Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ & ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ



ΓΡΑΦΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΣΙΣΚΟΥ

Η Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοτών – Εθελοντή Αιμοδότη εορτάζεται στις 14 Ιουνίου, ακριβώς επειδή έχει σαν στόχο την αναγνώριση της μεγάλης και ανεκτίμητης αυτής της ευεργεσίας, που προσφέρουν οι Αιμοδότες αφιλοκερδώς προς τον συνάνθρωπο και ταυτόχρονα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του συνόλου των  πολιτών, έτσι ώστε όσοι δεν είναι αιμοδότες και έχουν αυτή τη δυνατότητα να γίνουν.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοτών-Εθελοντή Αιμοδότη έχει καθιερωθεί  από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και γιορτάζεται ανά την υφήλιο. Το φετινό θέμα, τα φετινά μηνύματα θα έλεγα είναι τα εξής: ΄΄Το ασφαλές αίμα σώζει ζωές΄΄ και ΄΄ Δώσε αίμα και κάνε τον κόσμο  έναν υγιέστερο χώρο΄΄.
Η χρονιά είναι διαφορετική λόγω της πανδημίας COVID-19 και ο φόβος- σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί- δεν επέτρεψε σε πολλούς εθελοντές να προσφέρουν αίμα. Έτσι λοιπόν έχουμε μείωση κατά 25%-60%  και όπως καταλαβαίνεται προβλήματα στην αντιμετώπιση ασθενειών.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών ( Π.Ο.Σ.Ε.Α )είναι  πάντα σε επαγρύπνηση  και ταυτόχρονα ενημέρωση, για να παραμεριστεί ο φόβος σ αυτή τη δύσκολη συγκυρία και να επέλθει η κανονικότητα. Γεγονός είναι, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, πως δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα μετάδοσης του ιού COVID-19 μέσα από την μετάγγιση  αίματος. Η σωστή διαδικασία με όλες τις προφυλάξεις εγγυάται μια ασφαλή μετάγγιση.
Το κάλεσμα είναι γενικό επειδή οι ανάγκες πολλές  και είναι συνυφασμένες με την υγεία και τη ζωή. Το σώμα χωρίς το αίμα δεν μπορεί να λειτουργήσει και όλοι ξέρουμε πως υποκατάστατο αίματος δεν υπάρχει, αλλά και δεν μπορεί να παραχθεί κατ΄ ουδένα τρόπο. ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΑΙΜΟΔΟΤΗ ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ.
Στόχος είναι να αυξηθούν οι εθελοντές αιμοδότες από το 58% περίπου, που είναι σήμερα, στους 65 με 70% και στο βάθος μια προοπτική γύρω στο 90 με 100%, για να καταργήσουμε και την ετήσια συνεισφορά σε αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό στην Ελλάδα.
Η ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσα από την ενημέρωση θεωρείται σημαντική. Η δυνατότητα αυτής της προσφοράς περνάει μέσα από ορισμένα κριτήρια, τα οποία σας αναφέρω:                                                                                                               1Ο )Η ηλικία του δότη να βρίσκεται ανάμεσα στα 18  μέχρι 65 έτη και μόνο με ιατρική συγκατάθεση μπορεί να παραβιαστεί ο ηλικιακός φραγμός.                                                        

2Ο )Ο δότης πρέπει να ζυγίζει πάνω από 50 κιλά.                                                                                    
 3Ο ) Να είναι υγιής.                                                                                                                                      
    4Ο ) Να ακολουθεί  έναν ασφαλή τρόπο ζωής.                                                                                            
     5Ο ) Να τον χαρακτηρίζει ο εθελοντισμός και η ανιδιοτελή προσφορά προς τον συνάνθρωπο.                                                                                                                                  Βέβαια, πάντα υπάρχει ερωτηματολόγιο πριν από κάθε  συλλογή αίματος, ελέγχεται η αρτηριακή πίεση, η αιμοσφαιρίνη… Η αιμοληψία διαρκεί 10 λεπτά και, για όσους φοβούνται, όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια είναι αποστειρωμένα και μιας χρήσεως.
Ένα  μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων, περίπου το 75%  όπως έχει διαπιστωθεί, στη διάρκεια του βίου τους κάποια στιγμή χρειάζονται  αίμα, αλλά ένα μικρό ποσοστό από αυτούς είναι αιμοδότες, δυστυχώς.
ΤΕΛΟΣ, ΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ: Η ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΑΙΜΟΔΟΤΗ ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ…
                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more