Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Ενδεχόμενη η δημιουργία 4ου Δήμου στην Ημαθία.Κρύα Βρύση Ειρηνούπολη ο νέος και οι ασκοί του Αιόλου ανοίγουν.


Φωτιά ετοιμάζεται να μπει σε πρώην κοινότητες και δήμους Πέλλας και Ημαθίας, αν τελικά υλοποιηθεί το σενάριο, πού θέλει την Κρύα Βρύση, να αποσχίζεται από τον Δήμο Πέλλας, στον οποίο σήμερα ανήκει και να δημιουργείτε νέος Δήμος με χωριά της περιοχής.
Μάλιστα ένα από τα ενδεχόμενα του σεναρίου αυτού λέει, ότι κάτι τέτοιο για να συμβεί, αν δεν ευοδώσουν τα άλλα ενδεχόμενα,να υπάρξει αλλαγή στον γεωγραφικό χάρτη και η Κρύα Βρύση από τον νομό Πέλλας που ανήκει διοικητικά, από εδώ και στο εξής να μεταφερθεί στον Νομό Ημαθίας και με τον πρώην δήμο Ειρηνούπολης να δημιουργήσουν τον νέο δήμο.
Να σημειώσουμε ότι το τοπικό συμβούλιο Κρύας Βρύσης είδη έχει πάρει απόφαση για το αίτημα, Καθώς και την έγκριση της πλειοψηφία από το Δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πέλλας στον οποίο σήμερα ανήκει.Αναμένει την έγκριση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.
Το θέμα αυτό έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα Άποψη και ο δημοσιογράφος Χρήστος Δημητριάδης
Τον Χρήστο Δημητριάδη ο οποίος είναι και ο κεντρικός παρουσιαστής των ειδήσεων της ΠΕΛΛΑΣ τηλεόρασης, φιλοξένησε η ενημερωτική εκπομπή ”ΠΡΩΙΝΕΣ ΜΑΤΙΕΣ” του ράδιο AVENA 97,7 το πρωί της Πέμπτης 5/2.
Δείτε τι είπε και πως σχολίασαν το θέμα, ο Στέλιος Κουρνιάκος και ο Τάσος Καμπάνης δημοσιογράφοι της εκπομπής.Ακόμη
Διαβάστε και όλα τα σενάρια έτσι όπως τα παρουσιάζει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.
Όλα τα σενάρια για την Κρύα Βρύση
Με τον τίτλο Κρύα Βρύση ώρα μηδέν, οι φορείς της περιοχής με πρωτεργάτες το τοπικό συμβούλιο της Κοινότητας Κρύας Βρύσης, λίγο πριν μας αφήσει το 2019 είχαν οργανώσει εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο. Ο κόσμος ήταν πολύς. Το ίδιο και η παρουσία πολιτικών παραγόντων. Το αίτημα το οποίο διαμορφώθηκε ήταν ένα: Κρύα Βρύση και πάλι Δήμος!!! Από εκεί και πέρα το νερό σιγά σιγά μπήκε στο αυλάκι. Ακολούθησε μια απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου για την δημιουργία Δήμου Κρύας Βρύσης. Στην συνέχεια το συμβούλιο συναντήθηκε με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη καθώς και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη όπου ενημερώθηκαν για το ζήτημα και κράτησαν θετική στάση. Τα αμέσως επόμενα βήματα είναι η επαφή με τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρο Καράογλου, με τον Υπουργό Εσωτερικών κο Θεοδωρικάκο και τον Υφυπουργό κο Λιβάνιο. Τέλος όλοι περιμένουν να εκδοθεί και ψήφισμα από το Περιφερειακό συμβούλιο για την δημιουργία Δήμου Κρύας Βρύσης. Ποια είναι όμως τα δεδομένα και τα σενάρια για αυτό το ζήτημα. Όλοι γνωρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί νέος Δήμος καθώς πρόθεση του Υπουργείου είναι να μην ανοίξει το θέμα. Από την άλλη όμως η επιχειρηματολογία του Τοπικού συμβουλίου είναι ελκυστική καθώς εκτός από το παράδειγμα του Βελβεντού, έχουν ως πάτημα το προσχέδιο του 2009 όπου η τότε Κυβέρνηση της ΝΔ είχε την Κρύα Βρύση ως Δήμο. Το μόνο δεδομένο είναι ότι η μάχη θα δοθεί μέχρι τέλους. Διαβάστε παρακάτω όλα τα σενάρια:
1ο Σενάριο
Να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν. Η Κυβέρνηση της ΝΔ να απορρίπτει το αίτημα παρά τις κινητοποιήσεις, ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος να ζητά να μην φύγει η Κρύα Βρύση και τελικώς η γραμμή αυτή να περνά. Το εν λόγο σενάριοo είναι η αλήθεια έχει τις πιο πολλές πιθανότητες.
