Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

ΚΑΙ Η ΕΔΕΣΣΑ ΣΤΙΣ ΄΄ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ΄΄ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ



ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ  ΣΙΣΚΟΥ

Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας του κλάδου της εστίασης ταυτόχρονα σε 35 πόλεις σ όλη την Ελλάδα, την προηγούμενη Τετάρτη (6/5/20) στις οκτώ το βράδυ, στο πλαίσιο μιας πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας, που δεν έγινε όμως ταυτόχρονα  με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Η  αιτία είναι τα οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν από  την απόφαση  της κυβέρνησης, παράλληλα με άλλες υπηρεσίες, να διακοπεί η λειτουργία των καταστημάτων εστίασης,  μέχρι που να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με την πανδημία και το φόβο διασποράς του ιού.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχε και η πόλη της Έδεσσας, παρόλο που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σωματείο, ανέλαβε τη διοργάνωση και εκπροσώπησε τον κλάδο ο κ. Αποστόλου Απόστολος, ιδιοκτήτης του καταστήματος εστίασης - ουζερί ΄΄ΟΥΣΙΕΣ΄΄ στην  Έδεσσα.
Η κίνηση αυτή ονομάστηκε  ΄΄ άδειες καρέκλες ( empty chairs )΄΄, στην προσπάθεια να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον γύρω από τις θέσεις εργασίας που ενδεχομένως χάθηκαν ή κινδυνεύουν να χαθούν από τον κλάδο.

Εννέα  ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, τόσοι προσκαλέστηκαν λόγω της κατάστασης,  στην πλατεία  ΄΄Στουγιαννάκη΄΄, στην πόλη της Έδεσσας.  Εκεί τοποθέτησαν οι διοργανωτές  άδειες καρέκλες σε απόσταση μεταξύ τους,  για να δείξουν πως πολλές θέσεις εργασίας  που απασχολεί ο κλάδος  κινδυνεύουν  από το οικονομικό αδιέξοδο εάν δεν ξεκινήσει άμεσα και πλήρως να λειτουργεί η εστίαση.

Η διαμαρτυρία είναι  καμπανάκι κινδύνου προς την κυβέρνηση, για να λάβει μέτρα για την επιβίωση των καταστημάτων  καθώς τα έξοδα τρέχουν.
Ζητούν μείωση του ΦΠΑ,  τη μη προκαταβολή φόρου στο 100%   για όλο το έτος  2020, ασφαλιστική εισφορά μειωμένη στο 50%.
Δήλωσαν πως  η υγεία  είναι το μέγιστο αγαθό και γι αυτό παράλληλα με τον έλεγχο της καμπύλης μετάδοσης του ιού- όταν οι δείκτες το επιτρέπουν- θα πρέπει να απελευθερωθεί πλήρως η λειτουργία των καταστημάτων εστίασης.  Τα μέτρα  που έλαβε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση  δεν τους ικανοποίησαν, ούτε τα άτοκα δάνεια για τα δύο πρώτα χρόνια.
Περιμένουν πιο δραστικά μέτρα και πλήρη λειτουργία για να σωθούν και οι θέσεις εργασίας. Φοβούνται πως κάποιοι δε θα ανοίξουν καθόλου.  Διαφωνούν με τη μέχρι τώρα πολιτική, θα έπρεπε να  μείνουν ανοικτά με κάποιους όρους λειτουργίας  και  καθ΄ όλη τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων- καραντίνα, όπως έκαναν άλλες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more