Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Τα κεφάλια μέσα τον φετινό Δεκαπενταύγουστο


Λίγοι απόδημοι έρχονται στα χωριά της Πέλλας

Αναστέλλονται λιτανείες, πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις Περιορισμένη η κίνηση σε λεωφορεία - αεροπλάνα

 • Δώδεκα  Αυγούστου σήμερα και τίποτε δεν παραπέμπει ότι σε μια εβδομάδα γιορτάζεται το λεγόμενο «Πάσχα του καλοκαιριού», η εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, η οποία καθιερώθηκε ως «Δεκαπενταύγουστος».
Ακόμη και η προσέλευση πιστών στις καθημερινές παρακλήσεις, είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με Επιτρόπους κυρίως ναών του νομού Πέλλας.
Η εικόνα που υπάρχει στο νομό Πέλλας , «σχηματίζει» τη φετινή «κανονικότητα», η οποία όπως εύστοχα έχει πει ο Πρωθυπουργός δεν έχει καμία σχέση με ο, τι ξέραμε μέχρι σήμερα.
Η εμφάνιση του κορωνοϊού και ιδίως η επιδείνωση της κατάστασης που παρατηρείται τις τελευταίες δύο εβδομάδες, «έσβησε» τις όποιες ελπίδες υπήρχαν για μια «ανάσα ζωής» της υπαίθρου από την έλευση αποδήμων και την πραγματοποίηση των παραδοσιακών πανηγυριών και των ποικίλων εκδηλώσεων που οργάνωναν Δήμοι και πολιτιστικοί φορείς.
Τα πανηγύρια είχαν τεθεί στο στόχαστρο από τον προηγούμενο μήνα και η απαγόρευση επεκτάθηκε για όλο τον Αύγουστο, με την πιθανότητα να ισχύσει και τον Σεπτέμβριο καθημερινά να μεγαλώνει. Χθες με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τον περιορισμό των κρουσμάτων, δίνεται ουσιαστικά το αναγκαίο μεν, τελειωτικό δε «χτύπημα» στις Αυγουστιάτικες εκδηλώσεις.
Συγκεκριμένα μετά από σύσταση και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας, αναστέλλονται για το επόμενο χρονικό διάστημα οι λιτανείες, οι όρθιοι στα μπαρ, στα κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, καφέ, ενώ αναστέλλονται και οι πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις.
Όσον αφορά τις λιτανείες, η στόχευση αφορά την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, αν δεν υπάρξει όμως στη συνέχεια ανάκληση της απόφασης, το μέτρο όσον αφορά την περιοχή μας «καλύπτει»  όλες τις εκδηλώσεις του Αυγούστου.
Λίγοι οι απόδημοι
Η παρουσία αποδήμων στα χωριά μας, είναι κατώτερη και της περιόδου των Χριστουγέννων, όταν οι αφίξεις λόγω καιρικών συνθηκών είναι περιορισμένες. Οι βασικοί εθνικοί δρόμοι, ακόμη και αυτός προς Θεσσαλονίκη, έχουν ελάχιστη κίνηση και μετά τις 9.30 - 10 το βράδυ θυμίζουν μεσάνυχτα Δεκέμβρη. Ελάχιστα τα αυτοκίνητα που κινούνται και από τους αριθμούς κυκλοφορίας τους εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι πρόκειται για μόνιμους κατοίκους. Η μειωμένη κίνηση επιβεβαιώνεται και από τις πληρότητες των λεωφορείων του Υπεραστικού ΚΤΕΛ από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το οποίο για πρώτη φορά θερινή περίοδο δεν έχει δρομολογήσει έως τώρα ούτε ένα έκτακτο δρομολόγιο. Μειωμένη που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και στο 80% είναι και η επιβατική κίνηση με αεροπλάνα.
Ο φόβος εξάπλωσης του κορωνοϊού και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα έχει κάνει διστακτικό τον κόσμο να βγει από τα σπίτια του και τις πόλεις, προτιμώντας -θέλοντας και μη- να παραμείνουν «εντός των τειχών».
Δεν βγαίνουν έξω
Η επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι μόνιμοι κάτοικοι τους λιγοστούς επισκέπτες και αποδήμους, έχουν οδηγήσει και σε αλλαγές στις συνήθειες και στις συμπεριφορές όλων.
Έχουν περιοριστεί αρκετά οι κοινοί έξοδοι και οι ανταλλαγές επισκέψεων, ενώ μειωμένη είναι η προσέλευση και στις θρησκευτικές τελετές και εορτές. Εξαίρεση αποτελούν ίσως τα μνημόσυνα- γάμοι στα περισσότερα χωριά δεν γίνονταν τους καλούς καιρούς, όχι μόνο τώρα- που είναι η βασική επικίνδυνη για μετάδοση του κορωνοϊού εστία.
Με δεδομένο ότι τα σχολεία θα ανοίξουν (είτε με παρουσία μαθητών στις τάξεις, είτε μέσω τηλεδιασκέψεων), στις 7 Σεπτεμβρίου, προσδοκίες για αναστροφή της σημερινής εικόνας έχουν πάψει να καλλιεργούνται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more