Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Κοινή συνέντευξη για Φον Ντερ Λάινεν και Αντρέι Πλένκοβιτς

Δήλωση της  κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο Μισέλ και τον ΄Αντρει Πλένκοβιτς, Πρωθυπουργό της Κροατίας, μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ


«Ισχύει μόνο ό,τι έχει λεχθεί προφορικά».

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Επίσης, πάρα πολλές ευχαριστίες εκ μέρους μου στην κροατική προεδρία. Ήταν μια περίοδος με πολλές προκλήσεις. Η κροατική προεδρία υπήρξε εξαιρετική και έφερε εις πέρας μια πρωτόγνωρη αποστολή εν μέσω αυτής της κρίσης. Πάρα πολλές ευχαριστίες εκ μέρους μου. Ήταν θαυμάσια η συνεργασία μας, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή την προεδρία και, βεβαίως, προσβλέπουμε σε εντατικές εργασίες στο Συμβούλιο.
Πράγματι, το σημερινό Συμβούλιο διεξάγεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Βρισκόμαστε μόλις έξι μήνες πριν το τέλος της μεταβατικής περιόδου για το Brexit και, ως εκ τούτου, ήταν σημαντικό να προβούμε σε απολογισμό των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο. Τονίσαμε από κοινού την προθυμία μας να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να καταλήξουμε σε συμφωνία, αναζητώντας λύσεις που θα μας επιτρέψουν να υπογράψουμε μια μοναδική στο είδος της εταιρική σχέση συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Για να το επιτύχουμε, οφείλουμε όντως να γεφυρώσουμε τις μεγάλες αποκλίσεις, οι οποίες παραμένουν ανεπίλυτες. Τα ζητήματα είναι γνωστά: πρόκειται για τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού, την αλιεία, τη διακυβέρνηση και το πεδίο της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας. Αυτά είναι σημαντικά σημεία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι πρόκειται για αρχές — θεμιτός ανταγωνισμός, ανάπτυξη κοινωνικών προτύπων, προστασία των πολιτών μας και κράτος δικαίου — που βρίσκονται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο χρόνος είναι, ωστόσο, σύντομος και, ακόμη και αν καταλήξουμε σε συμφωνία, πολλά πράγματα θα αλλάξουν στη σχέση μας με το Ηνωμένο Βασίλειο για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις διοικήσεις. Ως εκ τούτου, πρέπει επίσης να έχουμε σχέδιο για τις αλλαγές αυτές. Η Επιτροπή επεξεργάζεται αυτά τα ζητήματα. Έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά δεν πρέπει να μειώσουμε τις προσπάθειές μας. Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τις εθνικές αρχές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη στην προετοιμασία τους για το Brexit.
Τόνισα επίσης με έμφαση στους ηγέτες ότι πρέπει να συνεχίσουμε το έργο μας για τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής της συμφωνίας αποχώρησης. Θα εξακολουθήσουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς αυτό το θέμα. Τελικά, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα σε ποιο σημείο θα βρίσκονται αυτές οι διαπραγματεύσεις στο τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά γνωρίζω με βεβαιότητα ότι θα έχουμε κάνει τα πάντα, για να καταλήξουμε σε συμφωνία και να έχουμε μια καλή αρχή με το Ηνωμένο Βασίλειο πλέον ως γειτονική τρίτη χώρα.
Σχετικά με το Next Generation EU: καθώς βρισκόμαστε μόλις έξι μήνες πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, βρισκόμαστε επίσης μόλις έξι μήνες πριν από τη λήξη του τρέχοντος ΠΔΠ, εν μέσω της βαθύτερης οικονομικής κρίσης λόγω της νόσου COVID-19. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να μην χαθεί χρόνος στην προσπάθεια να τεθεί η οικονομική και κοινωνική μας ανάκαμψη σε σταθερή βάση.
Όπως γνωρίζετε, η Επιτροπή έχει υποβάλει σχέδιο, για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός. Ονομάζεται Next Generation EU. Σε συνδυασμό με ένα ενισχυμένο ΠΔΠ, θα παράσχει τα απαραίτητα μέσα — 1,85 τρισ. ευρώ — και την κατάλληλη εστίαση σε μια πράσινη, ψηφιακή και ανθεκτική ανάκαμψη, που θα βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της να αναδυθούν ισχυρότερες από την κρίση.
Κατά τη γνώμη μου, η πρώτη συζήτηση ήταν πολύ θετική. Οι ηγέτες συμφώνησαν ομόφωνα ότι η σοβαρότητα της κρίσης δικαιολογεί μια φιλόδοξη κοινή αντίδραση. Μια αντίδραση που συνδυάζει την αλληλεγγύη, τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις. Χάρηκα επίσης που άκουσα ότι πολλοί ηγέτες τόνισαν ότι πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πριν από τις θερινές διακοπές. Υπάρχει πραγματική κατανόηση ότι η αποτελεσματικότητα της αντίδρασης εξαρτάται και απ’ αυτό.
Τέλος, υπήρξε μεγάλη υποστήριξη ως προς την εστίαση στην πράσινη και την ψηφιακή διάσταση — γεγονός που ήταν πολύ καλό — καθώς αποτελούν κινητήρια στοιχεία για τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού που χρηματοδοτούνται από το Next Generation EU. Όλα αυτά είναι καλά νέα. Φυσικά, οι συζητήσεις έδειξαν επίσης ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για διάφορα ζητήματα, για παράδειγμα όσον αφορά το συνολικό μέγεθος του Next Generation EU, την ισορροπία μεταξύ των επιχορηγήσεων και των δανείων, την κλείδα κατανομής και τους ίδιους νέους πόρους και τις επιστροφές. Είναι απολύτως θεμιτό να συζητηθούν όλα αυτά τα ζητήματα και εξήγησα στους ηγέτες τη συλλογιστική της Επιτροπής όσον αφορά κάθε ένα εξ αυτών των ζητημάτων.
Ως εκ τούτου, ανυπομονώ για τα επόμενα βήματα στις συζητήσεις που θα διοργανώσει ο Σαρλ Μισέλ κατά τις προσεχείς εβδομάδες. Είμαι σίγουρη ότι στα σημεία αυτά μπορούμε να επιτύχουμε συναίνεση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα παραβλέψουμε τη μεγάλη εικόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more