Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020

Φάουτσι : Δεν είναι σίγουρο ότι το εμβόλιο κοροναϊού θα οδηγήσει σε ανοσία της αγέλης

Διατεθειμένος να «υποχωρήσει» σε ένα εμβόλιο κοροναϊού με αποτελεσματικότητα 70% – 75% δηλώνει ο αρχίατρος των ΗΠΑ, Δρ. Άντονι Φάουτσι, όμως προειδοποιεί ότι αυτού του είδους η ατελής προστασία σε συνδυασμό με τη δημοτικότητα του αντιεμβολιαστικού κινήματος στη χώρα, συνεπάγεται ότι είναι «μάλλον απίθανο» οι ΗΠΑ να επιτύχουν ικανοποιητικά επίπεδα ανοσίας ώστε να ανακόψουν την επέλαση του κοροναϊού.
Με την υποστήριξη της κυβέρνησης, εκτεταμένες δοκιμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν για τρία εμβόλια στη διάρκεια των επόμενων τριών μηνών.
«Το καλύτερο εμβόλιο που έχουμε αναπτύξει ποτέ, εκείνο της ιλαράς, έχει αποτελεσματικότητα 90% με 95%», δήλωσε ο Φάουτσι, διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων. «Θα ήταν υπέροχο αν φτάναμε σε αυτά τα επίπεδα. Όμως δεν νομίζω ότι θα συμβεί. Θα υποχωρούσα σε ένα εμβόλιο με αποτελεσματικότητα 70%-75%».
Δημοσκόπηση του CNN που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, αποκάλυψε ότι το ένα τρίτο των Αμερικανών θα προσπαθούσε να αποφύγει τον εμβολιασμό για τον κοροναϊό, ακόμη και αν το εμβόλιο ήταν διαθέσιμο και είχε χαμηλό κόστος.
Σε συνέντευξη στο CNN την Παρασκευή, ο Φάουτσι δήλωσε ότι αν μόνο τα δύο τρίτα του πληθυσμού εμβολιαστούν, το πιθανότερο είναι να μην επιτευχθεί ανοσία της αγέλης.

Η προσπάθεια εκπαίδευσης του κοινού για το εμβόλιο δεν θα είναι εύκολη

Ο Φάουτσι υπογράμμισε ότι «υπάρχει ένα γενικότερο αντι-επιστημονικό, αντι-κρατικό και αντι-εμβολιαστικό συναίσθημα μεταξύ ορισμένων πολιτών της χώρας, οι οποίοι αποτελούν ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό».
Επιπλέον, τόνισε ότι δεδομένης της δημοτικότητας του αντιεμβολιαστικού κινήματος, το έργο εκπαίδευσης του κοινού για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων θα αποδειχθεί δύσκολο.
Σύμφωνα με τον Φάουτσι, η κυβέρνηση έχει αναπτύξει πρόγραμμα εκπαίδευσης γα τα εμβόλια.
«Έχουμε έτοιμο πρόγραμμα το οποίο θα είναι εκτεταμένο στην προσπάθεια απεύθυνσης στην κοινωνία. Ίσως δεν τους αρέσει να το ακούνε από ένα πρόσωπο της κυβέρνησης που φορά κοστούμι, όπως εγώ, αν και πρόκειται να το κάνω. Στην πραγματικότητα έχουν ανάγκη να δουν άτομα με τα οποία μπορούν να ταυτιστούν, άτομα που ανήκουν στην κοινότητά τους – από τον χώρο του αθλητισμού, ήρωες της κοινότητας, ανθρώπους που θαυμάζουν».

Όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης του προγράμματος.

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών «τρέχει» πολλά ομοσπονδιακά εκπαιδευτικά προγράμματα για την υγεία, όμως η εκπρόσωπος του οργανισμού, Κρίστεν Νόρντλαντ, παρέπεμψε το CNN στο αμερικανικό υπουργείο υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών, το οποίο είναι αρμόδιο για την προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ για ανάπτυξη εμβολίου.
Σε e-mail, ο Μάικλ Καπούτο, εκπρόσωπος του υπουργείου, δεν επιβεβαίωσε την ύπαρξη σχετικής εκστρατείας ενημέρωσης, συμπληρώνοντας ότι «δεν θα μου άρεσε να δω μια εντελώς αβάσιμη είδηση στο CNN».
Πηγή: www.cnn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου