Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020

Συνέντευξη με τον αντιπρόεδρο της Λέσχης αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος

 Κουρατζόγλου Θεόδωρος
 Αντιπρόεδρος στην λέσχη αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος 
                                                                         

Τι είναι αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την μαγειρική ;
 Η βασική μου ώθηση προς την μαγειρική ήταν  τα γευστικά βιώματα από την μητέρα  και την γιαγιά μου που μ' έμαθαν να δοκιμάζω νέες γεύσεις αλλά και μου δημιούργησαν την περιέργεια να μάθω τι θα πει κουζίνα. 
Έχετε ένα πλούσιο βιογραφικό και μια μεγάλη πορεία στον χώρο της εστίασης τι είναι αυτό που θεωρείται ως σταθμό στην καριέρα σας 
 Σταθμούς -πολλούς μάλιστα- στην καριέρα μου θεωρώ όλους τους υπέροχους συναδέλφους που μοιραστήκαμε τις γνώσεις μας, ταξιδέψαμε και μαγειρέψαμε  μαζί σε διάφορες γωνιές του πλανήτη και ελπίζω να τους συναντώ σε όλη μου την πορεία! Γιατί αυτό που μένει απ' αυτήν τη δουλειά είναι η αγάπη για την δημιουργία και την μαγειρική. 
Υπάρχει η ανάδειξή της ελληνική κουζίνας από τους σύγχρονους Σεφ στην εποχή μας ;
 Οι νέοι σεφ έχουν αγκαλιάσει και καταφέρνουν να αναδείξουν την παραδοσιακή κουζίνα χρησιμοποιωντας μοντερνες τεχνικες. Ως αποτέλεσμα, αναδεικνύονται και τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα και οι παραδοσιακές συνταγές ξανα δουλεύονται και εξελίσσονται.
Συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε ποιο επίπεδο βρισκόμαστε;
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια αξιόλογη προσπάθεια από τους Έλληνες σεφ για την βελτίωση της γαστρονομικής παρουσίας της Ελλάδας στο εξωτερικό σε ατομικό επίπεδο με την προσωπική τους δουλειά, αλλά και σε πιο οργανωμένο συλλογικό επίπεδο. Αυτό αντανακλάται από τις συμμετοχές μας σε διαγωνισμούς και διακρίσεις με διεθνή αναγνώριση. Ενδεικτικά θα αναφέρω την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου από την εθνική μας ομάδα στην Ολυμπιάδα Μαγειρικής, τον Φεβρουάριο που μας πέρασε στη Στουτγκάρδη.
Πως επηρέασε τον κλάδο σας η πανδημία του κορονοϊού;
Η κρίσιμη αυτή περίοδος επηρέασε προφανώς αρνητικά τη δουλειά μας, όπως και των περισσότερων επαγγελματιών, καθώς έπληξε ιδιαίτερα τους κλάδους της εστίασης και της φιλοξενίας. Απο την άλλη, για να δούμε και τη θετική πλευρά, πιστεύω ότι μας δίδαξε  πολλά που ίσως θεωρούσαμε δεδομένα η αμελούσαμε στους χώρους εργασίας αλλά και στην προσωπική μας ζωή. Το σίγουρο είναι ότι γυρνώντας ξανά στη δουλειά, τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο όπως πριν.
Ως αντιπρόεδρος στην λέσχη αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος ποιες προκλήσεις βλέπετε μπροστά σας 
Η μεγαλύτερη πρόκληση για μας ως Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος είναι να διατηρήσουμε μέσα στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται μπροστά μας, σε υψηλό επίπεδο την ελληνική κουζίνα, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων αλλά και την συνέχιση των δράσεων μας.
Θα συμμετείχατε ποτέ σε τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής ποια η άποψη σας γι αυτές; 
Δεν το έχω σκεφτεί ουσιαστικά, χωρίς να το βρίσκω κακή ιδεα. Εκ των υστέρων, μετά από τόσες εκπομπές τα τελευταία χρόνια με τα θετικά και τα αρνητικά τους, μπορούμε να πούμε ότι τελικά έπαιξαν έναν σημαντικό ρόλο να έρθει ο κόσμος που βλέπει τηλεόραση σε μια επαφή με σύγχρονες τάσεις της κουζίνας, συνταγές, τεχνικές και κομμάτια της δουλειάς που διαφορετικά θα έμεναν απαρατήρητα, και να ξανασκεφτεί τη σχέση του με το φαγητό, με την μαγειρική.
Ποιο είναι το  υλικό η  η τεχνική που χρησιμοποιείτε  ώστε να δείξετε τον <<χαρακτήρα>> σας  ή την σφραγίδα σας αν θέλετε στην μαγειρική;
 Τα υλικά διαρκώς αλλάζουν και οι τεχνικές ανανεώνονται, αλλά αυτό που προσπαθώ πάντα να χρησιμοποιώ είναι το «φρέσκο», καθώς και τον σεβασμό για την πρώτη ύλη που θα φτάσει στο πιάτο και τον τελικό αποδέκτη του.
Θεωρείτε πως οι Ελληνίδες είμαστε καλές μαγείρισσες; 
 Για να πω την αλήθεια, έχω δοκιμάσει υπέροχα πιάτα από πολλές ερασιτέχνισσες μαγείρισσες και μάλιστα από κάποιες έχω ζητήσει και συνταγές που κρατάω στο αρχείο μου.
Τα μελλοντικά σας σχέδια;
Όπως όλοι σ' αυτήν την περίοδο, αναλωνόμαστε μεταξύ αναμονής και μικρών κινήσεων, στην περίπτωσή μου την οργάνωση και το consulting επισιτιστικών επιχειρήσεων και τη δουλειά μου στα ΔΙΕΚ Έδεσσας, και κυρίως ανασυγκρότησης για την χειμερινή πλέον περίοδο, όπου και ελπίζουμε να έχουμε να πούμε πολλά περισσότερα.
Σας ευχαριστώ θερμά !


Ευχαριστώ θερμά  κι εγώ για την φιλοξενία ελπίζω να είναι καλοτάξιδη η εφημερίδα σας.
Απο Βίκυ Μπαιρακτάρη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more