Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020

Πρόταση του Δημ. Παπαδημούλη να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αρνητική για την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο στάση της Τουρκίας


·        


      
Δημ. Παπαδημούλης: «Η Τουρκία έχει εμπλακεί άμεσα στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη και ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και της εθνικής κυριαρχίας κρατών μελών της ΕΕ σκοπεύει να εντείνει την παράνομη εξερεύνηση και τις γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας τις ελληνικές και κυπριακές υφαλοκρηπίδες».


Επιστολή προς τους συμπροέδρους της ευρωομάδας της Αριστεράς, Μάρτιν Σίντερβαν και Μανόν Ομπρί, με αίτημα να τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο αρνητικός για την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο ρόλος της Τουρκίας, απέστειλε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στην επιστολή προς τους συμπροέδρους της ευρωομάδας της Αριστεράς, ο Δημήτρης Παπαδημούλης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η Τουρκία έχει εμπλακεί άμεσα στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων -επιχείρηση ‘’Ειρήνη’’- και οποιαδήποτε συμφωνία κατά ξένων επεμβάσεων στη σύγκρουση».
Την ίδια στιγμή, όπως υπογραμμίζει, «έχει ήδη ξεκινήσει και σκοπεύει να εντείνει την παράνομη εξερεύνηση και τις γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας τις ελληνικές και κυπριακές υφαλοκρηπίδες και την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη, ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, την εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ και την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

«Σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να συζητήσει την αρνητική στάση της Τουρκίας και τις υπονομευτικές της ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, και να εκδώσει σχετικό ψήφισμα», καταλήγει ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more