2ο Σενάριο
Δημιουργία Δήμου με την συμμετοχή των Δημοτικών ενοτήτων Κρύας Βρύσης και Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σε αυτό το σενάριο σίγουρα θα αντιδράσουν χωριά της ενότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου που δεν συμφωνούν όπως η Καριώτισσα. Στην περίπτωση πάντως αυτή ο Δήμος 15.616 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Ο Δήμος Πέλλας θα έχει 47.506 κατοίκους. Το δημοτικό συμβούλιο του νέου Δήμου θα έχει 27 έδρες με δυο δημοτικές ενότητες και ο Δήμος Πέλλας 33 Δημοτικούς συμβούλους με 3 Δημοτικές ενότητες.
3Ο Σενάριο
Δημιουργία Δήμου με την συμμετοχή της Δημοτικής ενότητας Κρύας Βρύσης και από πλευράς της Δημοτικής Ενότητας Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτοδιάθεση σύμφωνα με αποφάσεις των τοπικών συμβούλων ή διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Στην περίπτωση αυτή θα μιλάμε για τριχοτόμηση της ενότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου καθώς σίγουρα η Κοινότητα  Αγίου Γεωργίου (232 κάτοικοι)  θα ενσωματωθεί τον Δήμο Κρύας Βρύσης ενώ οι Γαλατάδες (1.858 κάτοικοι) παίζονται.  Οι Κοινότητες Δροσερού(457 κάτοικοι)  και Λιπαρού (368 κάτοικοι)  υπάρχει πιθανότητα  να πάνε στην Σκύδρα και οι Κοινότητες Καριώτισσα (1779 κάτοικοι), Παλαίφυτο (1.388) και το Τριφύλλι (859 κάτοικοι) στον Δήμο Πέλλας. Έτσι θα είχαμε την ακόλουθη πληθυσμιακή κατάσταση:
Δήμος Κρύας Βρύσης (Μαζί με Γαλατάδες)  10.765 κάτοικοι 27 έδρες, δυο δημοτικές ενότητες. Χωρίς τους Γαλατάδες μόνο με τον Άγιο Γεώργιο  8.907 κάτοικοι  21 Δημοτικοί σύμβουλοι, μια δημοτική ενότητα.
Δήμος Πέλλας: 51.532 (χωρίς του Γαλατάδες) 33 Δημοτικοί σύμβουλοι, 4 Δημοτικές ενότητες. 53.390 με τους Γαλατάδες.
Δήμος Σκύδρας: 21.013 με την προσάρτηση των χωριών Λιπαρό και Δροσερό. 27 Δημοτικοί σύμβουλοι, δυο Δημοτικές ενότητες.
4Ο Σενάριο
Το τέταρτο σενάριο το οποίο έχει ακουστεί θα φέρει τρομερές ανατροπές ακόμη και στα γεωγραφικά σύνορα του νομού Πέλλας. Αναφέρει την δημιουργία Δήμου Κάμπου με την συμμετοχή της Δημοτικής ενότητας Κρύας Βρύσης καθώς και της Δημοτικής Ενότητας Ειρηνούπολης του Δήμου Νάουσας της Περιφερειακής ενότητας Ημαθίας. Αυτό το σενάριο αναφέρει πως  η Ενότητα Κρύας Βρύσης θα προσαρτηστεί στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας. Θα έχουμε δηλαδή αλλαγή και στα όρια του νομού. Αν αποφασιστεί αυτή η λύση που πάντως έχει τις λιγότερες πιθανότητες, η κατάσταση θα διαμορφωθεί όπως παρακάτω:
Δήμος Κάμπου : Κρύα Βρύση 8.675 + 3808 Ειρηνούπολη = 12.483 κάτοικοι, 27 Δημοτικοί σύμβουλοι, δυο δημοτικές ενότητες.
Περιφερειακή ενότητα Ημαθίας: 149.286 Κάτοικοι (με τη συμμετοχή της Κρύας Βρύσης)
Περιφερειακή ενότητα Πέλλας: 131,005 Κάτοικοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more