Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

Ποιος Κυβερνά τον Δήμο Έδεσσας; Η Δημοτική αρχή ή οι υπηρεσίες;Σε ένα ερώτημα καλείται να απαντήσει αργά ή γρήγορα ο Δήμαρχος Έδεσσας ή ακόμη και να το θέσει δημοσίως καθώς μάλλον γνωρίζει την απάντηση. Πριν από 60 περίπου χρόνια ο τότε Πρωθυπουργός Κωσταντίνος Καραμανλής είχε πει την φράση ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ. Σήμερα μάλλον θα πρέπει να την εκφράσει και ο Δήμαρχος Δημήτρης Γιάννου. Αφορμή για αυτό το σχόλιο μας σαφώς η ανακοίνωση που εξέδωσε αναφορικά με τις καταγγελίες του δημοτικού συμβούλου Ευάγγελου Θωμά που ανήκει στην αντιπολίτευση αναφορικά με ένα διαμέρισμα στην Θεσσαλονίκη που χαρακτηρίζεται ως κληροδότημα Βαλάσα. Μάλιστα ο κατά τα άλλα δραστήριος δημοτικός σύμβουλος πάτησε στην κριτική που άσκησε και σε ένα έγγραφο που του έδωσε η υπηρεσία σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος θεωρεί ότι αυτό το έγγραφο εκθέτει ανεπανόρθωτα την Δημοτική αρχή. Σαφώς και η απάντηση του Δημάρχου δεν έχει κανένα κενό και επί της ουσίας έχει δίκαιο. Αλλά το ζήτημα παραμένει. Οι υπηρεσίες είναι για να απαντούν και στους πολίτες, πόσο μάλλον σε δημοτικούς συμβούλους. Σε αυτή την περίπτωση πάντως μάλλον θα έπρεπε να γνωρίζουν πως τις αιτήσεις τις παραλάμβανε ο τότε γενικός γραμματέας του Δήμου Έδεσσας. Εκτός βέβαια και αν ήταν μια τακτική για να βγει και πάλι πάνω η δημοτική αρχή. Ότι και αν είναι η ιστορία θα γράψει ότι τα θαύματα κρατούν μόνο τρεις μέρες, όσες δηλαδή χρειάστηκε ο Δήμαρχος Δημήτρης Γιάννου για να απαντήσει στον δημοτικό σύμβουλο. Παρακάτω διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:
 

Απάντηση σε δημοσίευμα Δημοτικού Συμβούλου για την αξιοποίηση του κληροδοτήματος Βαλάσα


