Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Καταργεί την απλή αναλογική ο ΥΠΕΣ!!!

Τέλος στην ομηρία των Δήμων 



Σοβαρές δυσλειτουργίες αντιμετωπίζουν Δήμοι με διοικήσεις μειοψηφίας όπως οι Δήμοι Έδεσσας και Πέλλας • Με σύστημα Πανελλαδικών εξετάσεων η απονομή ελληνικής ιθαγένειας- Αντισεισμική προστασία σε όλα τα σχολεία…



Δέκα μήνες συμπληρώθηκαν από την έναρξη της θητείας των σημερινών Αρχών της Αυτοδιοίκησης και έχει καταστεί πλέον ξεκάθαρο ότι το σύστημα της απλής αναλογικής που ίσχυσε στις περσινές εκλογές έχει φέρει... τα πάνω κάτω, κυριολεκτικά!
Ειδικά Δήμοι όπως αυτοί της Έδεσσας και του Δήμου Πέλλα  που διοικούνται από Δημοτικές Αρχές μειοψηφίας μοιάζουν, παρά τις διορθωτικές αλλαγές, να έχουν καταλήξει «όμηροι» παραταξιακών αντιπαραθέσεων και προσωπικών αντιπαθειών, με αποτέλεσμα να μένουν στάσιμοι και να χάνουν ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης. Αυτός είναι ο λόγος που η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να αλλάξει το εκλογικό σύστημα, όπως προανήγγειλε ο Υπ. Εσωτερικών.
Παράλληλα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε την αλλαγή του καθεστώτος απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας, η οποία θα γίνεται στο μέλλον μέσω ενός συστήματος… Πανελλαδικών εξετάσεων που δε θα αφήνει περιθώρια για αδικίες!

«Βαλτωμένοι» οι ΟΤΑ!
Ελάχιστοι είναι οι Δήμοι στη χώρα μας που διαθέτουν σήμερα ισχυρές αυτοδύναμες διοικήσεις ικανές να προωθήσουν απρόσκοπτα τους σχεδιασμούς και το πρόγραμμά τους. Η μεγάλη πλειοψηφία στηρίζεται σε προγραμματικές συμφωνίες δύο και τριών παρατάξεων, με αποτέλεσμα οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται για έργα και παρεμβάσεις στους ΟΤΑ να αποτελούν προϊόν διαπραγμάτευσης και συμβιβασμών και κατ’ επέκταση να προχωρούν με βραδύτητα.
Φυσικά, η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα γνώριζε καλά τα προβλήματα που θα προκαλούνταν από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση, ωστόσο, επέλεξε να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις φορέων όπως η ΚΕΔΕ και να την συμπεριλάβει ως βασικό στοιχείο του «Κλεισθένη» που ψήφισε. Κάπως έτσι, σε επτά Περιφέρειες και 229 Δήµους της χώρας εξελέγησαν τελικά Αρχές μειοψηφίας, αφού κανείς υποψήφιος δεν ξεπέρασε το 50% κι έτσι ισάριθμοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι δεν έχουν σήμερα πλειοψηφία στα συμβούλιά τους.


Οι Δήμοι Έδεσσας και Πέλλας 
Σε τοπικό επίπεδο, μπορεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  να εξελέγη μία ισχυρή Περιφερειακή Αρχή με τον Απόστολο Τζιτιζκώστα  να λαμβάνει ποσοστό λίγο υψηλότερο του 62%, όμως στους Δήμους Έδεσσας και Πέλλας  τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά.
Στον Δήμο Αλμωπίας ο Χρήστος Μπάτσης  εξελέγη στον δεύτερο γύρο και για να σχηματίσει δημοτική αρχή, συνέπραξε με την παράταξη του κου Παρούτογλου  και πήρε μαζί του από έναν σύμβουλο των συνδυασμών Σ. Χατζηδημητρίου και Δ. Μπίνου, έχοντας ισχνή και  πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τις συνέπειες τις… γεύεται σήμερα η Αλμωππία, καθώς η Δημοτ. Αρχή βρίσκει διαρκώς μπροστά της «εμπόδια» σε κάθε έργο που επιχειρεί να υλοποιήσει, με αποτέλεσμα άλλα να καθυστερούν κι άλλα να χάνονται οριστικά για την πόλη. Αυτό λειτουργεί σε βάρος των ίδιων των κατοίκων της Αλμωπίας  που κυρίως απαιτούν βελτίωση της καθημερινότητάς τους, αλλά δεν τη βλέπουν! Βέβαια τα σημαντικότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Δήμοι Έδεσσας και Πέλλας καθώς οι Δήμαρχοι αποφάσισαν να κυβερνήσουν μόνοι τους με αποτέλεσμα σε πολλά δημοτικά συμβούλια να μην μπορούν να περάσουν τις πρωτοβουλίες τους. Και σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες αντιμετωπίζουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση. 


