Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

ΠΑΡΑΣΧΟΣ ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ: "ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ"







      

          Στο  Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Έδεσσας εκδικάσθηκε πρόσφατα η μήνυση που είχε καταθέσει ο Κυριάκος Ιωάννου κατά του πρώην Δημάρχου Εξαπλατάνου Σταύρου Τουφεγγόπουλου για το αδίκημα της ψευδούς ανώμοτης κατάθεσης, σχετικά με τα όσα είχε καταθέσει ο Τουφεγγόπουλος στο ίδιο Δικαστήριο για τα περίφημα «έργα» των χαλικοστρώσεων.
          Η υπόθεση είχε ξεκινήσει με ένα άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», στις 16/9/2010.  Στο άρθρο αυτό κάναμε μία κριτική επισκόπηση της δημαρχιακής περιόδου που έληγε και των πεπραγμένων του τότε δημάρχου Σταύρου Τουφεγγόπουλου.  Στο δημοσίευμα αυτό αναφέραμε
μεταξύ άλλων διάφορα δημοτικά «έργα» τα οποία παρότι δεν κατασκευάσθηκαν, εν τούτοις πληρώθηκαν στους εργολάβους και διατυπώναμε το ερώτημα προς τον  Τουφεγγόπουλο που πήγαν τα λεφτά. Φυσικά απάντηση δεν πήραμε και η υπόθεση έφθασε στα Δικαστήρια.
          Ο Τουφεγγόπουλος …….. παρεξηγήθηκε από το δημοσίευμα και μας έκανε μήνυση, για το δημοσίευμα αυτό, αλλά το Δικαστήριο μας αθώωσε πανηγυρικά.  Στην δίκη αυτή κλήθηκε και ο εργολάβος Κυριάκος Ιωάννου, ο οποίος κατέθεσε ότι ουδέποτε εκτέλεσε τα έργα που του ανατέθηκαν και ότι τα χρήματα από την εξόφληση των χρηματικών ενταλμάτων τα επέστρεψε στον Τουφεγγόπουλο.
          Ακολούθησε μήνυσή μου  κατά του Τουφεγγόπουλου και των μαρτύρων του, με αποτέλεσμα το Δικαστήριο να κρίνει ότι όσα κατέθεσαν ήταν ψέματα και να τους καταδικάσει. Η καταδικαστική απόφαση έγινε ήδη αμετάκλητη, αφού ο Αρειος Πάγος, όπου έφτασε η ….χάρη του Τουφεγγόπουλου, απέρριψε την  αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει.
          Επίσης μήνυση κατά του Τουφεγγόπουλου κατέθεσε και ο Κυριάκος Ιωάννου, επειδή ο Τουφεγγόπουλος ισχυρίσθηκε ότι ο Ιωάννου δήθεν δεν του είχε επιστρέψει τα χρήματα μετά την εξόφληση των χρηματικών ενταλμάτων.
          Το Δικαστήριο τελικά έκρινε ότι η κατάθεση του Τουφεγγόπουλου αναφορικά με τον Ιωάννου ήταν ψευδής, δηλαδή έκρινε ότι ο Ιωάννου πράγματι επέστρεψε τα χρήματα στον Τουφεγγόπουλο και παράλληλα έκρινε ότι και για αυτή την ψευδή κατάθεση έχει ήδη τιμωρηθεί με την προηγούμενη αμετάκλητη απόφαση, γι’ αυτό έκανε δεκτή την ένσταση δεδικασμένου που υπέβαλλε ο συνήγορος του Τουφεγγόπουλου.
          Επί της ουσίας δηλαδή, ακόμη και ο ίδιος ο Τουφεγγόπουλος παραδέχθηκε ότι έχει τιμωρηθεί για όσα κατέθεσε σχετικά με την επιστροφή των χρημάτων από τον Ιωάννου.  Αρα τζάμπα πανηγύριζε το σόι και οι συνήγοροι…..
          Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην Δήμαρχος Σταύρος Τουφεγγόπουλος απαξίωσε (ως συνήθως) να παρευρεθεί ο ίδιος στο Δικαστήριο και προτίμησε να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορό του.
          Επίσης, πολύ μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι  ο Τουφεγγόπουλος δεν βρήκε ούτε ζήτησε να καταθέσουν ως μάρτυρες, ούτε ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Παλίκογλου, ούτε ένας από τους δέκα δημοτικούς του συμβούλους, ούτε ένας από τους δέκα προέδρους τοπικών συμβουλίων, ούτε  οποιοσδήποτε από όσους είχαν εμπλακεί στην υπόθεση (μέλη δημαρχιακής επιτροπής,  εργολάβοι κλπ).
          Αντί αυτών, πρότεινε ως μάρτυρα την κόρη του Αναστασία, η οποία την περίοδο εκείνη έκανε το μεταπτυχιακό της στο Πολυτεχνείο και προφανώς δεν γνωρίζει τίποτα για την υπόθεση…
          Σχετικά με το «έργο» των περίφημων χαλικοστρώσεων του Δεκεμβρίου του 2006, αξίζει να αναφέρω τα εξής:
          Στις 8-12-2006 ο τότε δήμαρχος Χρήστος Παλίκογλου και ενώ τον Οκτώβριο είχε χάσει τις εκλογές από τον Τουφεγγόπουλο, συγκάλεσε την τότε δημαρχιακή επιτροπή με θέμα την ανάθεση δέκα τριών (13) έργων χαλικοστρώσεων στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Εξαπλατάνου.
