Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

“Ο Ταξιάρχης έχει μεγάλες δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης και πρέπει όλοι να συμβάλλουν στην αξιοποίηση τους”

Συνάντηση πραγματοποίησαν η Κυριακή Μάλαμα κι ο Επικεφαλής της Συνεργασίας Πολιτών Δήμου Πολυγύρου Δημήτρης Κυργιαφίνης με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ταξιάρχη Ιωάννη Ξάκη και τον Δημοτικό Σύμβουλο Πολυγύρου Νικόλαο Παπακωνσταντίνου. Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η καταγραφή των προβλημάτων του χωριού στα θέματα της ανάπτυξης, της αγροτικής παραγωγής και των υποδομών καθημερινότητας των δημοτών. Το βασικό ζήτημα που τέθηκε από τους αυτοδιοικητικούς φορείς της περιοχής είναι η ελλιπής κάλυψη από τον ΕΛΓΑ των ζημιών στους ελατοπαραγωγούς του Ταξιάρχη, οι οποίοι επλήγησαν πρόσφατα από καταστροφικό χαλάζι. Όπως τονίστηκε, υπάρχει μεγάλη αδυναμία στην αποζημίωση των ελατοκαλλιεργειών, η οποία οφείλεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και στο γεγονός ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αντιλαμβάνεται το καλλιεργούμενο έλατο ως δασικό προϊόν κι όχι ως αγροτικό που είναι στην πραγματικότητα. 
Στη συνάντηση αναπτύχθηκαν επίσης και μια σειρά από σκέψεις για την προώθηση της οικονομίας του Ταξιάρχη, ενός χωριού που έχει καταφέρει να γίνει γνωστό στην Βόρεια Ελλάδα ως κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός ​κι ως ένας από τους μοναδικούς τόπους της Χαλκιδικής που μπόρεσε να στηρίξει βιώσιμα τον αγροτουρισμό και τον χειμερινό τουρισμό. Ταυτόχρονα, συζητήθηκαν κι οι προοπτικές ανοίγματος νέων αγορών αγροτικών και δασικών προϊόντων που παράγει η περιοχή, αλλά και μια σειρά από προκλήσεις σε ζητήματα ποιότητας ζωής και καθημερινότητας. Η διατήρηση κι η περαιτέρω ανάδειξη του μοναδικού δάσους του Ταξιάρχη σε συνεργασία και με την επιστημονική κι ερευνητική δραστηριότητα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στην περιοχή αποτελεί διαρκή στόχο για την τοπική κοινωνία. Επίσης, αναδείχτηκαν και μια σειρά από ζητήματα ποιότητας ζωής, υποδομών, αλλά και λειτουργικής στήριξης της κοινότητας του Ταξιάρχη από τον Δήμο Πολυγύρου. 
Όπως τονίστηκε, την συγκεκριμένη επίσκεψη στον Ταξιάρχη θα ακολουθήσουν μια σειρά από παρεμβάσεις και σε επίπεδο Βουλής και σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να ενισχυθεί η προστασία των ελατοκαλλιεργητών, να αναδειχτούν ακόμα περισσότερο τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του τόπου και να βελτιωθούν κρίσιμες υποδομές καθημερινότητας των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more