Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Απ.Πάνας : « Αναγκαία η επαναλειτουργία των Κ.Α.Π.Η. ιδιαίτερα στις μικρές τοπικές κοινωνίες της Χαλκιδικής, όπως το Κασσανδρινό ».

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθώς και Υγείας κατέθεσε ο Βουλευτής Χαλκιδικής Απ.Πάνας σχετικά με την επαναλειτουργία των ΚΑΠΗ και μάλιστα την επαναλειτουργία του ΚΑΠΗ ΚΑΣΣΑΝΔΡΙΝΟΥ. Ο θεσμός αυτός μάλιστα, τείνει να θεωρηθεί αναπόσπαστο κομμάτι, ιδιαίτερα των μικρών τοπικών κοινωνιών, όπου δεν υπάρχει άλλος φορέας κοινωνικοποίησης, όχι μόνο των ηλικιωμένων αλλά και όλων των ηλικιών καθώς στα συγκεκριμένα Κ.Α.Π.Η. λειτουργεί παράλληλα και κυλικείο-καφέ το οποίο μισθώνει ο κάθε ενδιαφερόμενος στην Κοινωφελή Επιχείρηση του κάθε Δήμου.
Επιπλέον οι χώροι αυτοί λειτουργούν και ως κέντρα εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών όπου  πληρώνονται λογαριασμοί, εξυπηρετούνται οι συνταξιούχοι του κάθε  χωριού, ενώ παρέχεται στήριξη στους κατοίκους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν θέματα που αφορούν την επικοινωνία τους με τα Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο, ασφαλιστικούς οργανισμούς, πρόνοια και άλλους φορείς, μετατρέποντάς το έτσι σε κέντρο αναφοράς για οποιοδήποτε θέμα προκύψει.
Μια τέτοια μικρή τοπική κοινωνία είναι και το Κασσανδρινό, ένα ορεινό χωριό 200 κατοίκων  του Δήμου Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, όπου υπάρχει Κ.Α.Π.Η. το οποίο είναι και ο μοναδικός χώρος, όπου μπορεί κανείς να κοινωνικοποιηθεί καθώς δεν υπάρχει κάποιο άλλο κατάστημα ανάλογων παροχών. Αυτή η κατάσταση επικρατεί και σε πολλές ορεινές περιοχές της Χαλκιδικής.
Ο κ. Πάνας αναφέρει : « Είναι απαραίτητο τα αρμόδια Υπουργεία για τους χώρους συνάθροισης (κυλικείων-καφέ) που λειτουργούν μέσα στα Κ.Α.Π.Η.-ιδιαίτερα των απομονωμένων χωριών , όπως το Κασσανδρινό στη Χαλκιδική-να προχωρήσουν σε άμεσο προγραμματισμό της επαναλειτουργίας τους, προκειμένου το κλείσιμό τους, να μην αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω ερήμωση των χωριών ».

Το ακριβές κείμενο της ΕΡΩΤΗΣΗΣ έχει ως εξής :
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ:  -  -  Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο Παναγιώτη  
- Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ.Βρούτση Γιάννη
- Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ.Γεωγιάδη Άδωνι-Σπυρίδων
- Τον Υπουργό Υγείας κ.Κικίλια Βασίλειο


Θέμα : « Ζήτημα επαναλειτουργίας των Κ.Α.Π.Η ».
Κύριοι Υπουργοί
Τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.) είναι ένας πολύ πετυχημένος θεσμός κοινωνικής πολιτικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σκοπός τους είναι η πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.
Ο θεσμός αυτός μάλιστα, τείνει να θεωρηθεί αναπόσπαστο κομμάτι, ιδιαίτερα των μικρών τοπικών κοινωνιών, όπου δεν υπάρχει άλλος φορέας κοινωνικοποίησης, όχι μόνο των ηλικιωμένων αλλά και όλων των ηλικιών καθώς στα συγκεκριμένα Κ.Α.Π.Η. λειτουργεί παράλληλα και κυλικείο-καφέ το οποίο μισθώνει ο κάθε ενδιαφερόμενος στην Κοινωφελή Επιχείρηση του κάθε Δήμου.
Επιπλέον οι χώροι αυτοί λειτουργούν και ως κέντρα εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών όπου  πληρώνονται λογαριασμοί, εξυπηρετούνται οι συνταξιούχοι του κάθε  χωριού, ενώ παρέχεται στήριξη στους κατοίκους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν θέματα που αφορούν την επικοινωνία τους με τα Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο, ασφαλιστικούς οργανισμούς, πρόνοια και άλλους φορείς, μετατρέποντάς το έτσι σε κέντρο αναφοράς για οποιοδήποτε θέμα προκύψει.
Μια τέτοια μικρή τοπική κοινωνία είναι και το Κασσανδρινό, ένα ορεινό χωριό 200 κατοίκων  του Δήμου Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, όπου υπάρχει Κ.Α.Π.Η. το οποίο είναι και ο μοναδικός χώρος, όπου μπορεί κανείς να κοινωνικοποιηθεί καθώς δεν υπάρχει κάποιο άλλο κατάστημα ανάλογων παροχών.
Σύμφωνα με τους κατοίκους του χωριού στο συγκεκριμένο Κ.Α.Π.Η. προσέρχονται άτομα όλων των ηλικιών, έφηβοι, νέοι, μεσήλικες και ηλικιωμένοι του χωριού και έτσι το Κ.Α.Π.Η., έχει οριστεί ως ένας χώρος δραστηριοποίησης και κοινωνικής ένταξης όλων των κατοίκων. Ανάλογες περιπτώσεις απομονωμένων χωριών υπάρχουν αρκετές στη Χαλκιδική , όπως το Γομάτι και η Βάβδος.
Το κλείσιμο των Κ.Α.Π.Η. στα πλαίσια της πανδημίας είναι θεμιτό, καθώς προστατεύει τη δημόσια υγεία των ηλικιωμένων. Δεν υπάρχει όμως ρητή οδηγία για τους χώρους που λειτουργούν μέσα στα Κ.Α.Π.Η. σε μικρές κοινωνίες, όπου συχνάζουν σ΄ αυτά άτομα όλων των ηλικιών, τη στιγμή που χώροι εστίασης έχουν ήδη ανοίξει με απόφαση της Κυβέρνησης.
Επειδή σε μικρές τοπικές κοινωνίες τα Κ.Α.Π.Η. είναι κέντρα ενίσχυσης της συναισθηματικής και ψυχολογικής υποστήριξης των κατοίκων. 
Επειδή τα Κ.Α.Π.Η. ιδιαίτερα σε απομονωμένα χωριά θεωρούνται σημαντικό κύτταρο δραστηριοποίησης, επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης και ενισχύουν τις κοινότητες, ώστε να μην ερημωθούν.

Ερωτάσθε κ.κ.Υπουργοί:

-Ποιος είναι ο προγραμματισμός των Υπουργείων για τους χώρους συνάθροισης (κυλικείων -καφέ) που λειτουργούν μέσα στα Κ.Α.Π.Η. ιδιαίτερα των απομονωμένων χωριών; Πρόκειται να επαναλειτουργήσουν και να ενταχθούν στις ρυθμίσεις των χώρων εστίασης, προκειμένου το κλείσιμό τους, να μην αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω ερήμωση των χωριών ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more