Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

• Απάντηση της Επιτρόπου Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, Γιούτα Ουρπιλάινεν, στην επιστολή 60 ευρωβουλευτών από 5 Πολιτικές Ομάδες για τη στήριξη του Παγκόσμιου Συνασπισμού Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης.

Απάντηση στην επιστολή 60 ευρωβουλευτών από πέντε Πολιτικές Ομάδες-Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Renew και Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα- για την ανάγκη στήριξης του έργου του Παγκόσμιου Συνασπισμού Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (“GAVI”), έδωσε η ευρωπαία Επίτροπος Διεθνών Σχέσεων, Γιούτα Ουρπιλάινεν.

Στην απάντησή της η Επίτροπος Ουρπιλάινεν επισημαίνει πως «κατανοεί την ανάγκη να διατηρηθεί ο εμβολιασμός στις χώρες εταίρους και ότι η προσπάθεια υποστήριξης του Παγκόσμιου Συνασπισμού Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (‘’GAVI’’) μπορεί να επιτρέψει την ταχεία εισαγωγή και ανάπτυξη εμβολίων για τον COVID-19 παγκοσμίως».

Σε αυτό το πλαίσιο και αφού αναφέρει ορισμένα επιτεύγματα, ως αποτέλεσμα της υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Παγκόσμιο Συνασπισμό Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (‘’GAVI’’), η Επίτροπος δηλώνει «χαρούμενη που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να εξασφαλίσει συνεισφορά ύψους 300 εκατ. ευρώ για τον Παγκόσμιο Συνασπισμό Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (‘’GAVI’’) για την περίοδο 2021-2025». Όπως τονίζει, το ύψος της συνεισφοράς αυτής «αντιστοιχεί σε μια αύξηση κατά 50% των πόρων σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και υπερβαίνει τα 284 εκατ. ευρώ που έχει συνεισφέρει έως τώρα η Επιτροπή στον Παγκόσμιο Συνασπισμό Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (‘’GAVI’’)».

Διευκρινίζοντας πως «αυτή η δέσμευση γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ και ιδίως το Εργαλείο για την γειτνίαση, την ανάπτυξη και τη διεθνή συνεργασία (‘’NDICI’’) θα εγκριθούν σε γενικές γραμμέςκαι σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», η Ευρωπαία Επίτροπος διαβεβαιώνει τους συνυπογράφοντες την επιστολή ευρωβουλευτές για την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνεχίσει να υποστηρίζει το έργο του Παγκόσμιου Συνασπισμού Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (‘’GAVI’’), «έτσι ώστε τα παιδιά σε όλο τον κόσμο να έχουν ασφαλή και δίκαιη πρόσβαση στον εμβολιασμό και τα εμβόλια και, κατά συνέπεια, να έχουν μία υγιή και παραγωγική ζωή».

Στην επιστολή τους οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές υπογράμμιζαν ορισμένες σημαντικές δράσεις και πτυχές του έργου του Παγκόσμιου Συνασπισμού Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης, και καλούσαν την Πρόεδρο της Κομισιόν, Φον ντερ Λάιεν και την Επίτροπο, Ουρπιλάινεν, να αναλάβουν δράση, «ώστε ο Παγκόσμιος Συνασπισμός Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης να χρηματοδοτηθεί πλήρως και να διασφαλιστεί το σημαντικό του έργο για τα επόμενα 5 χρόνια».


Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, Γιούτα Ουρπιλάινεν (μεταφρασμένη στα ελληνικά):

Αξιότιμοι ευρωβουλευτές

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσφατη επιστολή στην οποία υπογραμμίζετε τoν καθοριστικό ρόλο που έχει η ηγεσία της ΕΕ στην υποστήριξη του εξαιρετικά σημαντικού έργου του Παγκόσμιου Συνασπισμού Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (‘’GAVI’’), προκειμένου να διασφαλιστεί μεταξύ άλλων ότι κάθε εμβόλιο που θα αναπτυχθεί για τον COVID-19 θα είναι προσβάσιμο σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των φτωχότερων χωρών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων για τη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένης της δίκαιης πρόσβασης στα εμβόλια και τον εμβολιασμό. Υπό την ηγεσία της Προέδρου, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φιλοξένησε στις 4 Μαΐου 2020 μια διεθνή εκδήλωση για την ‘’Παγκόσμια Απάντηση στον Κορονοϊό’’. Στην εκδήλωση συμμετείχαν παγκόσμιοι ηγέτες και άλλοι ενδιαφερόμενοι με αποτέλεσμα να υπάρξουν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δεσμεύσεις για δωρεές ύψους 7,4 δισ. ευρώ.

Στα τέλη Μαΐου οι δωρεές για την ανάπτυξη εμβολίων, θεραπευτικών και διαγνωστικών μέσων και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας για την καταπολέμηση της πανδημίας είχαν φτάσει στα 9,8 δισ. ευρώ. Ο Παγκόσμιος Συνασπισμός Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (‘’GAVI’’) συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει δεσμεύσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Πράγματι, η εκδήλωση για την ‘’Παγκόσμια Απάντηση στον Κορονοϊό’’ σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το συνέδριο δωρητών του Παγκόσμιου Συνασπισμού Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (‘’GAVI’’) και την Παγκόσμια Σύνοδο για τον εμβολιασμό και τα εμβόλια που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου 2020.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατανοεί την ανάγκη να διατηρηθεί ο εμβολιασμός στις χώρες εταίρους και ότι η προσπάθεια υποστήριξης του Παγκόσμιου Συνασπισμού Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (‘’GAVI’’) μπορεί να επιτρέψει την ταχεία εισαγωγή και ανάπτυξη εμβολίων για τον COVID-19 παγκοσμίως. Η υποστήριξη της Επιτροπής στον Παγκόσμιο Συνασπισμό Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (‘’GAVI’’) είναι ισχυρή και μακροχρόνια, συμβάλλοντας στην επίτευξη εντυπωσιακών αποτελεσμάτων. Ορισμένα από όσα έχουν επιτευχθεί από αυτή την εταιρική σχέση μέχρι σήμερα είναι: Η ανοσοποίηση 760 εκατ. παιδιών στις 73 φτωχότερες χώρες του κόσμου και η αποτροπή της απώλειας πάνω από 13 εκατ. ανθρώπινων ζωών.

