Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Προβληματισμός στην Πέλλα για τα συνολικά 24 κρούσματα από 1η Αυγούστου





«Βαρόμετρο» ο Δεκαπενταύγουστος για νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού!
Εντείνεται η ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων

Ν. Χαρδαλιάς: Επταήμερη καραντίνα για όσους εισέρχονται
από Αλβανία • Ισχύει η απαγόρευση λιτανειών

• Με τα κρούσματα σε Ελλάδα και Αλβανία να κινούνται και χθες σε πολύ υψηλά επίπεδααπό την Κυριακή οι μετακινήσεις από Αλβανία μέσω Κακαβιάς γίνονται πιο ελεγχόμενες, άρα και πιο δύσκολες.
Την Τρίτη ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, με τις ανακοινώσεις του «σφράγισε» την απόφαση να μπαίνουν υποχρεωτικά σε επταήμερη καραντίνα από την Κυριακή όσοι εισέρχονται από την Κακαβιά, ενώ τίθεται παράλληλα σε ισχύ το πλαφόν εισόδου για 750 άτομα την ημέρα και από την ερχόμενη Δευτέρα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι 72 ώρες πριν από την είσοδο στην Ελλάδα. Σε αυτό το μέτρο συμπεριλαμβάνονται και οι Έλληνες πολίτες και οι έχοντες άδειες διαμονής. Να σημειωθεί πως το τεστ θα πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.
Οι ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά προηγήθηκαν της ανακοίνωσης του ΕΟΔΥ των 196 νέων χθεσινών κρουσμάτων, και έγινε στη «σκιά» της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στην Αλβανία στην οποία ανακοινώνονται εκατοντάδες  νέα κρούσματα κάθε μέρα και πέντε ακόμη νεκροί, κι αυτά με πολύ μικρό αριθμό τεστ που γίνονται σε καθημερινή βάση. Όπως μεταδίδεται από τη γειτονική χώρα, η μετάδοση του κορωνοϊού είναι πολύ μεγαλύτερη αυτής που δείχνουν οι καθημερινές ανακοινώσεις και αυτό επιβεβαιώνεται και από τον αριθμό κρουσμάτων που διαπιστώνονται επί Ελληνικού εδάφους από εισερχόμενους από την Αλβανία.
Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και η Επιτροπή Επιστημόνων έχουν σημάνει πλέον για τα καλά συναγερμό, καθώς εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα αδιαφορίας για την τήρηση αποστάσεων, συγχρωτισμού κλπ και δεν αποκλείεται το επόμενο 48ωρο να υπάρξουν και νέες ανακοινώσεις για περιοριστικά μέτρα.
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στους περιορισμούς που τέθηκαν σε ισχύ από χθες σε 15 περιοχές της χώρας, εξηγώντας και τον τρόπο με τον οποίο αυτές επελέγησαν. «Τα κριτήρια -είπε- είναι καθαρά επιδημιολογικά σε σχέση με το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή και τι προβλέψεις μας δίνουν οι αλγόριθμοι. Ακολουθούμε τον αριθμό των κρουσμάτων, δεν προέχει όμως μόνο ο αριθμός αλλά και η εικόνα. Μπορεί να έχουμε 50 κρούσματα και να είναι σε κλαστερ αλλά μπορεί να έχουμε 30 και να είναι διάσπαρτα. Η ιχνηλάτηση μπορεί να δείχνει μεγάλη διασπορά» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.
Βαριές ποινές
Από τη στιγμή που δεν εισακούονται οι εκκλήσεις των επιστημόνων για την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων, αρχίζει η επιβολή κυρώσεων. Όπως είπε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σε όσα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος παραβιάζουν το νέο ωράριο, θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής λουκέτο 20 ημερών. Κατά τα άλλα επανέλαβε ότι αναστέλλονται όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις με όρθιους.
«Στοπ» σε λιτανείες
Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι ανησυχούν ιδιαίτερα για την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου και τη συρροή πιστών στις εκκλησίες. Ο Υφυπουργός επανέλαβε χθες ότι δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε με πομπή διαδικασία, λατρευτική, για οποιοδήποτε θρησκευτικό δόγμα. «Όλοι θα βρεθούμε στις εκκλησίες, θα αποδώσουμε την τιμή των ημερών στην Παναγία, απλά αυτό θα γίνει με όρους προστασίας της δημόσιας υγείας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Νομίζω ότι η μέχρι τώρα συνεργασία μας με την Εκκλησία της Ελλάδος είναι εξαιρετική. Οι πρωτοβουλίες της Εκκλησίας της Ελλάδος έρχονται να αποδείξουν τον μοναδικό τρόπο που αντιμετωπίζει τα δεδομένα, με υπευθυνότητα, με συνέπεια και με εξαιρετική σοβαρότητα. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σε όλες τις εκκλησίες, η εικόνα που έχουμε μέχρι σήμερα, είναι ότι τηρούνται όλα τα μέτρα που χρειάζονται», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more