Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2020

Γώγος : Πρόκληση το άνοιγμα των συνόρων – Πάνω από 50 κρούσματα θα είναι πρόβλημα

Με το πλήρες άνοιγμα του τουρισμού να είναι πλέον γεγονός, καθώς από σήμερα, 1η Ιουλίου, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα χερσαία σύνορα της χώρας, υποδέχονται αφίξεις από διεθνείς προορισμούς, η Ελλάδα προετοιμάζεται για μια διαφορετική θερινή σεζόν.
Η πανδημία του κοροναϊού εξακολουθεί να φοβίζει τους πολίτες και να απειλεί να χαλάσει την καλή πορεία της χώρας, ενώ οι ειδικοί θεωρούν σίγουρο ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων κοροναϊού.
Την εκτίμηση αυτή, εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, χαρακτηρίζοντας μεγάλη πρόκληση το άνοιγμα των συνόρων της Ελλάδας για τουρίστες από «πράσινες» χώρες.
Όπως είπε, ο σχεδιασμός που έχει γίνει είναι εξαιρετικός και το όλο εγχείρημα στο χαρτί έχει σχεδιαστεί πάρα πολύ καλά, ωστόσο η εφαρμογή του στην πράξη είναι αρκετά δύσκολη και πολύπλοκη.
«Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στον Σκάι, επισημαίνοντας ξανά τη σημασία που έχει να εφαρμόζονται τα μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού.
Πρόσθεσε δε, ότι το σύστημα QR δηλαδή ο στοχευμένος έλεγχος του τουρίστα ίσως είναι η καλύτερη λύση που υπήρχε προκειμένου να υπάρχει άμεση διάγνωση, περιορισμός και ιχνηλάτηση τυχόν κρούσματος.

Πότε χτυπάει «καμπανάκι»

Μιλώντας για τον αριθμό των κρουσμάτων που θα χτυπήσει «καμπανάκι» στις αρχές, εξήγησε ότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως τη διασπορά σε όλη τη χώρα. Αν για παράδειγμα βρεθούν 12 κρούσματα στην περιοχή του Εχίνου είναι θέμα, «αλλά ξέρουμε που είναι, ξέρουμε τα μέτρα, μπορούμε να το περιορίσουμε. Ο αριθμός των κρουσμάτων που θα διασπαρεί είναι το σημαντικό», τόνισε.
«Πάνω από 50 (κρούσματα) πάντως, είναι θέμα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε διαφορετικά», τόνισε ο καθηγητής.
Στο ερώτημα τι θα πρέπει να γίνει αν τυχόν αυξημένος αριθμός κρουσμάτων προέρχεται από πτήσεις του εξωτερικού, είπε ότι τότε θα πρέπει να εξεταστούν ξανά οι παράμετροι στο QR των επισκεπτών. «Δηλαδή αν έχουμε μια πτήση που φέρνει 20 αυτόματα η πόλη που έρχεται μετατρέπεται σε ‘’κόκκινη’’», τόνισε ο κ. Γώγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου