Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020

Ανάσα με μέτρα 3,5 δισ. ευρώ- Δηλώσεις Καρανίκα

Για τις επιπτώσεις από την υγειονομική κρίση…


Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Χορήγηση 3ου κύκλου «επιστρεπτέας προκαταβολής», επιδότηση ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών, πρόγραμμα Συν-Εργασία, επέκταση αναστολής συμβάσεων, μείωση της προκαταβολής φόρου κ.α.
ΕΣΕΕ: Ικανοποίηση του εμπορικού κόσμου για τις εξαγγελίες…

EYRO KOMPIOYTERAKI
Την ώρα που η ελληνική κοινωνία προσπαθεί να ορθοποδήσει, έχοντας δεχθεί ένα ακόμη τεράστιο πλήγμα από την υγειονομική κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός σε παγκόσμιο βέβαια επίπεδο, κάθε μέτρο στήριξης του κόσμου της εργασίας και της πραγματικής οικονομίας, αποτελεί σημαντική ανάσα αυτή την περίοδο.
Βέβαια, το σχεδόν δίμηνο «lockdown» της οικονομίας δεν μπορεί άμεσα να ξεπεραστεί, ειδικά όταν ο κλάδος του τουρισμού, που αποτελεί και τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, διανύει πολύ δύσκολες μέρες. Μεγάλο μέρος της καλοκαιρινής σεζόν έχει χαθεί, ενώ η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει σημαντικά τις κρατήσεις από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα πολλά καταλύματα να μην έχουν καν ανοίξει.
ο Κ. Μητσοτάκης κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού», απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φ. Γεννηματά, ανακοίνωσε επιπρόσθετα στοχευμένα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, με στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Όπως, μεταξύ άλλων, ανέφερε στην παρέμβασή του «το πρόγραμμά μας δεν αφήνει κανέναν ακάλυπτο. Τα επιδόματα ανεργίας έχουν επεκταθεί. Καθώς βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι στατικό…».

Πακέτο 5 μέτρων
Το συνολικό κόστος των εν λόγω μέτρων εκτιμάται σε 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2 δισ. ευρώ είναι επιπρόσθετα αυτών που είχαν ανακοινωθεί έως σήμερα. Πιο συγκεκριμένα:
- Χορήγηση 3ου κύκλου «επιστρεπτέας προκαταβολής» κατά τον μήνα Αύγουστο, λαμβάνοντας υπόψη και την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Σε αυτόν τον κύκλο θα συμπεριληφθούν και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή, οι οποίες ανήκουν στον τουριστικό κλάδο.
- Επέκταση της πρόβλεψης για επιδότηση 60% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών στο πρόγραμμα Συν-Εργασία για τους μήνες Αύγουστο έως Οκτώβριο.
- Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020 για τις επιχειρήσεις που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου τους κατά το γ΄ τρίμηνο του έτους.
Πιο συγκεκριμένα, για επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες κατά το γ΄ τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές δεν θα πληρωθούν από τις επιχειρήσεις και θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ίδιο ισχύει για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών. Για τους εργαζομένους όλων των επιχειρήσεων αυτών που εντάσσονται στο πρόγραμμα Συν-εργασία, θα καλύπτεται επίσης το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.
- Επέκταση της δυνατότητας αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία), λιανικό εμπόριο τουριστικών ειδών, καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και τις επιχειρήσεις στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
- Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος.

Ειδικότερα:
Οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ θα λάβουν μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το α΄ εξάμηνο του 2020 έναντι του α΄ εξαμήνου του 2019, με βάση την εξής κλίμακα:
 Επίσης, μηδενισμό της προκαταβολής φόρου λαμβάνουν:
-Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ του τριτογενούς τομέα, οι οποίες κατά το γ΄ τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους.
-Επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.
Για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρό.σωπα που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου ορίζεται σε 50%.
Ικανοποίηση του εμπορικού κόσμου
Στο μεταξύ, την ικανοποίηση του εμπορικού κόσμου για τα επιπρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, μετέφερε με δήλωσή του, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκας.
«Μετά τη  ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων από τον πρωθυπουργό καθίσταται σαφές πως η ειλικρινής συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου μπορεί να παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα στην κατεύθυνση στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, για αυτό και η ΕΣΕΕ εκφράζει την ικανοποίησή της», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Γ. Καρανίκας και προσθέτει: «Η κατάργηση ή μείωση της προκαταβολής φόρου ανάλογα με την πτώση του τζίρου και το δικαίωμα που δίνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις να αιτηθούν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα τονώσουν τη ρευστότητα της αγοράς και ειδικά εκείνων των ΜμΕ που παραμένουν αποκλεισμένες από την τραπεζική χρηματοδότηση. Σημαντική θετική εξέλιξη αποτελεί και η αποδοχή στην ουσία του όρου “εποχική εμπορική δραστηριότητα”, η οποία αποτέλεσε αίτημα του εμπορικού κόσμου. Φυσικά, οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ένα εξελισσόμενο φαινόμενο και θα απαιτούνται συνεχώς διορθωτικές παρεμβάσεις από το οικονομικό επιτελείο μέσω του διαύλου επικοινωνίας με τους φορείς της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, τον οποίο η κυβέρνηση πρέπει να κρατήσει ανοικτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου