Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Κ. Μάλαμα : “Να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τον εντοπισμό του κατασχεθέντος από τη δικτατορία αρχείου του Σωματείου Μεταλλωρύχων Ορμύλιας.”


Ερώτηση σε σχέση με τον εντοπισμό του κατασχεθέντος από τη δικτατορία αρχείου του Σωματείου Μεταλλωρύχων Ορμύλιας κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα προς το σύνολο των Υπουργείων που ενδέχεται να διατηρούν στοιχεία σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα. Την ερώτηση συνυπογράφουν κι οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, Γιάννης Ραγκούσης, Σπύρος Λάππας και Χρήστος Σπίρτζης. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, το Σωματείο Μεταλλωρύχων της Ορμύλιας αποτέλεσε εκείνη την εποχή μία διεκδικητική οργάνωση, η οποία συμμετείχε σε πολλές απεργίες, με δράσεις που διαχύθηκαν και σε άλλες μεταλλευτικές περιοχές της Χαλκιδικής, σε όλα τα Μαντεμοχώρια, σύμφωνα με πρωτογενείς μαρτυρίες του τότε Προέδρου του Σωματείου και μετέπειτα κοινοτάρχη Ορμύλιας Χριστόφορου Στεφανίδη. Όμως, κατά τη δικτατορία και συγκεκριμένα τις πρώτες μέρες του πραξικοπήματος, ο  Πρόεδρος του Σωματείου Μεταλλωρύχων συνελήφθη και το αρχείο του Σωματείου Μεταλλωρύχων Ορμύλιας κατασχέθηκε και μεταφέρθηκε σε άγνωστο χώρο του τότε Υπουργείου Δημόσιας Τάξεως, χωρίς να βρεθούν έκτοτε τα ίχνη του. Με δεδομένο ότι η ιστορική μνήμη για τους εργατικούς αγώνες εκείνης της περιόδου στην Χαλκιδική φθίνει, είναι απαραίτητος ο εντοπισμός, η διάσωση κι η μελέτη του συγκεκριμένου αρχείου. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης : ​

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ 

Αθήνα, 15 Ιουνίου 2020 

Προς τους κ. Υπουργούς : 
- Προστασίας του Πολίτη 
- Εσωτερικών 
- Δικαιοσύνης
- Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα : Εντοπισμός του κατασχεθέντος από τη δικτατορία αρχείου του Σωματείου Μεταλλωρύχων Ορμύλιας. 

Το Σωματείο Μεταλλωρύχων Ορμύλιας αποτελούσε ένα ενεργό και διεκδικητικό σωματείο μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής κατά την δεκαετία του 1960. Την περίοδο εκείνη στην περιοχή λειτουργούσε, σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων του 1965 του τότε Νομάρχη Χαλκιδικής, (Συνοπτική Επισκόπησις Νομού Χαλκιδικής και Έκθεσις Πεπραγμένων Έτους 1965, υπό Αναστασίου Γ. Ρήγα Νομάρχου Χαλκιδικής, Πολύγυρος, Μάρτιος 1966, Δαπάναις της Τοπικής Ενώσεως Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Χαλκιδικής), μεταλλείο λευκολίθου με ημερήσια παραγωγή 9 τόνους μεταλλεύματος από την εταιρία “ΒΑΝ ΜΑΝΙΚΟΥΣ”. Το Σωματείο Μεταλλωρύχων της Ορμύλιας αποτέλεσε εκείνη την εποχή μία διεκδικητική οργάνωση, η οποία συμμετείχε σε πολλές απεργίες, με δράσεις που διαχύθηκαν και σε άλλες μεταλλευτικές περιοχές της Χαλκιδικής, σε όλα τα Μαντεμοχώρια, σύμφωνα με πρωτογενείς μαρτυρίες του τότε Προέδρου του Σωματείου και μετέπειτα κοινοτάρχη Ορμύλιας Χριστόφορου Στεφανίδη. 
Εντούτοις, κατά τη δικτατορία και συγκεκριμένα τις πρώτες μέρες του πραξικοπήματος, ο   Πρόεδρος του Σωματείου Μεταλλωρύχων συνελήφθη και το αρχείο του Σωματείου Μεταλλωρύχων Ορμύλιας κατασχέθηκε και μεταφέρθηκε σε άγνωστο χώρο του τότε Υπουργείου Δημόσιας Τάξεως, χωρίς να βρεθούν έκτοτε τα ίχνη του. Με δεδομένο ότι η ιστορική μνήμη για τους εργατικούς αγώνες εκείνης της περιόδου στην Χαλκιδική φθίνει, είναι απαραίτητος ο εντοπισμός, η διάσωση κι η μελέτη του συγκεκριμένου αρχείου. 

Επειδή η ιστορία των αγώνων των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής κατά την δεκαετία του 1960 παραμένει σε μεγάλο βαθμό χωρίς επιστημονική καταγραφή και μεταφέρεται μόνο μέσα από προσωπικές μαρτυρίες. 

Επειδή είναι απαραίτητη η διάσωση του αρχείου του Σωματείου ΜΕταλλωρύχων Ορμύλιας, ενός από τα πιο αγωνιστικά σωματεία την περίοδο του 1960 στην Χαλκιδική. 

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί : 

  • Ποια είναι η τύχη του αρχείου του Σωματείου Μεταλλωρύχων Ορμύλιας που κατασχέθηκε από την χούντα; 
  • Υπάρχουν υπηρεσιακές αναφορές κι έγγραφα που να σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα; 

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω παρακαλούνται οι αρμόδιοι Υπουργοί να καταθέσουν στο Σώμα το σύνολο του κατασχεθέντος αρχείου, στο οποίο περιλαμβάνονταν τα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου, τα πρακτικά των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου, το Μητρώο των μελών του Σωματείου και το βιβλίο του ταμείου του Σωματείου, καθώς και κάθε υπηρεσιακό έγγραφο που σχετίζεται με το αρχείο αυτό και με τις ενέργειες της χούντας ως προς την κατάσχεση ή ενδεχόμενη καταστροφή του. 

Οι ερωτώντες κι αιτούντες βουλευτές 
Μάλαμα Κυριακή 
Ραγκούσης Ιωάννης
Φίλης Νικόλαος
Σπίρτζης Χρήστος
Λάππας Σπύρος
-- 
Γραφείο Κυριακής Μάλαμα
Βουλευτή Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more