Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Περί εθελοντισμού ο λόγος από τον ήρωα διοικητή εθελοντών πυροσβεστών κύριο Δαμιανόγλου





Τι σημαίνει για εσάς ο εθελοντισμός κύριε Δαμιανόγλου;
     Αρχικά να σας ευχαριστήσω για το βήμα το οποίο μου δίνεται.
 Ο εθελοντισμός είναι τρόπο ζωής και στη δική μου περίπτωση ξεκινά από τα παιδικά μου χρόνια όταν ο πατέρας μου με είχε παροτρύνει να γίνω πρόσκοπος. 
Όταν μετακομίσαμε το 2001 στην περιοχή του Νέου Βουτζά αρχίσαμε να κάνουμε εθελοντικό έργο με την πυρασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. 
Το 2005 βραβεύτηκα από την Νομαρχία Ανατολικής Αττικής καθώς και το Δήμο Νέας Μακρης ως ο νεότερος ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ πυροσβέστης στην περιοχή.  
Το 2007 μαζί με τον πατέρα μου και τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο κατοικώ Αυστρίας ιδρύσαμε το Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών Νέου Βουτζά το οποίο μέχρι και σήμερα δραστηριοποιείται ενεργά σε θέματα πρόληψης και καταστολής δασοπροστασίας.  
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι ο εθελοντισμός παρά το μικρό της ηλικίας μου έχει κατακτήσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μου έως σήμερα.
 Υπάρχει όμως και η άποψη  ότι  ο εθελοντισμός << βολεύει >> το κράτος <<γεμίζει >> τα κενά   που αυτό θα έπρεπε να αναπληρώσει για παράδειγμα η απλήρωτη εργασία που αντικαθιστά του εργαζόμενους καθώς επίσης παροχή υπηρεσιών και δομών  που θα έπρεπε ο πολίτης να απαιτεί από το κράτος τι έχετε να πείτε επ αυτού ;
Δυστυχώς υπάρχει η άποψη ότι ο εθελοντισμός βολεύει το κράτος και αντικαθιστά κενά του μηχανισμού του.
Δεν είναι ανεπτυγμένη η νοοτροπία του εθελοντισμού και οφείλουμε να κάνουμε πράγματα γιαυτό ώστε ο κόσμος να αποκτήσει κίνητρα. Οφείλουμε να εντάξουμε σχετικά μαθήματα στην βασική εκπαίδευση των νέων παιδιών ώστε η προσφορά και η έννοια για τον συνάνθρωπο να γίνουν τρόπος ζωής.  
Όταν έρχεται σήμα για κάποια πυρκαγιά ποια είναι τα συναισθήματα που σας κατακλύζουν  εκείνη την στιγμή;
   Την φωτιά καθώς και όλους τους φυσικούς κινδύνους οφείλεις να τους φοβάσαι και να μην νομίζεις ότι είσαι άτρωτος !!!!!
Σίγουρα στο άκουσμα για ένα συμβάν μέχρι να φτάσεις τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα , αρχικά νιώθεις ευθύνη για το πλήρωμα που έχεις μαζί σου στο πυροσβεστικό όχημα , έπειτα αγωνία και άγχος για την κατάσταση που θα κληθείς να αντιμετωπίσεις ωστόσο δεν λείπουν η χαρά και η ικανοποίηση με το πέρας ενός συμβάντος.
Στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι ήσασταν στην πρώτη γραμμή εσείς και ο αείμνηστος πατέρας σας επίσης εθελοντής πυροσβέστης  σε αυτήν την λαίλαπα χάσατε και το σπίτι σας πως νιώθετε τόσο καιρό μετά και ποια η σημερινή εικόνα εκεί στο Μάτι;
   Όντως βρισκόμασταν στην πρώτη γραμμή από την αρχή της φονικής πυρκαγιάς, δρούσαμε σε διαφορετικά σημεία ο καθένας. Ο πατέρας μου προσπαθούσε από την βάση του πυροσταθμού να ελέγξει και να κατευθύνει σωστά τα πληρώματα και να φροντίσει για την ασφάλεια του ίδιου του σταθμού.
Ταυτόχρονα εγώ βρισκόμουν μαζί με ακόμη δύο εθελοντές εγκλωβισμένος μέσα στο Λύρειο ίδρυμα από όπου αντιλήφθηκα την μεγάλη ένταση που είχε αρχίσει να παίρνει το φαινόμενο.
Το πρώτο σπίτι που είδα να φλέγεται ήταν το δικό μας που βρίσκεται δίπλα από το μοναστήρι . Η φωτιά συνέχισε πολύ γρήγορα την καθοδική της πορεία από εκείνο το σημείο και μετά .
Το ότι έχασα το σπίτι μου και άλλοι άνθρωποι τις περιουσίες τους σίγουρα είναι πολύ λυπηρό γεγονός, το χειρότερο όμως είναι πως οι ζωές που χάθηκαν τόσο άδικα δεν αντικαθίστανται.
Η σημερινή εικόνα θυμίζει ακόμα εκείνες τις δυσάρεστες στιγμές ωστόσο γίνονται πολλές προσπάθειες από τους κατοίκους και το κράτος για να δώσουν στο μέρος την ζωντάνια που είχε και πριν .
Ποια εικόνα έχει χαραχτεί για πάντα στο μυαλό σας ;
 Το καλύτερο θα ήταν να μην υπάρχουν εικόνες που να μένουν αξέχαστες , ωστόσο ήταν τόσο έντονα τα βιώματα και συγκεκριμένα ο πόνος και η απόγνωση του κόσμου που σκηνές και γεγονότα έχουν μείνει βαθιά χαραγμένα στο μυαλό μου.
Ενδεικτικά η εικόνα που έχει μείνει σε εμένα είναι η απόγνωση ενός ανθρώπου να σβήσουμε το σπίτι του και το πυροσβεστικό να μην έχει καθόλου νερό. Είναι πολύ άσχημο να στηρίζει κάποιος την ελπίδα του σ' εσένα και να μην μπορείς να ανταποκριθείς .
Πως μπορεί να γίνει κάποιος εθελοντής πυροσβέστης
Στο Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών Νέου Βουτζά το να γίνει κάποιος εθελοντής προϋποθέτει ότι θα περάσει από εκπαίδευση που γίνεται εντός του σταθμού μας και αφού έχει προετοιμαστεί κατάλληλα πιστοποιείται από την πυροσβεστική ακαδημία.
Αναμένονται ωστόσο αλλαγές προς το καλύτερο πιστεύω σε πολλά ζητήματα που απασχολούσαν έως σήμερα  με τον νέο νόμο 4662 που είναι για τον Εθνικό Μηχανισμό Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων. 
Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε ποιο επίπεδο βρίσκεται ο εθελοντισμός στην χώρα μας;
  Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ όπως προ είπα έχει πολύ δρόμο μπροστά του για να πούμε ότι βρίσκεται κοντά σε άλλα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Δυστυχώς δημιουργούνται πολλές παρεξηγήσεις και ο κόσμος θεωρεί ότι ο ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ πληρώνεται ή καρπώνεται διάφορα οικονομικά οφέλη..
Αυτή η ατυχής αντιμετώπιση θεωρώ πως βασίζεται σε ορισμένα κραυγαλέα παραδείγματα ΜΚΟ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και εκεί δημιουργείται η άσχημη εντύπωση. Πρέπει να δημιουργηθούν σοβαρές εποπτικές υπηρεσίες που να ελέγχουν τυχόν τέτοια μεμονωμένα περιστατικά. Έχει φτάσει από καιρό η ώρα που θα πρέπει να σεβαστούμε το δημόσιο χρήμα και τους πόρους μας ως κράτος.
Αγαπάει την φύση ο Έλληνας και σε  ποιες ενέργειες θα έπρεπε να έχει  προβεί η εκάστοτε κυβέρνηση ώστε να είχε  αποφευχθούν τραγωδίες όπως αυτή στο Μάτι 
 Ο Έλληνας από την καταβολή του είναι ένας φιλήσυχος άνθρωπος , θεωρώ ότι είναι αυτονόητο πως αγαπά το περιβάλλον του και φροντίζει για εκείνο.
Δεν είναι σωστό μεμονωμένες περιπτώσεις να στιγματίζουν την γενικότερη φιλοσοφία μας . Οι κινήσεις που θα έπρεπε να κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση ώστε να αποφευχθούν τραγωδίες σαν της 23/07/2018 δεν είναι η θέση μου και η ηλικία τέτοιες μου ώστε να μπορώ να τις υποδείξω.
Μπορώ όμως να τοποθετηθώ σαν κάτοικος και παθόντας πυρόπληκτος πως αυτές οι αλλαγές δεν γίνονται από την μια στιγμή στην άλλη. Είναι πράγματα που διαδοχικά χτίζονται και περνούν ως παρακαταθήκη από την μια κυβέρνηση στην επόμενη. Ο τομέας ΕΥΘΎΝΗ για τον συμπολίτη μου ΔΕΝ έχει χρώμα κομματικό και δεν ακούει σε ΚΑΝΕΝΑ ιδεολογικό πρόσταγμα.
Κάθε χρόνο έχουμε δασικές πυρκαγιές αυτό  σημαίνει ότι τελικά δεν υπάρχει ουσιαστική δασική πολιτική ;
 Αυτή είναι προσέγγιση που θέλει προσοχή από την άποψη ότι πάντα είχαμε και θα έχουμε την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Χρειάζεται να υπάρχει τεκμηριωμένη προσέγγιση σχετικά με την θεσμική θωράκιση του δασικού πλούτου της χώρας , όπως είναι η ορθή διάρθρωση των δασικών υπηρεσιών, η προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, τις καταπατήσεις – αλλαγές χρήσης γης και τις παράνομες υλοτομίες. Πιστεύω πως πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά τα αίτια πρόκλησης των πυρκαγιών και ανάλογα να πέφτει βαρύτητα από την πολιτεία όπου χρειάζεται. 
  Σας ευχαριστώ θερμά 
Απο Βίκυ Μπαιρακτάρη





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more