Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Καταστροφή ή σωτηρία το αντιπλημμυρικό της Έδεσσας;



Προς το τέλος της δεκαετίας του 1980 ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, είχε πει ότι η Ελλάδα είναι ένα απέραντο φρενοκομείο. Σήμερα μετά από 30 ολόκληρα χρόνια, η εφημερίδα μας δανείζεται την ρήση Καραμανλή, για να προσπαθήσει να δικαιολογήσει ένα μεγάλο έργο 2,5 περίπου εκ. ευρώ που θα ξεκινήσει ως παρεμβάσεις στα ποτάμια της Έδεσσας και έχει ως τίτλο το αντιπλημμυρικό. Μέχρι και έκτακτο Δημοτικό συμβούλιο έγινε για αυτό το θέμα στην Έδεσσα αλλά συμπέρασμα μέχρι και σήμερα δεν έχει βγει. Ευθύνη έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι που αντί να βρουν μια μέση λύση, τραβάνε το σκοινί και από τις δυο πλευρές. Έτσι πλέον η τοπική κοινωνία έχει διχαστεί σε δυο μεριές που η μια θεωρεί το έργο καταστροφή καθώς ο πυθμένας των ποταμών θα τσιμεντοποιηθεί και δεν θα υπάρξει ζωή σε αυτό και η άλλη πλευρά ότι όλα είναι καλώς καμωμένα, αρνούμενη να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Ακόμη και στο έκτακτο Δημοτικό συμβούλιο Έδεσσας δεν βγήκαν ασφαλή συμπεράσματα. Απλώς εκδόθηκε μια απόφαση κατά πλειοψηφία ώστε να μην γίνει το έργο που και αυτή είναι γνωμοδοτική καθώς η κατασκευή του θα γίνει από την Περιφέρεια. Αλλά ας πάρουμε τις τοποθετήσεις των εμπλεκομένων από την αρχή. Η παράταξη Κοινωνία σε Κίνηση του Γιάννη Τσεπκεντζή με δελτίο τύπου τόνισε Δυστυχώς, η αναγκαιότητα ενός έργου στον Εδεσσαίο ποταμό σήμερα, δεν μπορεί να κάμψει τις σοβαρές επιφυλάξεις που υπάρχουν και όσο συνεχίζουν να υπάρχουν, σε μια νοητή ζυγαριά τα δυο εκατομμύρια ευρώ θα είναι λίγα μπροστά στα δυο εκατομμύρια χρόνια γεωλογικής ιστορίας. Έτσι λοιπόν, η απόφαση για απένταξη του έργου μπορεί να είναι ποια, μόνο πολιτική, εφόσον η Περιφέρεια κρίνει ότι πρέπει να το μελετήσει εκ νέου με έμφαση στο γεωλογικό και αισθητικό τομέα εντάσσοντας το, σε κάποιο μελλοντικό πρόγραμμα.



Η παράταξη Ενωτική Δράση του Αντώνη Ρυσάφη που ζήτησε την πραγματοποίηση του έκτακτου Δημοτικού συμβουλίου τόνισε με ανακοίνωση της ότι Καταφάνηκε περίτρανα ότι στις κατασκευαστικές μελέτες οι αρμόδιοι της Περιφέρειας, κατ’ ομολογία τους, δεν έλαβαν υπόψη τους την αναγκαιότητα συνέχισης της ενυδάτωσης του βράχου πάνω στον οποίο είναι κτισμένη η Έδεσσα, ενυδάτωση που θα σταματήσει με την τσιμεντοποίηση του ποταμού όπως προβλέπεται από το έργο.

Ούτε ο Αντιπεριφερειάρχης ούτε και οι μελετητές αμφισβήτησαν την ορθότητα των όσων υποστηρίζουν πολλοί, με προεξάρχοντα τον έγκριτο επιστήμονα – συμπολίτη μας Παντελή Παπάζη, για νέκρωση – αποξήρανση του βράχου εξαιτίας του έργου, όπως ήδη έχει εγκριθεί χωρίς εδαφολογικές και περιβαλλοντολογικές μελέτες, με καταστροφικές στο μέλλον συνέπειες αυτού που το νερό και η φύση δημιούργησαν μέσα σε χιλιάδες χρόνια και είναι μοναδικό στον κόσμο.