          Η δημαρχιακή επιτροπή, την πλειοψηφία της οποίας έλεγχε ο Τουφεγγόπουλος, πράγματι ανέθεσε τα «έργα» των χαλικοστρώσεων σε τέσσερις εργολάβους εμπιστοσύνης του Τουφεγγόπουλου.
          Τα «έργα» αυτά ήταν εικονικά και φυσικά ποτέ δεν εκτελέστηκαν, αλλά είχε συμφωνηθεί, μεταξύ του Παλίκογλου, του Τουφεγγόπουλου και των εργολάβων, τα χρήματα που θα εισέπρατταν αυτοί, να τα επιστρέψουν στον Δήμο, προκειμένου να πληρωθούν οι εργάτες που είχαν απασχοληθεί με μαύρη εργασία κατά την θητεία του Παλίκογλου.
          Αφού οι τέσσερις εργολάβοι εξέδωσαν τα σχετικά τιμολόγια, τον Μάρτιο του 2007, οι σύμβουλοι παραλαβής Κυριάκος Γιαλαμάς και Χρήστος Παπαδόπουλος, με παρότρυνση του Τουφεγγόπουλου πείστηκαν και υπέγραψαν προχρονολογημένες βεβαιώσεις καλής εκτέλεσης των ανύπαρκτων «έργων». Ακολούθησε η έκδοση και πληρωμή των σχετικών ενταλμάτων πληρωμής και η επιστροφή των χρημάτων στον Τουφεγγόπουλο, ο οποίος όμως δεν τήρησε την συμφωνία με τον Παλίκογλου και δεν πλήρωσε τους εργαζόμενους, οι οποίοι άρχισαν να διαμαρτύρονται, γι’ αυτό και το θέμα έφθασε με επερώτησή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου ο Παλίκογλου παραδέχθηκε την εικονικότητα των έργων και αναρωτήθηκε γιατί δεν πληρώθηκαν οι εργάτες, αλλά απάντηση δεν έλαβε. Όλα αυτά τα χρόνια, με συνεχόμενες δημοσιεύσεις, καταγγελίες και μηνύσεις, καλούμε  τον Τουφεγγόπουλο να φέρει πίσω τα λεφτά που του επέστρεψαν οι εργολάβοι, αλλά αυτός σφυρίζει αδιάφορα. Ακόμα και τώρα φωνάζουμε Τουφεγγόπουλε φέρε  πίσω τα κλεμένα!!!!
          Η μέχρι τώρα δικαστική εξέλιξη μας δικαιώνει αφού  από την αρχή της θητείας μας καταγγείλαμε, όπως οφείλαμε,  την παράνομη λειτουργία της τότε δημοτικής αρχής, την διασπάθιση των δημοτικών πόρων προς όφελος συγκεκριμένων προσώπων, την αντιδημοκρατική λειτουργία και προκλητική συμπεριφορά του Τουφεγγόπουλου.
          Οι δίκες  συνεχίζονται. Ο Τουφεγγόπουλος παραπέμπεται για δύο τουλάχιστον κακουργήματα. Το πρώτο που αφορά παράβαση καθήκοντος σχετικά με τα ανύπαρκτα έργα των χαλικοστρώσεων προϋπολογισμού 77.000 ευρώ, επρόκειτο να δικαστεί στις 21-1-2019 αλλά πήρε αναβολή για τις 23-9-2019 με αίτημα του Τουφεγγόπουλου που επικαλέστηκε ασθένεια (εγκεφαλοπάθεια). Γνωστή προσφιλής τακτική του, να μην παρίσταται στις δίκες ,να καθίσει στο ειδώλιο του κατηγορούμενου και να υπερασπιστεί τις όποιες αλήθειες του. Αμέσως μετά την προφανή προσωρινή ανακούφισή του αφού πέτυχε την αναβολή, ήρθαν τα μαντάτα για την άλλη παραπομπή για το επίσης ανύπαρκτο έργο της ασφαλτόστρωσης στο Θεοδωράκι το 2007( παραπέμπονται μαζί του , οι εργολάβοι [Παντζαρτζίδης και Ελευθεριάδης, οι τρεις μηχανικοί της ΤΥΔΚ, Καλογιαννίδης, Σαμαρέντσης και Σουτζόπουλος και ο σύμβουλος παραλαβής Παντελής Κετικίδης), δαπάνης 141.000 ευρώ…, για το οποίο ορίσθηκε δικάσιμος η 21-10-2019. Εκκρεμεί βέβαια και η υπόθεση των 195 προφορικών αναθέσεων, που αφορά τον Παλίκογλου και τον Τουφεγγόπουλο, από τις οποίες ο Δήμος υπέστη τεράστια ζημία  . Πολύ σύντομα θα έρθουν τα μαντάτα και για αυτές. Γιατί ο Δήμος δεν ενημερώνει για τα χρήματα που χάθηκαν , για να ξέρουν οι πολίτες ποιοι είναι οι αιρετοί που δείχνουν τέτοια ανοχή και απάθεια  για τα ποσά που χάθηκαν;
Οφείλει ο Δήμος να έχει ενημερωμένους πολίτες ή όχι;
Να ξέρουν τι έχει γίνει;
Επιτρέπεται  αιρετοί με εικοσαετή θητεία  , όπως ο Χρήστος Χουρσόγλου  , όπως πανηγυρικά τόνιζε με έμφαση στα δημοτικά συμβούλια, να μην καταλαβαίνει τι έχει συμβεί;
Ή ο άλλος ο Καλαμποκοκλέφτης ο Σαββίδης , που δήλωνε 100 στρέμματα  καλαμπόκι , αλλά δεν πλήρωνε ποτέ αρδευτικά. Τη στιγμή που όλους τους πραγματικούς αγρότες  τους έκαναν ακόμα και κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών .( Έλεος με όλα αυτά τα στραβά)