Με δυσάρεστη έκπληξη διάβασα στον τοπικό τύπο την καταγγελία του Δημοτικού Συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας κ. Βαγγέλη Θωμά, η οποία φέρει τον βαρύγδουπο τίτλο «Μη χρηστή διαχείριση της Δημοτικής Αρχής εν αγνοία των υπηρεσιών του Δήμου στο θέμα της αξιοποίησης κληροδοτήματος Βαλάσα».
Στην «καταγγελία» του ο κ. Θωμάς αναρωτιέται «ποιος έδωσε εντολή στον τότε Γενικό Γραμματέα να δέχεται αιτήσεις», αναφέρεται σε «κριτήρια φίλων και “κολλητών” προκείμενων στην Δημοτική Αρχή» και διερωτάται «πως επέτρεψε η δημοτική Αρχή να παραχωρήσει προσωρινά σε μία φοιτήτρια το κληροδότημα, χωρίς προηγουμένως να έχει εκδοθεί αντίστοιχη Πρόσκληση Eνδιαφέροντος για να το πληροφορηθούν και άλλοι συμπολίτες μας».
Ο κ. Θωμάς καταλήγει στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι η Δημοτική Αρχή «θεωρεί το Δήμο μας “κτήμα” της και νομίζει ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει, να βολεύει όποιους θέλει, όπου θέλει, χωρίς να λογοδοτεί πουθενά και σε κανένα» και με βάση το σκεπτικό του έχουμε καταστρατηγήσει «κάθε έννοια διαφάνειας και χρηστής διοίκησης».
Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει τον τρόπο άσκησης της εξουσίας, αλλά αυτό δεν μπορεί να το κάνει με την προχειρότητα που χαρακτηρίζει τον κ. Θωμά, ούτε να κατασκευάζει ψεύτικα προβλήματα για δημιουργία εντυπώσεων. Διότι όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι ο κ. Θωμάς δρα πολιτικά με προχειρότητα ή θέλει να δημιουργεί επίτηδες ψευδή γεγονότα.
Καταρχάς ο κ. Θωμάς θα έπρεπε να γνωρίζει ότι στους Γενικούς Γραμματείς των Δήμων εντολές δίνουν οι Δήμαρχοι και η σαφής εντολή μου ήταν να πραγματοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες δημοσιότητας και τήρησης των κανόνων διαφάνειας για την αξιοποίηση του κληροδοτήματος Βαλάσα.
Με βάση τις εντολές αυτές, στις 25 Αυγούστου 2016 εκδόθηκε ανακοίνωση, με τίτλο «Δωρεάν παραχώρηση διαμερίσματος σε φοιτήτριες» η οποία εστάλη σε όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, όπου και αναρτήθηκε για ενημέρωση των συμπολιτών μας. Επίσης, αναρτήθηκε στον ιστότοπο του δήμου Έδεσσας, όπου είναι ακόμα αναρτημένη και εάν ο κ. Θωμάς έκανε τον κόπο να ψάξει με μία απλή εντολή αναζήτησης θα έβρισκε πολύ εύκολα την ανακοίνωση. Δηλαδή κινηθήκαμε με πλήρη διαφάνεια!
Σε ότι αφορά στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης καθορίζονται τρία κριτήρια για τις υποψήφιες νεοεισαχθείσες φοιτήτριες: α) η φοίτηση σε Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, β) το οικογενειακό εισόδημα και γ) η εντοπιότητα στο Δήμο Έδεσσας. Τα κριτήρια είναι σύμφωνα με τις επιθυμίες της εκλιπούσας και απολύτως σαφή, που καθιστούν τη διαδικασία αδιάβλητη. Σε ότι αφορά στη διάρκεια των αιτήσεων οι ενδιαφερόμενοι είχαν στη διάθεσή τους δεκαπέντε ημέρες, οπότε σίγουρα ο κ. Θωμάς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για διαδικασίες express.
Το συμπέρασμα από την όλη διαδικασία είναι ότι η Δημοτική Αρχή φέρθηκε με απόλυτο σεβασμό στο κληροδότημα και στους ενδιαφερόμενους, τηρώντας απολύτως αδιάβλητες διαδικασίες και τη μέγιστη δυνατή δημοσιότητα. Τα αποκυήματα της φαντασίας του κ. Θωμά, ο οποίος «μας παραδίδει στην κρίση των συνδημοτών μας» δεν μας αγγίζουν διότι δεν ευσταθούν με βάση τα τεκμήρια που επισυνάπτουμε:
α) Ανακοίνωση της 25ης Αυγούστου 2016 και
β) Ανάρτηση της ανακοίνωσης στον επίσημο ιστότοπο του Δήμου Έδεσσας, όπου βρίσκεται αναρτημένη ακόμα και σήμερα.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι στον Δήμο Έδεσσας έχει πρωτοκολληθεί στις 25-05-2020 επιστολή του πατέρα φοιτήτριας που διαμένει στο κληροδότημα, ο οποίος οργισμένος διαψεύδει κατηγορηματικά τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Θωμάς.
Θέλω να τονίσω ότι από την πλευρά μας ασκούμε με σοβαρότητα τα καθήκοντά μας και αντιμετωπίζουμε με απόλυτο σεβασμό τη δημοτική περιουσία. Ευχόμαστε η αντιπολίτευση να σεβαστεί τον θεσμικό της ρόλο και να λειτουργήσει με σοβαρότητα και ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες μας.


Δημήτρης Γιάννου
Δήμαρχος Έδεσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου