Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Δύο πρωτοποριακές ερευνητικές μελέτες κατά του SARS-CoV-2 απο την Θεσσαλονίκη!


17098413_1261219810626523_4225291737893808068_n.jpg

Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος


Συντονιστής Διευθυντής Αιματολογικής Κλινικής, Μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων, Μονάδας Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας, Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλιοπλακουντικού Αίματος Γ.Ν.Θ. "Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ"



Ποια εξειδίκευση έχει η κλινική σας ;
Η Αιματολογική Κλινική ασχολείται σχεδόν με όλο το φάσμα της Αιματολογίας με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των κακοήθων αιματολογικών νοσημάτων. Εξειδίκευσή της είναι: 
  • Η διενέργεια μεταμοσχεύσεων αιμοποιητικών κυττάρων παντός τύπου 
  • Η εφαρμογή γονιδιακής θεραπείας σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία
  • Η χορήγηση CAR-T λεμφοκυττάρων σε ασθενείς με ανθεκτικές μορφές Οξείας Β Λεμφοβλαστικής Λευχαιμίας, Διάχυτου Λεμφώματος από Μεγάλα Β Κύτταρα, Πρωτοπαθούς Λεμφώματος Μεσοθωρακίου.
Στο δυναμικό της ανήκουν:
  1. Η Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων, η αρχαιότερη (1985) και μεγαλύτερη στη χώρα μας, η πρώτη λειτουργούσα με την ειδική διεθνή διαπίστευση JACIE (2013)
  2. Η Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας, λειτουργεί από το 2003
  3. Η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλιοπλακουντικού Αίματος ή Βλαστοκυττάρων, πρώτη ιδρυθείσα στο ΕΣΥ, λειτουργεί από το 2009
  4. Εξειδικευμένα εργαστήρια:
  • Κυτταρομορφολογίας και Κυτταρομετρίας Ροής
  • Κυτταρογενετικής
  • Μοριακής Βιολογίας
  • Κρυοβιολογίας
  • Συλλογής και επεξεργασίας μοσχευμάτων
Τι αντιμετωπίζεται με τις δύο αυτές πρωτοποριακές μελέτες;

Η Κλινική μας έχει μεγάλη ερευνητική δραστηριότητα και εμπειρία στην :
  1. αντιμετώπιση επικίνδυνων και δυνητικά θανατηφόρων λοιμώξεων από ιούς στους ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων. Είναι η πρώτη κλινική στην πατρίδα μας που πήρε άδεια από τον ΕΟΦ να παρασκευάζει ειδικά λεμφοκύτταρα εναντίον τριών ιών, που προσβάλλουν συχνά τους μεταμοσχευμένους ασθενείς και να τα χορηγεί σε αυτούς  στα πλαίσια εγκεκριμένης κλινικής μελέτης
  2. διερεύνηση αιματολογικών νοσημάτων και καταστάσεων, χαρακτηριστικό των οποίων είναι η θρομβωτική μικροαγγειοπάθεια και η ενεργοποίηση του συμπληρώματος και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Το συμπλήρωμα αποτελεί μέρος της πρώτης άμυνας του οργανισμού, της έμφυτης ανοσίας.
Αυτήν την εμπειρία και τεχνογνωσία θεωρήσαμε σκόπιμο να μεταφέρουμε στην μάχη κατά του κορωνοϊού. Έτσι διαμορφώσαμε δύο ερευνητικές μελέτες κατά του SARS-CoV-2:
  1. Η μία ερευνητική μελέτη θα αξιολογήσει τη δυνατότητα παραγωγής Τ-λεμφοκυττάρων με ειδικότητα έναντι του κορωνοϊού που προκαλεί σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο τύπου 2 και την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της χορήγησής τους στη θεραπεία ασθενών υψηλού κινδύνου, με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα που πάσχουν από λοίμωξη από τον κορονοϊό του 2019. Κύριες ερευνήτριες είναι η Ευαγγελια Γιαννάκη, Διευθύντρια Αιματολόγος, υπεύθυνη της Μονάδας Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας και η Αναστασία Παπαδοπούλου, Βιοχημικός και ειδική στην κυτταρική θεραπεία, της ίδιας Μονάδας. Η αρχική φάση της μελέτης εκπονείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ.
  1. Η άλλη μελέτη βασίζεται στη διαπίστωση ότι τα σημεία και συμπτώματα της σοβαρής λοίμωξης από COVID-19 έχουν συνάφεια με την παθοφυσιολογία και την κλινική εικόνα της θρομβωτικής μικροαγγειοπάθειας που σχετίζεται με το συμπλήρωμα. Επιπλέον, η χορήγηση αναστολέων της φλεγμονώδους απόκρισης αναδεικνύει το ρόλο της έντασης της ανοσιακής απάντησης στη σοβαρότητα της λοίμωξης. Στην παρούσα μελέτη θα καταγραφεί για πρώτη φορά η γενετική προδιάθεση για ενεργοποίηση του συμπληρώματος και της φλεγμονώδους απόκρισης σε ασθενείς με COVID-19. Τα γενετικά δεδομένα θα συσχετιστούν με το φαινότυπο των ασθενών. Θα διερευνηθεί, περαιτέρω, ο ρόλος της έγκαιρης χορήγησης των αναστολέων του συμπληρώματος ή της φλεγμονής στους ασθενείς αυτούς. Τα δεδομένα αυτά είναι βαρύνουσας σημασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας με στοχευμένες θεραπευτικές μεθόδους σε επιλεγμένες ομάδες ασθενών. Στη μελέτη αυτή Κύρια Ερευνήτρια είναι η Ελένη Γαβριηλάκη, Αιματολόγος της Μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων
Σε πόσο χρονικό διάστημα θεωρείται ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα ;

Στην πρώτη μελέτη τα αποτελέσματα της αρχικής φάσης θα είναι έτοιμα το Σεπτέμβριο και μετά θα υποβάλλουμε το κλινικό μέρος της μελέτης για έγκριση αρμοδίως. Τότε θα αναζητήσουμε χρηματοδότηση.
Στη δεύτερη μελέτη τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα σε δύο μήνες.

Υπάρχει αρωγή από το κράτος;

Προς το παρόν όχι. Στην πρώτη μελέτη η χρηματοδότηση της αρχικής φάσης έγινε από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ.

Θεωρείται πως σύντομα θα απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό;

Όχι, ο ιός ήλθε για να παραμείνει, όπως άλλοι ιοί. Θα καταπολεμηθεί με την ανάπτυξη αποτελεσματικού εμβολίου, το οποίο ελπίζουμε να έχουμε γρήγορα στη διάθεσή μας. Επίσης αποτελεσματικά φάρμακα θα βοηθούν όσους προσβάλλονται ως τότε ή δεν θα εμβολιάζονται.   
Σας ευχαριστώ θερμά!
Κι εγώ σας ευχαριστώ
Απο Βίκυ Μπαιρακτάρη
Βιογραφικο
Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος
Συντονιστής Διευθυντής Αιματολογικής Κλινικής, Μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων, Μονάδας Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας, Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλιοπλακουντικού Αίματος Γ.Ν.Θ. "Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ"
Σπούδασε Ιατρική και Αιματολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και μετεκπαιδεύτηκε στο νοσοκομείο Hammersmith του Λονδίνου.
Είναι Συντονιστής Διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Γεώργιος Παπανικολάου στην οποία λειτουργούν: Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων, Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής θεραπείας, Δημόσια Τράπεζα Ομφαλιοπλακουντικού Αίματος και εξειδικευμένα Εργαστήρια.
Ανάπτυξε το πρόγραμμα αλλογενών μεταμοσχεύσεων το 1990, δημιούργησε τη Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας, συνέβαλε στη δημιουργία και ανάπτυξη των εργαστηρίων της Κλινικής και της Τράπεζας ΟΠΑ. Διαθέτει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο με περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις και 1200 ανακοινώσεις σε συνέδρια.
Συνέβαλε στη δημιουργία του «Δικτύου Εθελοντών Δοτών Αιμοπεταλίων», εξέδωσε τον «Ιατρικό Οικογενειακό Οδηγό», τον οποίο διένειμε δωρεάν, ξεκίνησε την καμπάνια ενημέρωσης για τη χρησιμότητα του ΟΠΑ, το ρόλο των Ιδιωτικών Τραπεζών και τον αγώνα δημιουργίας Δικτύου Δημοσίων Τραπεζών.
Διετέλεσε αντιπρόεδρος του πρώτου ΔΣ του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, μέλος του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων για 12 έτη, πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και των Τμημάτων της «Μεταμοσχεύσεων Αιμοποιητικών Κυττάρων», «Λεμφοϋπερπλαστικών Νόσων» και «Μακεδονίας-Θράκης». Ίδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής και υπήρξε ο πρώτος πρόεδρός της. Είναι πρόεδρος του Τμήματος Λεμφοϋπερπλαστικών Νόσων της ΕΑΕ και μέλος του Ιδρύματος της ΕΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more