Τα ερωτήματα όμως, σχετικά με την αποκατάσταση της τεράστιας ζημίας που έχει υποστεί ο Δήμος Αλμωπίας παραμένουν .
Τι ενέργειες άραγε έχει κάνει η παρούσα δημοτική αρχή, στα πέντε χρόνια της θητείας της; Τι έκανε η προηγούμενη;
Πότε επιτέλους θα επιστραφούν   τα κλεμμένα;
Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες , μετά και την  αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου ότι ο Δήμαρχος  Τουφεγγόπουλος κράτησε τα χρήματα.


Αλλά και  αυτοί που θέλουν να σώσουν τον τόπο   , δώδεκα χρόνια τώρα  δεν έχουν πει ούτε μία λέξη. Δεν τολμά κανείς να βγει και να μιλήσει για  τα κακώς κείμενα  που έγιναν  στους Δήμους Αλμωπίας. Όλοι επικαλούνται την καινούργια  αρχή, για να πάμε μπροστά , αλλά κανείς δεν γυρίζει πίσω να δει τι έχει  γίνει.( Κολυμβητήριο, Οικόπεδα, Χώροι πρασίνου , Λουτρά Πόζαρ, ΔΕΥΑ .Όλα αυτά  βρίσκονται στην κύρια ανάκριση σε βαθμό κακουργήματος. )
Δεν αναρωτιούνται οι αιρετοί μας , γιατί από τους 16 δημοτικούς συμβούλους του Σταύρου Τουφεγγόπουλου ( αλλά και Παλίκογλου )οι 11 είναι καταδικασμένοι ή υπόδικοι;
Δεν αναρωτιούνται γιατί παραπέμπονται για κακούργημα μηχανικοί και εργολάβοι για ανύπαρκτα έργα;
Εμείς παραμείναμε πιστοί  στις διακηρύξεις του τότε συνδυασμού μας μέχρι το τέλος .
Πορευτήκαμε έναν δύσκολο δρόμο ,χωρίς εμπάθειες και εμμονές  με στόχο να βάλλουμε ένα λιθαράκι στην αναβάθμιση της τοπικής κοινωνίας.
Άραγε οι επόμενοι επίδοξοι δημοτικοί άρχοντες, οι οποίοι  διακηρύσσουν ότι θα μας σώσουν και  λένε ότι κοιτάνε μπροστά , χωρίς να γυρίσουν πίσω   να δουν τα βρώμικα αποτυπώματα που άφησαν οι διοικήσεις Παλίκογλου-Τουφεγγόπουλου , στον πρώην Δήμο Εξαπλατάνου, αλλά και στον πρώην Δήμο Αριδα ίας. Τι έκαναν όλα  αυτά τα χρόνια ;Δυστυχώς δεν έκαναν τίποτα . Τίποτα για να διεκδικήσουν τα τεράστια ποσά  που  χάθηκαν. Δεν οφείλουν άραγε να γνωρίζουν τις υποθέσεις αυτές;  Ποιο είναι το ενδιαφέρον τους και τι προτίθενται να κάνουν  για όλα αυτά;
Θα τολμήσουν άραγε να μιλήσουν πριν και μετά  τις εκλογές  για όλα αυτά  που ταλανίζουν τον τόπο δώδεκα χρόνια τώρα; ΊΔΩΜΕΝ 

Παράσχος Τσάνταλης 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more