Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Άνοιξε η διαδικασία για τη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης



Στη συγκρότηση της νέας Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης για την περίοδο 2020-2023 προχωρά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, ανοίγοντας τη διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων από τοπικούς συλλόγους και φορείς, όπως επίσης και από τους δημότες.
Όπως τονίζουν στην κοινή ανοικτή επιστολή-πρόσκλησή τους ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννα Αλεξιάδου, «πρόκειται για ένα κορυφαίο Όργανο και μια κορυφαία διαδικασία συνεχούς διαλόγου και αμφίδρομης επικοινωνίας, που εμβαθύνει τη Δημοκρατία, διευρύνει τη συμμετοχικότητα και ενισχύει τον ενεργό ρόλο του πολίτη στα κοινά του τόπου διαμονής του, ο οποίος προτείνει αλλά και στο τέλος ελέγχει τη διοίκηση για το έργο της».
Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης (Δ.Ε.Δ.) αποτελείται από 50 μέλη, των οποίων τα 2/3 προέρχονται από εκπροσώπους τοπικών φορέων και συλλόγων και το 1/3 από πολίτες-δημότες του δήμου Νεάπολης-Συκεών.  «Σύμφωνα με το νόμο, μπορεί ο ρόλος της Δ.Ε.Δ. να είναι γνωμοδοτικός, ωστόσο είναι άκρως ουσιαστικός καθώς οι πολίτες-δημότες, όπως και οι φορείς-σύλλογοι, έχουν αποφασιστικό λόγο στα διαδραματιζόμενα στο δήμο, με θεμελιώδη στόχο τη σταθερή ανάπτυξη του τόπου μας και τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλα τα επίπεδα», αναφέρουν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και η πρόεδρος του Δ.Σ..
Τα μέλη της Δ.Ε.Δ. συνέρχονται μια φορά το χρόνο για τη διατύπωση γνώμης-πρότασης σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το Επιχειρησιακό και το Τεχνικό Πρόγραμμα, όπως επίσης και τον Προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε αυτήν από το Δημοτικό Συμβούλιο ή τον δήμαρχο. Επίσης, εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.
Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι στο δήμο Νεάπολης-Συκεών η διαδικασία της διαβούλευσης έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια πολύ πριν θεσπιστεί ως υποχρεωτική από το νόμο-μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», με τη δημοτική Αρχή να βρίσκεται με τους πολίτες και τους φορείς σε ένα διαρκή διάλογο και επικοινωνία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Επίσης, έχουν καθιερωθεί και θεσμικές τοπικές διαβουλεύσεις με τους κατοίκους ανά Δημοτική Ενότητα, προκειμένου να συγκεντρωθούν και να καταγραφούν οι προτάσεις τους για την περιοχή και που θα πρέπει να ενταχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό.
«Στο δήμο μας έχουμε αποδείξει ότι ο πολίτης-δημότης έχει λόγο και ότι ο λόγος του μετράει, ότι μαζί συναποφασίζουμε, συνδιαμορφώνουμε και από κοινού σχεδιάζουμε το μέλλον του τόπου μας», τονίζει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, επισημαίνοντας ότι, όπως έχει καταγραφεί, «μέσα από τον διαρκή διάλογο και τις αδιάλειπτες επαφές με την κοινωνία και τους εκπροσώπους της καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μόνο θετικούς στόχους έχουμε πετύχει, κάτι που φαίνεται από την εικόνα του δήμου μας, είτε στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της εκπαίδευσης, του αθλητισμού και του πολιτισμού, είτε στον τομέα των τεχνικών έργων και υποδομών, αφού στη συντριπτική πλειοψηφία του το Τεχνικό Πρόγραμμα διαμορφώνεται κάθε χρόνο με βάση τις προτάσεις που προκύπτουν από τη διαβούλευση».

Δηλώσεις συμμετοχής
Για τη συγκρότηση της 50μελούς Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης οι ενδιαφερόμενοι τοπικοί σύλλογοι και φορείς, όπως και οι δημότες, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση-δήλωση συμμετοχής έως και την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020 , για να ακολουθήσει η κλήρωση των μελών από τους καταλόγους των ενδιαφερόμενων φορέων και πολιτών.
Για τους μεν δημότες-μέλη της Δ.Ε.Δ. απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση της επισυναπτόμενης αίτησης ώστε να γίνει η εγγραφή τους στον ειδικό κατάλογο, ενώ οι εκπρόσωποι φορέων θα πρέπει να συμπληρώσουν την ανάλογη αίτηση,. Οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να υποβάλλονται με τέσσερις τρόπους, και συγκεκριμένα:
1.   Αυτοπροσώπως στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών, (στρ. Στ. Σαράφη 1, Συκιές), στο Γραφείο Πρωτοκόλλου & Διοικητικής Μέριμνας (ισόγειο),
2.   Αυτοπροσώπως στο Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125, περ. Στρεμπενιώτη, Νεάπολη), στη Γραμματεία Δημοτικού Συμβουλίου (1ος όροφος),
3.   Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση  protocol.sykies@n3.syzefxis.gov.gr («Αίτηση Α» για τους φορείς και «Αίτηση Β» για τους δημότες),

4.   Ταχυδρομικώς στη διεύθυνση: Δήμος Νεάπολης-Συκεών, στρ. Στεφ. Σαράφη 1 & Ι. Μιχαήλ, ΤΚ: 566 25, Συκιές), με την υποσημείωση: ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ – Γραφείο Πρωτοκόλλου & Διοικητικής Μέριμνας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more