Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Πέλλα χτυπά «κόκκινο», αλλά…



ΥΠΑΡΧΟΥΝ «ΟΠΛΑ» ΓΙΑ ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ!
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η μάσκα πρέπει να γίνει μόνιμος συνοδός μας… Προτελευταία η Ήπειρος στο χάρτη του κορωνοϊού • 8 παραβάσεις βεβαιώθηκαν στην Πέλλα.
• Μια από τις χειρότερες ημέρες της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας ήταν η χθεσινή, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε άλλα 203 κρούσματα, με μεγάλη διασπορά, αλλά και αρκετά από αυτά να προέρχονται από συγχρωτισμούς (γάμους κ.α.).
Το θετικό είναι ότι για μια ακόμη ημέρα η Ήπειρος δεν εμφανίζεται στη λίστα των εγχώριων κρουσμάτων και μάλιστα στο γενικό σύνολο κατατάσσεται στην προτελευταία θέση των περιφερειών της χώρας με 39 συνολικά κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας.
Μια ημέρα μετά την κοινή επανεμφάνιση των κυρίων Ν. Χαρδαλιά και Σωτ. Τσιόδρα, δημόσια παρέμβαση έκανε χθες και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την εξέλιξη της πανδημίας.
«Πρέπει να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο που δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας και όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία μας υποδεικνύουν οι ειδικοί και είμαι σίγουρος ότι εφόσον θα το κάνουμε, θα βγούμε νικητές και από αυτή τη δύσκολη μάχη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Όντας το «φιλότιμο» για την τήρηση των μέτρων είναι και το «εθνικό εμβόλιο», αλλά και ένα από τα «όπλα» για την ανάσχεση του κορωνοϊού. Στην «φαρέτρα» της Κυβέρνησης και των λοιμωξιολόγων υπάρχουν όμως και άλλα, για ορισμένα εκ των οποίων προϊδέασε προχθές ο κ. Χαρδαλιάς. Η αποφυγή μαζικών συναθροίσεων, οι συνωστισμοί, οι ιχνηλατήσεις, είναι στην πρώτη σειρά των μέτρων προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται από όλους.
Επιτακτική έχει αναχθεί η χρήση μάσκας. Όπως είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας ένα μήνυμα με καθολικούς αποδέκτες: «Φοράμε όλοι, όλοι μάσκα σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν γίνεται να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. Η μάσκα πρέπει να γίνει πια μόνιμος συνοδός μας, όπως είναι τα κλειδιά μας, τα γυαλιά μας, το κινητό μας».
8 παραβάσεις για μάσκα
Η χρήση μάσκας έχει αρχίσει να γενικεύεται από τους πολίτες και σε τοπικό επίπεδο, αν και ακόμη χρειάζεται «δρόμος» ώστε να πειστούν όλοι και επί το πλείστον τα άτομα νεαρής ηλικίας να μην την αμελούν. Σαφώς βελτιωμένη είναι η εικόνα και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε Τράπεζες, Δημόσιες Υπηρεσίες. Σε αυτό βέβαια βοηθά και η αύξηση των ελέγχων που πραγματοποιεί η Αστυνομία, η οποία την περασμένη Τρίτη βεβαίωσε σε όλη την Πέλλα 8  παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση της προβλεπόμενης απόστασης. Σε σύνολο χώρας οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν ανήλθαν σε 393.
Σε κρίσιμη καμπή
Κατά τα άλλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στη μάχη που δίνουμε όλοι μαζί συντεταγμένα από το Φεβρουάριο, Πολιτεία και Κοινωνία κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Βλέπουμε τις τελευταίες μέρες μία σημαντική αύξηση των θετικών κρουσμάτων η οποία, όμως, διαφέρει ουσιωδώς από το πρώτο κύμα της πανδημίας και αυτό φυσικά είναι κάτι το οποίο και μας προβληματίζει και μας ανησυχεί. Θα πρέπει να το πούμε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση που σημειώθηκε απέναντι στα μέτρα συμμόρφωσης στο εσωτερικό της χώρας μας κατά το μήνα Ιούλιο. Και σε αυτό πιστεύω ότι έχουμε όλοι μια ευθύνη για αυτό. Μόλις το 10% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, τα πιο πολλά κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι εγχώρια», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Ξεχάστε την
κανονικότητα!
Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι στις ανακοινώσεις που έγιναν στα τέλη Απριλίου είχε τονιστεί ότι το σχέδιο της επόμενης μέρας δεν είναι ένα σχέδιο εξόδου από την υγειονομική και την οικονομική κρίση, ούτε είναι ένα απλό σχέδιο επιστροφής σε κάποια κανονικότητα.
«Κανονικότητα όπως τη γνωρίζαμε μέχρι το Φεβρουάριο και έως ότου η επιστημονική κοινότητα ανακαλύψει το πολυπόθητο εμβόλιο, αλλά και τα απαραίτητα θεραπευτικά πρωτόκολλα, δεν υπάρχει. Για αυτό και κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται. Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε δεν γνωρίζουμε ακόμα τη διάρκεια της πανδημίας. Ξέρουμε ότι η επιστήμη κάνει πολύ γρήγορα βήματα προόδου, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα για πόσο καιρό, για πόσους μήνες θα είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε μαζί με τον ιό», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υγεία και οικονομία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του τόνισε, ότι σε αυτή τη μεγάλη κρίση η υγεία και η οικονομία δεν είναι δύο έννοιες που η μία αντιπαλεύει την άλλη.
«Δεν είμαστε ή με την υγεία ή με την οικονομία. Για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη πρέπει να έχουμε υγεία. Για να έχουμε ένα επαρκές σύστημα υγείας και ένα κοινωνικό δείκτη προστασίας πρέπει να έχουμε μία οικονομία η οποία να δίνει έσοδα να λειτουργεί προς όφελος του πολίτη και ένα κράτος το οποίο να επιτελεί το ρόλο του. Για αυτό και θα το ξαναπώ. Η πιστή τήρηση των κανόνων γίνεται ακόμα πιο επιτακτική από εδώ και πέρα», υπογράμμισε.
«Φοράμε όλοι, όλοι μάσκα σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν γίνεται να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. Η μάσκα πρέπει να γίνει πια μόνιμος συνοδός μας, όπως είναι τα κλειδιά μας, τα γυαλιά μας, το κινητό μας. Αποφεύγουμε μαζικές συναθροίσεις και τη διασκέδαση σε χώρους έντονου συγχρωτισμού. Και βέβαια απορρίπτουμε τις θεωρίες συνωμοσίας που καλούν σε απειθαρχία στα μέτρα που εισηγείται όχι η πολιτεία αλλά οι ειδικοί επιστήμονες για να προστατεύσουμε τελικά τη δημόσια υγεία όλων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Τα… αδύνατα σημεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι τα εισαγόμενα κρούσματα -για τα οποία υπήρχε ο αρχικός φόβος- αλλά τα εγχώρια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη και κατά δεύτερο λόγο στην Αττική. Στις περιοχές αυτές θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Οι εκτιμήσεις που έγιναν στη διάρκεια της σύσκεψης, επιβεβαιώθηκαν λίγες ώρες αργότερα, από την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more