Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Γιατί το ΚΚΕ(μ-λ) αυτοδύναμα στις εκλογές


 Το ΚΚΕ (μ-λ) έκανε Αποχή από τις Ευρωεκλογές και συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές εκλογές  της χώρας  μας. Αυτό μοιάζει ως ανακόλουθο και ακατανόητο της πολιτικής  πρακτικής του. Θα μπορούσε όμως να ισχύει κάτι τέτοιο εάν
οι εκλογές αφορούσαν την στρατηγική και τις αρχές ενός πολιτικού φορέα . Για το ΚΚΕ (μ-λ) όμως οι εκλογές μέσα στα πλαίσια  της  αστικής δημοκρατίας δεν  μπορούν  παρά να είναι ζήτημα τακτικής και τίποτε περισσότερο, ούτε λιγότερο. Συνεπώς όταν  ιδεολογικοποιούνται και ανάγονται σε «μάχη των μαχών», ιδιαίτερα για τις επαναστατικές και κομμουνιστικές  δυνάμεις, τότε ξεφεύγουν από αυτό που εκφράζουν στην πραγματικότητα και οδηγούν σε ατραπούς λαθεμένους και επικινδύνους.
 Ιστορικά υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα που μπορούν να αποδείξουν ότι καμιά εξουσία δεν παραδόθηκε από την τάξη που την κατείχε αμαχητί. Ακόμα κι αν οι υποθέσεις που έγιναν για την Αμερική, από τον ίδιο τον  Μαρξ, φάνηκε πολύ σύντομα ότι δεν θα μπορούσε να ισχύσει κάτι τέτοιο  παρ’ όλα  τα «γυρίσματα» που μπορεί  να κάνει  ακόμα  και σ’ αυτό η ιστορία. Τα φωτεινά παραδείγματα του Λαϊκού Μετώπου στα 1936 στην Ισπανία, αλλά κι εκείνο της Χιλής του Αλιέντε, είναι αρκετά για να δώσουν τις πρέπουσες απαντήσεις στους «δογματικούς» υποστηρικτές  αυτών των δρόμων και των εκλογικίστικων επιλογών.
 Συμμετέχουμε ως ΚΚΕ (μ-λ) αυτόνομα γιατί κρίνουμε ότι είναι η στιγμή του επανακαθορισμού  ενός εκάστου στην πολιτική σκηνή και ο καθείς κρίνεται για να αποκτήσει το δικαίωμα του λόγου και της κρίσης στα σημερινά πολιτικά πράγματα του τόπου μας.
 Ζούμε αναμφισβήτητα την εποχή που οι κοινωνίες και οι πολιτείες της Ευρώπης και όλου του κόσμου κυοφορούν το νέο που αργεί όμως να προκύψει και το παλιό αρνείται επίμονα και πεισματικά  ότι  είναι παμπάλαιο, με όσα φκιασίδια κι αν βάζει και αρνείται πολύ περισσότερο να πεθάνει. Έτσι όλο και περισσότερο πλησιάζει μια νέα γενική αναμέτρηση των κυρίαρχων  ιμπεριαλιστικών δυνάμεων Δύσης και Ανατολής δηλαδή ΗΠΑ-ΝΑΤΟ –ΕΕ από την μια και Ρωσία –Κίνα απ΄την άλλη, με τους ακολούθους της η κάθε μια πλευρά. Και αυτή η αναμέτρηση όλο και αναβάλλεται ενόσω πλησιάζει, γιατί ως 3ος παγκόσμιος πόλεμος θα είναι μάλλον τέτοιος όπως τον προσδιόρισε ο Αϊνστάιν, πόλεμος δίχως νικητή, κι αυτός που θα τον διαδεχθεί, δηλαδή ο 4ος,  θα είναι με πέτρες και με ξύλα.
 Σε αυτήν την δίνη των καιρών και των καιρικών συνθηκών, συμμετέχει  ξανά και η χώρα  μας παριστάνοντας  την μεγάλη και ισχυρή και επιδιώκοντας να τάσσεται, όπως πάντα, με τους ισχυρούς, οι οποίοι ισχυροί  μόνο  τα δικά  τους συμφέροντα υπηρέτησαν  πάντα, και χρησιμοποίησαν το νεοελληνικό κράτος ως αναλώσιμη ύλη στα γεωστρατηγικά τους σχέδια.
Όταν λοιπόν κρίνονται τέτοια ζητήματα για την διεθνή πολιτική και όταν σε κάθε τόπο επαναπροσδιορίζεται η κοινωνικό-πολιτική πλεύση τότε οφείλει η κάθε πολιτική δύναμη να ορισθεί  και να πάρει την θέση που της πρέπει στο νέο πολιτικό τοπίο που θα διαμορφωθεί και θα πορευθεί  τα επόμενα χρόνια. Εμείς ως ΚΚΕ (μ-λ) έχουμε την δική μας διαδρομή και οφείλουμε να αρθρώσουμε  τον δικό  μας πολιτικό λόγο με τις πολιτικές θέσεις και τα επιχειρήματα  μας. Όσο κι αν ο πολιτικός πολιτισμός είναι μια δύσκολη υπόθεση, ας κοιτάξουμε να υπηρετήσουμε κοντά στα άλλα κι αυτήν την δύσκολη υπόθεση.

Στέλιος Αγκούτογλου, συνταξιούχος αρχιτέκτονας - υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (μ-λ) στην Α’ Θεσσαλονίκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more