Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Με την πλάτη στον τοίχο ο Δήμος Αλμωπίας


 
Άδεια ταμεία  και λάθος εκτιμήσεις






Μια σελίδα φαίνεται να κλείνει και μια άλλη να ανοίγει. Από την εποχή της απόλυτης απαγόρευσης στην επιστροφή σταδιακά στην κανονικότητα.  Αυτή είναι η κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν οι Δήμοι. Το θέμα είναι κατά πόσο θα είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν στην νέα πραγματικότητα.  Αυτή είναι η κατάσταση και στον Δήμο Αλμωπίας. Η επιστροφή αυτή φέρνει μια ρεαλιστική δυσάρεστη πραγματικότητα.  Πλέον θέμα λίγων ημερών είναι η ολοκλήρωση του κύκλου της καραντίνας. Γενικότερα η Χώρα και ειδικότερα οι Δήμοι θα βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι ΟΤΑ και  ο Δήμος Αλμωπίας που μας ενδιαφέρει άμεσα, την επόμενη μέρα, θα είναι αντιμέτωπος με μια τριπλή κρίση.
Πρώτο, με μια ύφεση βαθύτατη ακόμη και από τα χειρότερα χρόνια της χρεοκοπίας. Να υπενθυμίσουμε ότι, το 2011 όταν δημιουργήθηκε ο Δήμος Αλμωπίας με τη συγχώνευση των Δήμων Αριδαίας και Εξαπλατάνου, τα ελλείμματα ήταν μεγάλα και η θητεία Δ. Πασόη είχε αρκετά ζητήματα διαχείρισης της οικονομικής κατάστασης. Με βάση τις προβλέψεις, η ύφεση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από εκείνη την εποχή.

Δεύτερο, τα ταμεία του Δήμου αλλά και των δημοτικών επιχειρήσεων θα είναι άδεια ανεβάζοντας το πρωτογενές έλλειμμα. Τρίτο η νέα πραγματικότητα θα είναι πολύ δυσάρεστη καθώς το οικονομικό πεδίο θα είναι σαθρό σε αυτή την κατάσταση.  Άξιο αναφοράς ότι θα βυθιστούν και θα κινδυνέψουν με κραχ και οι δημοτικές επιχειρήσεις όπως και τα νομικά πρόσωπα
Η οικονομία βέβαια είναι άρρηκτα συνδεμένη με την πολιτική διαχείριση.  Τα  σενάρια για την επόμενη μέρα  είναι δυο. Το καλό και το κακό. Το καλό σενάριο  λοιπόν θα φέρει την παρέμβαση της πολιτείας και την δανειοδότηση των ΟΤΑ ώστε να μπορέσουν να βγάλουν την χρονιά, αφού πρώτα αναθεωρήσουν τον προϋπολογισμό τους, ενώ  θα φορτωθούν ένα ποσό που σε μερικά χρόνια οι πολίτες θα πρέπει να το αποπληρώσουν.  Αυτή η τακτική λέγεται πολιτική αμοιβαιοποίησης του χρέους και των ελλειμμάτων.  Αν γίνει αυτό που κάποιοι μπορούν να το χαρακτηρίσουν και ως θαύμα, η διαχείριση της επόμενης μέρας μπορεί να δρομολογήσει την επιστροφή στην κανονικότητα, την σταδιακή ανάκαμψη και την τοπική πολιτική σταθερότητα.

Κράτησαν τα προσχήματα Ν. Παρούτογλου και Τ. Θεοδωρίδης (Τσερκέζος)


