Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020

Βραβείο δημοσιογραφίας Lorenzo Natali: ανακοινώθηκαν οι νικητές του 2020

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τους νικητές του βραβείου δημοσιογραφίας Lorenzo Natali για το 2020: Dayu Zhang της «South China Morning Post», Cécile Schilis Gallego και Marion Guegan του δικτύου «Forbidden Stories» και Shola Lawal των «Equal Times». Για σχεδόν τρεις δεκαετίες, το βραβείο ανταμείβει την ποιοτική δημοσιογραφία η οποία εστιάζει σε συναρπαστικά και συγκινητικά ρεπορτάζ και άρθρα που προβάλλουν θέματα σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν, επίτροπος αρμόδια για τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις, δήλωσε τα εξής: «Το βραβείο Lorenzo Natali εξαίρει την ποιοτική δημοσιογραφία που καλύπτει θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Διαπίστωσα με μεγάλη ευχαρίστηση ότι πολλοί μεγάλοι επαγγελματίες υπέβαλαν φέτος την υποψηφιότητά τους. Αυτό το αυξανόμενο ενδιαφέρον καταδεικνύει τον καίριο ρόλο που διαδραματίζει η δημοσιογραφία στην οικοδόμηση ανοικτών, δημοκρατικών κοινωνιών. Χάρη στις ιστορίες που προβάλλετε με τα ρεπορτάζ και τις δημοσιεύσεις σας μπορούμε να οικοδομήσουμε μαζί έναν καλύτερο κόσμο».
Φέτος η τελετή απονομής, που πραγματοποιείται συνήθως στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Ανάπτυξης, θα διοργανωθεί αργότερα εντός του έτους.
Οι νικητές του βραβείου του 2020, που επιλέχθηκαν από μια κριτική επιτροπή μεταξύ περισσότερων από 800 αιτήσεων από 94 διαφορετικές χώρες, είναι οι εξής:
Μεγάλο Βραβείο
«The ‘thin yellow linestanding between Hong Kong police and protestors» (Η «λεπτή κίτρινη γραμμή» που χωρίζει την αστυνομία από τους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ).
Dayu Zhang της «South China Morning Post»
Για την ιστορία του σχετικά με τις διαδηλώσεις του Χονγκ Κονγκ το 2019 από τη σκοπιά μιας κοινοτικής ομάδας που επιδιώκει την εκτόνωση των εντάσεων μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας.
Βραβείο Ευρώπης
«Minesdirty secrets echo on three continents» (Τα βρώμικα μυστικά των ορυχείων αντηχούν σε τρεις ηπείρους).
Cécile Schilis Gallego και Marion Guegan του δικτύου «Forbidden Stories»
Για την έρευνά τους σχετικά με το εχθρικό περιβάλλον που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι οι οποίοι καλύπτουν θέματα σχετικά με ορυχεία σε ολόκληρο τον κόσμο.
Βραβείο καλύτερου νεοεμφανιζόμενου δημοσιογράφου
«For African migrants tryingand dyingto reach North Americathe Darién Gap is the ‘NewMediterranean'» (Για τους Αφρικανούς μετανάστες που πεθαίνουν προσπαθώντας να φθάσουν στη Βόρεια Αμερική, το Darién Gap είναι η «Νέα Μεσόγειος»).
Shola Lawal των «Equal Times»
Για το άρθρο της σχετικά με τις επικίνδυνες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι «εξω-ηπειρωτικοί» μετανάστες που ταξιδεύουν από την Αφρική για να φτάσουν στη Βόρεια Αμερική.
Οι νικητές επιλέχθηκαν από μια κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων στους τομείς της δημοσιογραφίας και της ανάπτυξης: Marites Danguilan Vitug (Rappler), Zaina Erhaim (Institute of War and Peace Reporting),Gillian Joseph (Sky News UK), Maria Latella (Radio 24, Il MessageroSky Italy) και Kingsley Okeke(African Leadership Magazine). Πραγματοποιήθηκε μια προεπιλογή όλων των υποψηφιοτήτων από τρεις σχολές δημοσιογραφίας: Vesalius College στις Βρυξέλλες, Universida de Católica Portuguesa στη Λισαβόνα, και το Université Saint Joseph στη Βηρυτό.
Ιστορικό
Το βραβείο δημοσιογραφίας Lorenzo Natali, το οποίο θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1992, απονέμεται εις μνήμη του Lorenzo Natali, πρώην επιτρόπου Ανάπτυξης και ένθερμου υποστηρικτή της ελευθερίας της έκφρασης, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανάπτυξης. Το βραβείο ανταμείβει και εξαίρει την αριστεία στη δημοσιογραφική κάλυψη θεμάτων σχετικών με τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Οι τρεις κατηγορίες του βραβείου για το 2020 ήταν:
  • Μεγάλο Βραβείο: για δημοσιεύσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης που εδρεύουν σε μία από τις χώρες εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Βραβείο Ευρώπης: για δημοσιεύσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Βραβείο καλύτερου νεοεμφανιζόμενου δημοσιογράφου: για δημοσιεύσεις από δημοσιογράφους ηλικίας κάτω των 30 ετών, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε μία από τις χώρες εταίρους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more