Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Αυτόνομη κοινότητα από το 2023, το χωριο Λουτροχώρι Σκύδρας


Σε μια σπουδαία απόφαση η οποία πλέον λειτουργεί και ως δεδικασμένο, 22 χρόνια μετά την εφαρμογή των συνενώσεων των Κοινοτήτων με τους Δήμους βάση του σχεδίου Καποδίστριας αλλά και 10 χρόνια από την εφαρμογή του Κλεισθένη, με δημοσίευση στο ΦΕΚ, το χωριό Λουτροχώρι που αποτελούσε μια κοινότητα με το χωριό Πετριά, πλέον θα αποτελεί μια κοινότητα η οποία θα ανήκει στον Δήμο Σκύδρας βέβαια. Θυμίζουμε ότι η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου είχε κάνει πάρα πολλές προσπάθειες στο παρελθόν για να αυτή την εξέλιξη, αλλά η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν είχε κάνει δεκτό το αίτημα. Πλέον ύστερα από παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών θα υπάρξει η Κοινότητα Λουτροχωρίου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 458 μόνιμους κατοίκους και έτσι θα αναδείξει 3 μελες συμβούλιο με έναν πρόεδρο.  Θυμίζουμε βέβαια ότι ήταν πάγιο αίτημα να γίνει κάτι τέτοιο. Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου μόλις πληροφορήθηκε το χαρμόσυνο νέο έγραψε τα ακόλουθα: 


Ο λόγος μας συμβόλαιο!!
Ότι είπαμε υλοποιείται!!
O Οικισμός Λουτροχωρίου της ΤΚ Πετριάς, από την επόμενη δημοτική περίοδο θα αποτελεί αυτόνομη κοινότητα!

Το πιστέψαμε, το διεκδικήσαμε και το καταφέραμε!!
Εμείς συνεχίζουμε σταθερά μπροστά!!

Παρακάτω διαβάστε την ιστορία του χωριού:
Το Λουτροχώρι (αλλιώς Λουτροχώριov ή Μπάνια, ποντιακά: Λουτροχώρ) είναι ένα χωριό, οικισμός του Δήμoυ Σκύδρας της περιφερειακής ενότητας Πέλλας στην Κεντρική Μακεδονία. Ανήκει στο δημοτικό διαμέρισμα Πετραίας, μαζί με την Πετραία και το Πλεύρωμα. Κατά την απογραφή του 2011 το Λουτροχώρι είχε 458 κατοίκους.[1] Είναι χτισμένο στα όρια τών νoμών Πέλλας και Ημαθίας στον οδικό άξονα Σκύδρας - Βέροιας και έχει μέσο υψόμετρο περίπoυ 90 μέτρα. Στα βορειοδυτικά του χωριού υπάρχει ο λόφος Κάμπερ, με την κορυφή του Προφήτη Ηλία να δεσπόζει στα 358μ., ονομασία που έλαβε απ΄το ομώνυμο παλαιό εξωκλήσσι, στα ερείπια του οποίου οι κάτοικοι έχτισαν προ δεκαπενταετίας μεγαλοπρεπή ναό.
Το Λουτροχώρι ιδρύθηκε από τους Πόντιους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν σε δύο φάσεις στην κοιλάδα της Μπάνιας, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Την δεκαετία του 1930, η πολιτεία παραχώρησε εκτάσεις στους κατοίκους, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες που επανίδρυσαν μερικά χρόνια νωρίτερα το χωριό τα Μπάνια, να μπορέσουν να μετακινηθούν βορειοδυτικά και σε απόσταση 500μ. να χτίσουν το σημερινό χωριό, που από το 1926 μετονομάστηκε σε Λουτροχώρι.
Άξιο αναφοράς, είναι ότι στο Λουτροχώρι υπάρχουν oι ομώνυμες ιαματικές μεταλλικές πηγές και Λουτρά, οι οποίες είναι πανελληνίως γνωστές για τις ποικιλόμορφες θεραπευτικές τους ιδιότητες.
Επίσης, η ποδοσφαιρική ομάδα του τοπικού Αριστοτέλη, κατέχει από τη περίοδο 1990/91 ένα ποδοσφαιρικό ρεκόρ σε εθνικό επίπεδο, καθώς είναι η ομάδα του μικρότερου πληθυσμιακά χωριού της Ελλάδας, που κατάφερε να αγωνιστεί στην Δ΄ Εθνική.


Iαματικές πηγές Λουτροχωρίου


Στο Λουτροχώρι , υπάρχουν oι ιαματικές μεταλλικές πηγές Λουτρά., Το Ιαματικό Νερό Λουτροχωρίου, έχει χαρακτηριστεί από το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπόθερμο, υποτονικό, μεσομεταλλικό και θειούχο, με 17 μέταλλα και ιχνοστοιχεία ( HCO3 - Na - Ca - Cl - Mg - HS - B - K ) ενώ η Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας του Υπουργείου Υγείας το κατατάσσει στην κατηγορία των Ιαματικών Νερών και υποδεικνύει τις θεραπευτικές ενδείξεις του για δερματολογική χρήση, δερματικές παθήσεις και ερεθισμούς, ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, εκφυλιστικές εκβάσεις τραυμάτων, για παθήσεις του πεπτικού συστήματος (όταν χορηγείται από το στόμα), των πνευμόνων (αναπνευστικού) και για παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος (υπό μορφή λουτροθεραπείας). Το νερό έχει θερµοκρασία 23 °C (73,4 °F), είναι μέτριο προς ψυχρό και είναι κατάλληλο για πόσιμο.
Η αξία των πηγών είχε εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τα αρχαία κιόλας χρόνια, πρώτοι, όμως οι Γερμανοί έκαναν ανάλυση των νερών και πιστοποίησαν τις ιαματικές (θεραπευτικές) τους ιδιότητες. Σήμερα το νερό χρησιμοποιείτα και για την Παρασκευή φυσικών καλλυντικών γνωστής εταιρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more