Αλλαγή στο σύστημα
Κάπως έτσι φαίνεται πως θα κυλήσει η τρέχουσα θητεία της δημοτικής Αρχής σε Αλμωπία, Έδεσσα και Δήμο Πέλλας  αφού το κακό έχει ήδη γίνει και δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα. Ωστόσο, σε διαφορετική θέση θα είναι οι επόμενες δημοτικές αρχές, από το 2023, καθώς θα αναδειχθεί με διαφορετικό εκλογικό σύστημα.
Αυτό τουλάχιστον προανήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος έχει αναλάβει κι άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των διοικήσεων των ΟΤΑ που έχουν «βαλτώσει» λόγω απλής αναλογικής. Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 «το επόμενο εξάμηνο θα τακτοποιήσουμε το εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης γιατί η απλή αναλογική στην ιδεοληπτική της εφαρμογή παρά λίγο να διαλύσει τους Δήμους και τις Περιφέρειες». Πρόσθεσε δε ότι «ήταν πολύ θετικά τα στοιχεία του προηγούμενου συστήματος αλλά θα το συζητήσουμε με τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης». Όλα λοιπόν δείχνουν προς την επανακαθιέρωση ενός συστήματος ενισχυμένης αναλογικής που θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα σε Δήμους και Περιφέρειες.
Η απονομή ιθαγένειας
Σε εξέλιξη όμως βρίσκεται μία ακόμα σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία αφορά στο πολυσυζητημένο θέμα της απονομής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς και αλλογενείς. Όπως έκανε γνωστό χθες ο κ. Θεοδωρικάκος, για το σκοπό αυτό πρόκειται να θεσπιστεί ένα σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων! Κάτι ανάλογο ισχύει στις ΗΠΑ και σ’ άλλες προηγμένες χώρες του κόσμου, όπου οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν ιθαγένεια περνούν από εξετάσεις.
«Οι πολίτες που θέλουν να γίνουν Έλληνες θα έχουν τη δυνατότητα δύο φορές να συμμετέχουν σε πανελλαδικές εξετάσεις κύρους, διασφαλισμένες για το αδιάβλητό τους όπου αν αποδεικνύουν καλή γνώση της γλώσσας, της ιστορίας και των θεσμών μας θα μπορούν να γίνονται Έλληνες», είπε ο Υπουργός και συμπλήρωσε: «Το σύστημα θα γίνει δίκαιο, γρήγορο, αντικειμενικό και απολύτως διαφανές, για να μην υπάρχουν περιθώρια ούτε για καθυστερήσεις ούτε για γραφειοκρατία και διαφθορά. Δεν αλλάζουμε τις προϋποθέσεις που μπορεί κάποιος να γίνει Έλληνας, αλλά στη συνέχεια όλοι αυτοί περνούσαν από εξετάσεις σε επιτροπές που έχουν πολύ μεγάλη καθυστέρηση». Όπως έκανε γνωστό, «σήμερα εκκρεμούν 35.000 αιτήσεις. Υπάρχουν αιτήσεις από το 2011».
Αντισεισμικά σχολεία
Τέλος, με αφορμή το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως θα υπάρξει πλήρης αντισεισμική προστασία όλων των σχολείων και των κτηρίων της Αυτοδιοίκησης, θα ελεγχθούν όλα τα κτήρια και θα γίνουν αναβαθμίσεις όπου χρειάζεται.
Όπως εξήγησε, «αυτό θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι, οφείλει να γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να αισθάνονται ασφαλή τα παιδιά μας. Και να είναι ασφαλή». Επανέλαβε ότι οι προσκλήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα θα βγουν το πρώτο 15ημερο του Ιουλίου καθώς και ότι οι Δήμοι διευκολύνονται στις μελέτες με τη χρήση μηχανικών από το ειδικό μητρώο που έχει δημιουργήσει η ΕΕΤΑΑ.

Ο Δήμος Σκύδρας
Μοναδική αναφορά πρέπει να κάνουμε για την Κατερίνα Ιγνατιάδου η οποία κυριάρχησε στην περιοχή και σε καμιά περίπτωση δεν την επηρέασε η απλή αναλογική. Με μια μοναδική καμπάνια και με προίκα μια πετυχημένη θητεία την περίοδο 2014-2019, ο συνδυασμός της κατάφερε να πάρει κοντά στο 60% και να κυριαρχήσει εντός και εκτός Δημοτικού συμβουλίου. Μάλιστα σε κάθε ευκαιρία κατορθώνει να δείξει τις ικανότητες της και τον διεκδικητικό τρόπο με τον οποίο επιθυμεί να φέρνει χρηματοδοτικά προγράμματα σε ένα αγροτικό και μικρό Δήμο που όμως αποτελεί ραχοκοκαλιά της του νομού Πέλλας. Η Κατερίνα Ιγνατιάδου είναι μια ικανή Δήμαρχος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more