηγορίας  ΄΄πολυανθεκτικής ΄΄σε μεγάλο ποσοστό.
Το Ε.Σ.Υ  βρίσκεται  σε δύσκολη θέση αφού πρέπει να αντιμετωπίσει   τα ζητήματα υγείας, αλλά παράλληλα και τις γλωσσικές και πολιτισμικές διαφορές των προσφύγων, αλλά και τις ψυχοτραυματικές  καταστάσεις.

Ο κ. Γουργουλιάνης  στην ανασκόπηση καταλήγει ότι πρέπει να ληφθούν απαραίτητα μέτρα.  Κρίνεται επιβεβλημένη η ενίσχυση του Ε.Σ.Υ,  για να παρέχεται μια πιο ανθρώπινη και αποτελεσματική ιατρική περίθαλψη.  Θα πρέπει,  παράλληλα με την οικονομική ενίσχυση, να  ληφθούν και απαραίτητα  μέτρα για καταγραφή, ακριβή συστήματα επιτήρησης νοσημάτων, ιατροφαρμακευτική ενίσχυση, κατάρτιση των παροχών υγειονομικής περίθαλψης με σκοπό τη βελτίωση των ψυχοκοινωνικών και επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων για πρωτοβάθμια φροντίδα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more