Δηλώνω χαρούμενη που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να εξασφαλίσει συνεισφορά ύψους 300 εκατ. ευρώ για τον Παγκόσμιο Συνασπισμό Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (‘’GAVI’’) για την περίοδο 2021-2025, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στην Παγκόσμια Σύνοδο για τα εμβόλια και τον εμβολιασμό που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου 2020. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε μια αύξηση κατά 50% των πόρων σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και υπερβαίνει τα 284 εκατ. ευρώ που έχει συνεισφέρει έως τώρα η Επιτροπή στον Παγκόσμιο Συνασπισμό Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (‘’GAVI’’).

Αυτή η δέσμευση γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ και ιδίως το Εργαλείο για την γειτνίαση, την ανάπτυξη και τη διεθνή συνεργασία (‘’NDICI’’) από το οποίο προέρχονται τα κεφάλαια που έχουν δεσμευτεί για τον Παγκόσμιο Συνασπισμό Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (‘’GAVI’’), θα εγκριθούν σε γενικές γραμμές και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνεχίσει να υποστηρίζει το έργο του Παγκόσμιου Συνασπισμού Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (‘’GAVI’’), έτσι ώστε τα παιδιά σε όλο τον κόσμο να έχουν ασφαλή και δίκαιη πρόσβαση στον εμβολιασμό και τα εμβόλια και, κατά συνέπεια, να έχουν μία υγιή και παραγωγική ζωή. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω.

Με εκτίμηση,
Γιούτα Ουρπιλάινεν

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή των 60 ευρωβουλευτών (μεταφρασμένη στα ελληνικά):

Αγαπητή Πρόεδρε,Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν
Αγαπητή Επίτροπε,Γιούτα Ουρπιλάινεν

Το ξέσπασμα του κορονοϊούαποδεικνύειπως η υγεία πρέπει να παραμείνει παγκόσμια προτεραιότητα. Οι ασθένειες δεν υπολογίζουν σύνορα και μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε, οπουδήποτε. Η συλλογική απάντηση της διεθνούς κοινότητας για τον περιορισμό της πανδημίας είναι κρίσιμη. Βοηθώντας τις φτωχότερες χώρες του κόσμου να αναστείλουν την εξάπλωση του ιού, η ΕΕ θα βοηθήσει στη διάσωση ανθρωπίνων ζωών παγκοσμίως. Επομένως, σας γράφουμε για να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στην ενίσχυση από την Ε.Ε. του Παγκόσμιου Συνασπισμού Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης –“GAVI”-, ως μέρος της αντίδρασής μας στην κρίση.

Ο Παγκόσμιος Συνασπισμός Εμβολιασμού και Ανοσοποίησηςήδη χρηματοδοτεί τις φτωχότερες χώρες, βοηθώντας τες να αντιμετωπίσουν την κρίση του ιού. Το έργο του είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι οποιοδήποτε μελλοντικό εμβόλιο για τονκορονοϊό είναι προσβάσιμο σε όσους το χρειάζονται, ανεξαρτήτως από το πού ζουν ή την οικονομική τους κατάσταση. Με τη συνεργασία με εταίρους για την ανάπτυξη εμβολίου και τη μόχλευση της αγοραστικής δύναμης εκατομμυρίων ανθρώπων στις φτωχότερες χώρες, ο Παγκόσμιος Συνασπισμός Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης μπορεί να μειώσει τις τιμές και να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητά του για τους πιο ευάλωτους ανθρώπους.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Συνασπισμός Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης παρέχει καθημερινά στις φτωχότερες κοινότητες του κόσμου εμβολιασμό για ασθένειες όπως η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα και ο κίτρινος πυρετός και πρέπει να συνεχίσει να διασφαλίζει πως αυτές οι χώρεςδεν θα αντιμετωπίσουν πρόσθετα κρούσματα ασθενειών. Για την Αφρικήμε τον αυξανόμενο πληθυσμό νεολαίας, η υγεία είναι ζωτικό θεμέλιο για την εξασφάλιση της δημογραφικής της ισορροπίας, διασφαλίζοντας έτσι, ότι οι νέοι θα είναι υγιείςγια να μορφωθούν, να εισέλθουν στο εργατικό δυναμικό και να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της ηπείρου.


Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ είναι αλληλεγγύη, προνοητικότητα και κραταιά συστήματα υγείας. Ο Παγκόσμιος Συνασπισμός Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης είναι μίαορθή επένδυση, τόσο για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης στην υγεία, όσο και για την πρόληψη μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που απειλούν την παγκόσμια σταθερότητα. Η βοήθεια της ΕΕ ήταν σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία του Παγκόσμιου Συνασπισμού Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης και η συνεχιζόμενη υποστήριξή του είναι ζωτικής σημασίας. Σας καλούμε, λοιπόν, να κάνετε μια σημαντική και έγκαιρη συμβολή στον Παγκόσμιο Συνασπισμό Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης, ώστε να χρηματοδοτηθεί πλήρως και να διασφαλιστεί το σημαντικό του έργο για τα επόμενα 5 χρόνια.

Με εκτίμηση,
Οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more