Η υπόσχεση του Αντιπεριφερειάρχη για εξεύρεση, μετά από σχετικές μελέτες, λύσεων από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ενώ το έργο θα κατασκευάζεται, δείχνει και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίσθηκε μία τέτοια σημαντική παρέμβαση και σε καμμία περίπτωση δεν μας ικανοποίησε.



Θέση στο ζήτημα πήρε και η Νομαρχιακή οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας που με ανακοίνωση της τονίζει ότι με όλες αυτές τις δικαιολογημένες και τεκμηριωμένες αντιδράσεις, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας ξεμπερδεύει με την φράση «με την έναρξη των εργασιών στις αρχές Φεβρουαρίου 2020 αντιμετωπίσαμε την μικροκομματική μιζέρια γνωστών κύκλων, κυρίως προερχόμενων από το ΣΥΡΙΖΑ. Εθισμένοι στην κυβερνητική απραξία του κόμματός τους συκοφαντούν ένα έργο πνοής επικαλούμενοι ακόμη και υπερβολές οικολογικού τύπου».

Η αλήθεια είναι ότι η απραξία της Διοίκησης Τζιτζικώστα είναι παροιμιώδης ειδικά σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας τα τελευταία χρόνια.

Θυμήθηκε την Έδεσσα όχι για να την προστατέψει από τις πλημμύρες ή να αναβαθμίσει το φυσικό της κάλλος, αλλά για να προχωρήσει σε ένα έργο τσιμεντοποίησης του ποταμού που στολίζει την πόλη και θα έπρεπε να το βελτιώσει και όχι να το καταστρέψει.

Από πλευράς του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής με ανακοίνωση του τόνισε ότι η προστασία και η ανάδειξη του ποταμού Εδεσσαίου αποτελεί χρέος και στρατηγική επιλογή για μας. Οι περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή είναι προφανείς. Με την έναρξη των εργασιών στις αρχές Φεβρουαρίου 2020 αντιμετωπίσαμε την μικροκομματική μιζέρια γνωστών κύκλων, κυρίως προερχόμενων από το ΣΥΡΙΖΑ.
Εθισμένοι στην κυβερνητική απραξία του κόμματός τους συκοφαντούν ένα έργο πνοής επικαλούμενοι ακόμη και υπερβολές οικολογικού τύπου όπως ότι θα κοπούν τα δέντρα πέριξ του ποταμού. Στην πραγματικότητα τα δέντρα που υπάρχουν δεξιά και αριστερά της κοίτης στα παρτέρια δεν αποτελούν ενδημικά είδη τα περισσότερα. Λόγω των έργων στεγανοποίησης για 30 εβδομάδες, θα κόβεται το νερό του κεντρικού καταρράκτη από το πρωί της Δευτέρας μέχρι το βράδυ της Τετάρτης. Η ροή του νερού θα δίνεται και πάλι από το πρωί της Πέμπτης εώς το βράδυ της Κυριακής οπότε κορυφώνεται η τουριστική κίνηση στην Εδεσσα.

Εμείς από την πλευρά μας δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα. Ο κάθε πολίτης αφού διάβασε όλες τις απόψεις όπως καταγράφηκαν παραπάνω, ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Εμείς επιμένουμε ότι δεν έχουμε πεισθεί από καμιά πλευρά για την μια ή για την άλλη άποψη…



Τα Τεχνικά Χαρακτηριστικά του ΄Εργου 

Η προτεινόμενη προς υλοποίηση μελέτη αφορά την αποκατάσταση/αντικατάσταση των έργων της υφιστάμενης επενδεδυμένης κοίτης του ποταμού Εδεσσαίου. Το συνολικό μήκος παρέμβασης είναι 838m, από την γέφυρα στην προέκταση της οδού Δημ. Πετρίτση και μέχρι το πέρας του ποταμού στην περιοχή Καταρρακτών.

Παρατηρήθηκαν φαινόμενα διάβρωσης τόσο στον πυθμένα όσο και στα πρανή με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθιζήσεις των παράπλευρων οδών και πλημμύρες στις ιδιοκτησίες παράλληλα με τον ποταμό.

Κρίνεται αναγκαία η ανακατασκευή της υφιστάμενης επενδεδυμένης κοίτης για την προστασία του ιστού της πόλης της Έδεσσας τόσο από φαινόμενα διάβρωσης / καθιζήσεών όσο και από φαινόμενα πλημμυρών υπογείων αλλά και των παράπλευρων περιοχών καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξουν σημειακές κατολισθήσεις λόγω των καθιζήσεων και απομείωση στο ελάχιστο της υδραυλικής διατομής.

Συγκεκριμένα θα εκτελεστούν οι εξής εργασίες :

· Γενικές εκσκαφές – εκβαθύνσεις κλπ (εντός της κοίτης μέσου βάθους 0,80m)

· Εκσκαφές θεμελίων τεχνικών έργων για την κατασκευή χαλινών.

· Επιχώσεις (χωματουργικές εργασίες / επενδύσεις με θραυστό υλικό)

· Εξυγιαντικές στρώσεις με θραυστό υλικό λατομείου

· Κατασκευή φίλτρων στραγγιστηρίων

· Καθαιρέσεις (σκυροδεμάτων / συρματοκιβωτίων/ λίθινων επενδύσεων)

· Κατασκευή τοίχου (τύπου αντεστραμμένου Π) με οπλισμένο σκυρόδεμα C25/30 και C30/37 για στεγάνωση της κοίτης και αντιστήριξη πρανών

· Επένδυση τοίχων με λιθοδομή

· Κατασκευή λιθοπληρούμενων συρματοκιβωτίων στην περιοχή της διατομής Δ1.

· Εκτροπή υδάτων

· Αποκαταστάσεις πεζοδρομίων και σωλήνων που τυχόν θα υποστούν φθορές κατά τη διάρκεια των εκσκαφών.

Oι εργασίες θα πραγματοποιούνται εντός της κοίτης του ποταμού του οποίου τα νερά θα εκτρέπονται μέσω υπάρχοντος υπογείου τεχνικού – σήραγγας προς τον χείμαρρο Ντερέκι (Ξεροπόταμο) βόρεια της πόλης της Έδεσσας. Η εκτροπή των υδάτων θα γίνεται με χρήση δύο υδατοφραχτών επί των καταβαθμών στην περιοχή Κιουπρί, σε καθημερινή συνεργασία με τους φορείς διαχείρισης των υδάτων της περιοχής (ΔΕΗ ΥΗΣ ΑΓΡΑ, ΔΗΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ). Για τα παραπάνω, ο ανάδοχος του έργου θα ορίσει συντονιστή μηχανικό.

Οι ημέρες εργασίας θα είναι κατά βάση τρεις με τέσσερεις ανά εβδομάδα (εκτός Πέμπτης και Σαββατοκύριακου) την θερινή περίοδο και δυο με τρεις ανά εβδομάδα (εκτός Πέμπτης και Σαββατοκύριακου) την χειμερινή περίοδο αναλόγως όμως των μετεωρολογικών συνθηκών.

Οι εργασίες εκσκαφής θα γίνονται με μηχανικά μέσα τέτοια ώστε να αποφεύγονται εντελώς οι φθορές στα παρακείμενα πεζοδρόμια, οδούς και στα φυσικά και τεχνητά στοιχεία αυτών (δέντρα, δενδρύλλια, κιγκλιδώματα, φωτιστικά σώματα, πλάκες επίστρωσης, δίκτυα ΟΚΩ κλπ). Αν κρίνεται αναγκαίο μπορεί να γίνεται αποσυναρμολόγηση των κιγκλιδωμάτων για τη διευκόλυνση μιας εργασίας και επανασυναρμολόγησή τους στο τέλος κάθε ημέρας χωρίς ιδιαίτερη αποζημίωση. Κάθε φορά με το τέλος των εργασιών και πριν δοθεί ξανά το νερό στο ποτάμι, ο ανάδοχος θα φροντίζει να μην υπάρχουν εντός της κοίτης υλικά που μπορεί να καταστραφούν ή να χαθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more