Το κακό σενάριο δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Η οικονομική καταστροφή και το λουκέτο στον Δήμο Αλμωπίας, θα φέρει την  κοινωνική αποσύνθεση και πολιτική αστάθεια.
Βέβαια το πιθανότερο σενάριο είναι μια ενδιάμεση λύση. Μια ερμαφρόδιτη  λύση που θα διατηρήσει τον Δήμο Αλμωπίας, όπως και τους άλλους ΟΤΑ, στην ζωή αλλά θα αποκλείσει το ενδεχόμενο της εξόδου από το νοσοκομείο. Το πιθανότερο σενάριο της ερμαφρόδιτης αυτής  λύσης δυσκολεύει αφόρητα τη διαχείριση της επόμενης μέρας σε δήμους όπως η Αλμωπία, με ήδη επιβαρυμένες και μικρές οικονομίες.
Έτσι λοιπόν η αρχική διαπίστωση είναι η εξής: Αν ο Δήμος Αλμωπίας πλησιάζει σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης η λύση είναι μια και μοναδική: Επεξεργασία έκτακτου σχεδίου ανασυγκρότησης της τοπικής οικονομίας και της κοινωνίας. Μπορεί η σημερινή δημοτική αρχή να αναλάβει την ευθύνη;
Πριν από 10 χρόνια, η τότε δημοτική αρχή απέτυχε να προλάβει και να περιορίσει την κρίση και την στάση πληρωμών στον νέο τότε Δήμο Αλμωπίας, πληρώνοντας το μάρμαρο άλλων πολιτικών και δημοτικών αρχών όπου ξόδευαν περισσότερα από όσα έβγαζαν.  Τότε η δημοτική αρχή του Δημήτρη Πασόη πλήρωσε με την ήττα του 2014 τις πολιτικές που η ίδια δεν είχε προκαλέσει.  Βέβαια είχε αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση της.
Σήμερα πάλι, εμφανίζονται δυο σχολές σκέψης: Οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι. Από την μια πλευρά, οι αισιόδοξοι θεωρούν ότι η δημοτική αρχή έχει το πολιτικό δυναμικό, μαθαίνοντας από τα λάθη των προηγούμενων, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτή την μεγάλη κρίση. Δηλαδή να μπορέσει να λειτουργήσει άμεσα την θεωρία του V σε τοπικό επίπεδο. Το 2020 όπου τα δημοτικά ταμεία θα είναι άδεια καθώς οι πολίτες δεν θα μπορούν να πληρώσουν, το 2021 να γίνει η ρελάνς και η εκτόξευση προς τα πάνω. Βέβαια θέλει πολύ δουλεία και κανείς δεν είναι ασφαλής να προβλέψει αν η δημοτική αρχή έχει την διάθεση αλλά πολύ περισσότερο τις ικανότητες για κάτι τέτοιο.
Υπάρχουν και οι απαισιόδοξοι. Αυτοί προβλέπουν μια νέα μακρά πορεία εγκλωβισμού της οικονομικής πορείας της δημοτικής αρχής σε στασιμότητα, με αόρατους ρυθμούς ανάπτυξης.  Η πορεία θα δείξει ποιοι έχουν δίκαιο και ποιοι άδικο.
Παρεμπιπτόντως στην πορεία από τις 20 Μαρτίου μέχρι σήμερα, τα βήματα  της δημοτικής αρχής μάλλον χαρακτηρίζονται από προχειρότητα, αβεβαιότητα, λάθη και παραβλέψεις. Μπορεί το αποτέλεσμα από το ζήτημα της Φούστανης να ήταν θετικό, αλλά η επικοινωνιακή διαχείριση ήταν μάλλον πρόχειρη ως αστεία.  Μάλιστα οι πληγές από αυτή την πορεία των 50 περίπου ημερών ήταν πάρα πολλές: Σας θυμίζουμε την κόντρα του Χρήστου Μπάτση με τον Δήμαρχο Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου για το ζήτημα της μεταφοράς του Αγίου φωτώς στην Αλμωπία και την κόντρα με τον Αντιπεριφερειάρχη Δάνη Τζαμτζή για το ποιος θα βγει πιο πολλές φωτογραφίες αναφορικά με την διανομή τροφίμων στους κατοίκους της Φούστανης.  Ακόμη δεν γνωρίζουμε αν οι υπόλοιποι έμμισθοι αυτοδιοικητικοί αξιωματούχοι της παράταξης του Χρήστου Μπάτση έδωσαν τον ένα μισθό τους προς το σύστημα υγείας, όπως δήλωσαν ότι θα πράξουν όλοι οι έμμισθοι Δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Νίκου Παρούτογλου. Από την άλλη  ο κος Παρούτογλου φύση και θέση έχει μελετήσει ένα σχέδιο οικονομικής στήριξης της ΔΕΥΑ Αλμωπίας και το οποίο μπορεί να σώσει την επιχείρηση, ενώ και ο Τάσος Θεοδωρίδης ( Τσερκέζος) κέρδισε αθόρυβα την σημαντική μάχη με την καθαριότητα, δείχνοντας πως ο ίδιος μιλά με έργα και  όχι με λόγια. Δεν είδαμε κάτι παρόμοιο από τον Δήμαρχο Χρήστο Μπάτση, που ήταν λαλίστατος στα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε κάποια τοπικά επιλεγμένα από τον ίδιο, δεν ακούσαμε όμως τίποτα ουσιαστικό για την επόμενη μέρα του Δήμου Αλμωπίας. Ή το σχέδιο η δημοτική αρχή το κρύβει ή δεν έχει.  Εν κατακλείδι αυτή η κρίση και σε τοπικό επίπεδο ανέδειξε τις αβλεψίες της δημοτικής αρχής καθώς και την μεθοδική δουλειά που έκαναν οι Νίκος Παρούτογλου και Τάσος Θεοδωρίδης (Τσερκέζος) σε δυο βασικούς πυλώνες του ΟΤΑ που λέγεται Δήμος Αλμωπίας και είναι η ΔΕΥΑ Αλμωπίας και η υπηρεσία καθαριότητας. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more